A Túró Rudi tényleg nem ipari hulladékból készül

Bármennyire meglepő, a túró rudi valóban túróból készül, legalábbis a mátészalkai üzemben. Óriási élmény volt a gyárlátogatás, hiszen már az elején kaptunk hajhálót, nylon kamáslit a cipőnkre, fehér köpenyt, sőt, a kezünket is fertőtleníteni kellett. A döbbenet csak ezután jött: bányacsillékre emlékeztető kocsik, farmerektől vásárolt tej, holland vaj, citrom és vaníliaaroma. A legérdekesebb mégis az, hogy a túró rudi frissen nem olyan jó, mint két-három naposan.

„Semmiféle gyanús mesterkedés, kotyvasztás nem folyik odabent, a Pöttyös és a Cserpes valóban az, aminek mondják: túró rudi, igazi túróból” – jelentette Gyárlátogató Eszter a Díványnak, miután kilépett a mátészalkai üzemből, ahová azért ment, hogy megtudja, valójában miből készül a Túró Rudi. Sajnos arra senki nem kap engedélyt, hogy a gyárban fotózzon.

Sokan biztos forrásból tudják, a túró rudiban minden van, csak túró nincs, és persze jobban járunk, ha nem akarjuk látni, hogyan készül. Mi mégis úgy döntöttünk, belevágunk, beküzdjük magunkat a gyárba, akkor is, ha a látogatás következménye az lesz, többet nem eszünk ebből a hungarikumból.

Fehér köpenyt, hajhálót, majd nylon kamáslit kaptunk

A Tudatos vásárlók legutóbbi túró rudi rangsora után derült ki, hogy a Cserpes és a Pöttyös Túró Rudijai egészen biztosan nem ipari hulladékból készül. Mátészalkán, a gyárkapunál személyivel igazoltuk magunkat, és egy fiatalembert kaptunk magunk mellé, aki végigkalauzolt minket az üzemen. Először engedtek bennünket fotózni, végül sajnos meggondolták magukat, és kitöröltették a képeket.

Fehér köpenyt, hajhálót, majd nylon kamáslit kaptunk a cipőnkre, majd egy fertőtlenítő kézmosás után vehettük szemügyre a gyárat. A langyos tej illatát lassan váltotta fel a savanykás túró szag, de minden nagyon ismerős volt, olyan, mint amikor otthon készítünk túrót a tejből. Megtudtuk, hogy a gyárnak nincsenek saját tehenei, a tejet farmerektől veszik. Számunkra ez volt az egyetlen gyanús dolog a rudival kapcsolatban: ugyanis még soha nem láttunk farmert Magyarországon, és az utóbbi tíz évben tehenet se sokat.

A tej ennek ellenére ott volt és van, hatalmas rozsdamentes csöveken keresztül folyik a tartályokba, ahol beoltják, majd miután megalvadt, túrót készítenek belőle. A kész túró nagy, bányában használt csillékre emlékeztető kocsikba kerül, ezt tolják az asszonyok át a másik terembe, ahol lemérik, majd vajat, tejport, citromot és vaníliaaromát tesznek hozzá. A gyárban nemcsak a Pöttyös rudi készül, hanem más márkák is. A különbség viszont már a vaj hozzáadásánál kiderül: míg a Pöttyöshöz gyönyörű sárga, holland vajat kevertek, addig a többihez disznózsírra emlékeztető növényi zsiradékot.

Henger alakú túró

Az összekevert túró masszát egy gép henger alakban nyomja ki magából, amit alul bevonómasszába mártanak, majd ezután felülről is bevonják ugyanazzal. Ezért lehet külön leszedni a túró rudi alját, különösen akkor, ha pár napja már a hűtőben várakozik. Végül a rudit alaposan lehűtik, és becsomagolják. Azonnal a papírdobozba kerül, és már megy is a hűtőkamrába.

Érdekes, hogy a friss túró rudi közel se olyan finom, mint a két-három napja becsomagolt társa, ugyanis a frissben még nagyon puha, krémes a töltelék, de ez idővel egyre szilárdabb lesz, egyre jobban kezd hasonlítani a Tudatos vásárlók által legjobbnak ítélt Cserpes és Pöttyös rudira.

Címlapfotó: www.meska.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra