Újévi fogadalmak helyett: 8 tipp az egészséges lélekért az új évben

GettyImages-1441300382

Az újévi fogadalom annyira szerves része a szilveszternek, mint a pezsgő és a lencse. Ezúttal viszont ahelyett, hogy a megszokott dolgokat fogadnánk meg, inkább szánjunk figyelmet önmagunkra és a mentális egészségünkre. Nagyobb szükségünk lehet erre a 2023-as évben, mint korábban bármikor.

Az új év első napjaiban sokan a tervezgetésnek, a célkitűzésnek, és különböző fogadalmak tételének szentelik az idejüket. Ezzel alapvetően nincsen semmi baj, azonban számos kihívással a hátunk mögött 2023-ban mindennél fontosabb lehet, hogy a szokásos újévi fogadalmak helyett vagy mellett önmagunkra is tudatosan figyeljünk és foglalkozzunk a mentális egészségünkkel. Éppen ezért érdemes a fogadalmainkat is az öngondoskodás szellemében megfogalmaznunk.

Újévi fogadalmak helyett: fókuszálj az öngondoskodásra

Bármennyire is igyekezzünk megtervezni az évünket, mindig lesznek olyan külső körülmények, amelyek felett nincs befolyásunk. Ami felett viszont van, az az, hogyan bánunk önmagunkkal; hogyan viszonyulunk saját magunkhoz; milyen belső párbeszédet folytatunk, ha mondjuk hibázunk; milyen erőforrásainknak vagyunk tudatában, és azokat hogyan hasznosítjuk, valamint hogy mennyire nyitottan és őszintén kapcsolódunk magunkhoz és másokhoz. 

A megszokott újévi fogadalom helyett fogalmazzunk meg olyan vállalásokat, amiket a lelki egészségünk érdekében teszünk
A megszokott újévi fogadalom helyett fogalmazzunk meg olyan vállalásokat, amiket a lelki egészségünk érdekében teszünkYummy pic / Getty Images Hungary

Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a világot (és másokat) nem tudjuk megváltoztatni, egyedül saját magunkat. Amint elkezdünk tudatosabban figyelni önmagunkra, és harmóniába kerülni a legbelsőbb valónkkal, az fokozatosan hozza majd el a változásokat a környezetünkben is. 

Ezekre érdemes figyelned egész évben a mentális egészséged érdekében

A következő „újévi fogadalmakat” az öngondoskodás jegyében újragondoltuk. Ezek az emlékeztetők szolgáljanak inkább majd belső iránytűkként és útjelzőkként, mintsem külső elvárásokként, amelyeknek görcsösen igyekeznél megfelelni. Hiszen az önismeretnek és az önfejlesztésnek nincsen végállapota, sokkal inkább folyamatként zajlanak bennünk.

#1 Ahelyett, hogy mit kellene csinálnom, rendszeresen megkérdezem magamtól, hogy valójában mit szeretnék és mire lenne szükségem. Tudatosan figyelek a szükségleteimre és az igényeimre. 

#2 Nem mondok igent olyan dolgokra, feladatokra, helyzetekre és emberekre, amelyekre valójában nemet szeretnék. Gyakorlom a nemet mondást.

#3 Figyelem a szervezetem jelzéseit. Ha úgy érzem, szünetre, pihenésre és töltődésre van szükségem, megadom magamnak.

2023-ban fordíts nagyobb figyelmet önmagadra!
2023-ban fordíts nagyobb figyelmet önmagadra!Crispin la valiente / Getty Images Hungary

#4 Tisztelem a saját határaimat, és tiszteletben tartom másokét is.

#5 Gyakorlom az elfogadást, a kedvességet, a gyengédséget és az együttérzést önmagam felé és mások felé.

#6 Felhagyok azzal, hogy mindig a tökéletességre törekedjek. Felvállalom a sebezhető (és ettől emberi) oldalamat is.

#7 Elfogadom, hogy a változás és a fejlődés nem lineáris folyamat. Elfogadó és türelmes leszek magammal.

#8 A kapcsolataimban törekszem arra, hogy úgy viszonyuljak másokhoz és úgy bánjak másokkal, ahogyan én is szeretném, hogy mások viselkedjenek velem.

Öngondoskodásban gazdag új évet kívánunk mindenkinek!

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra