7 tipp, hogy ne borítson el a stressz

GettyImages-1215674846

Mindennapi életünk során számtalan stresszforrással kell szembenéznünk. A világjárvány, a bizonytalanság, mindennapi pénzügyeink, a háború vagy családi problémáink mind-mind stressztényezőként befolyásolják életünket. Érdemes odafigyelni arra, hogy csillapítani tudjuk magunkban ezt a feszültséget – ha ez elmarad, mentális és fizikai egészségünket is kockára tesszük.

A stressz életünk része, hiszen ez szervezetünk természetes élettani reakciója a külső – újdonságot vagy veszélyt jelentő – eseményekre. Agyunk folyamatosan figyeli a környezetünket, a minket érő ingereket, és ha valamit veszélyesnek ítél meg, kiváltódik a stresszreakció. Ez, egyéni tényezők és korábbi tapasztalatok függvényében lehet pozitív stressz (eustressz), amely kellemes érzésekkel (például öröm, kíváncsiság) jár, hatására javul a koncentráció és a teljesítmény. Ha viszont agyunk azt érzékeli, hogy az adott dolog vagy esemény veszélyt jelent a számunkra, akkor a negatív stressz (distressz) folyamata indul el: félünk, dühösek leszünk, szétszórttá válunk, valamint csökken a teljesítmény és a koncentráció.

A negatív stresszel való megküzdésnek fontos szerepe van mentális (és fizikai) egészségünk fenntartásában. Érdemes megismerkedni a stresszkezelés módszereivel, ezek segítségével ugyanis elkerülhetjük, hogy az életünkben jelen lévő stressz még több stresszt okozzon, és így egy ördögi körben találjuk magunkat. A kognitív viselkedésterápia és a tudatos jelenlét technikái segítségével biztonságosan kezelhetjük a stresszes helyzeteket. A következő hét módszer segítségével csökkenthetjük, vagy legalábbis kezelhetjük a ránk nehezedő nyomást.

1. Vizsgáljuk meg a gondolatainkat

Bizonyos gondolatok már azáltal, hogy felbukkannak elménkben, stresszreakciót váltanak ki. Így például az „ezt még be kell fejeznem”, „ezzel többet kellene foglalkoznom”, „túl sokáig tart”, „nem fog sikerülni”, „nincs időm pihenni”. Ha észrevesszük, hogy ezek valamelyike felbukkan az elménkben, bátran kérdőjelezzük meg a jogosságát! Tényleg ma „kell” befejezni a projektet, vagy ez csak egy önkényesen megszabott határidő? Elképzelhető, hogy a projekt, amin dolgozunk, pontosan annyi időt vesz igénybe, amennyire szüksége van. Ha így gondolkodunk, máris egy lépést tettünk afelé, hogy elengedjük a stresszt kiváltó gondolati sémákat.

2. Keressünk olyan tevékenységeket, amelyek örömet okoznak

Tudatosan építsük be a napirendünkbe azokat a tevékenységeket, amelyek a segítenek az ellazulásban és a rekreációban. Lehet, hogy számunkra az olvasás, a rajz vagy a főzőcskézés jelenti a pihenést, ne sajnáljuk rá az időt! Önmagunkra figyelni pontosan ugyanolyan fontos, mint bármely más teendőnk.

3. Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres testmozgás a stresszkezelés egyik legmegbízhatóbb módja. Találjuk meg azt a mozgásformát, ami számunkra élvezetet okoz. Ez lehet a futás, a tánc vagy bármi más – ha beépítjük a mozgást az életünkbe, nemcsak a stresszkezelésben fog segíteni, hanem az egészségünk megőrzése szempontjából is fontos. Tartsuk szem előtt, hogy a legjobb edzésforma az, amelyet következetesen végzünk.

4. Szakítsunk időt a pihenésre

Lehet, hogy a legfontosabb dolog, amit ma megteszünk, az lesz, amikor nem teszünk semmit. Iktassunk be rövid szüneteket napközben, és a szabadságunkat se akkor vegyük ki, amikor már elborított a stressz. Tanuljunk meg nemet mondani azokra a feladatokra, amelyek nem feltétlenül szükségesek, és amelyek mentálisan, fizikailag vagy érzelmileg kimerítenek. Már az is jelentősen csökkenti a stresszt, ha nem kell olyasvalamivel foglalkozni, amit egyébként utálunk.

Tudatosan építsünk be olyan tevékenységeket a napirendünkbe, amelyek örömet okoznak
Tudatosan építsünk be olyan tevékenységeket a napirendünkbe, amelyek örömet okoznakKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

5. Koncentráljunk az itt és mostra

Jelentős stresszforrás életünkben, ha figyelmünket az „itt és most” helyett máshová irányítjuk – például a jövő miatt aggodalmaskodunk vagy a múlt megváltoztathatatlan történésein elmélkedünk. Ha nem maradunk a jelenben, gyakorlatilag szabad utat engedünk az elménknek arra, hogy stresszkeltő gondolatokkal nehezítse meg az életünket. Tudatosan irányítsuk figyelmünket a jelenre: bármi is történik éppen, azt minden bizonnyal tudjuk kezelni.

6. Tudatos elfogadás

Ha úgy gondoljuk, hogy ami most történik, annak nem szabadna megtörténnie, önkéntelenül is stresszeljük magunkat. Ez a fajta belső ellenállás extra feszültséget okoz, amellyel tényleges, megoldandó problémáinkon kívül nyomasztjuk magunkat. Nem könnyű, de gyakoroljuk a tapasztalataink és érzéseink ellenállás nélküli elfogadását, tekintsünk a váratlan problémákra kihívásként, ahelyett, hogy katasztrófaként látnánk őket. Ez nem azt jelenti, hogy örülnünk kell a rossz dolgoknak, de szabadságunkban áll az élet részeként elfogadni azt, ami történik.

7. Gyakoroljuk elménk és testünk összehangolását

Hogy le tudjuk csendesíteni gondolatainkat, érdemes a testünkre koncentrálni. Az elme és a test összekapcsolása általában automatikusan enyhíti a stresszt: oldja a feszültséget, és segít elengedni azokat a dolgokat, amelyeket nem tudunk irányítani. Jó módszer erre a jóga, a meditáció, a progresszív izomlazítás, a légzőgyakorlatok és a tajcsi.

Ne feledjük: minél hamarabb észrevesszük az intő jeleket, annál könnyebben tudjuk kezelni a stresszt. Mivel a stressz beépül az életünkbe, a stresszkezelésnek is hasonlóan kiszámíthatónak kell lennie, a gyakorlatok akkor a leghatékonyabbak, ha következetesen és rendszeresen alkalmazzuk őket. Ugyan nem szüntethetjük meg teljesen a stresszt, de nyugodtabb és koncentráltabb életet élvezhetünk, ha kordában tudjuk tartani.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra