Nemet mondani jó: így tanuld meg!

GettyImages-1280903192
Kálmán Szonja

Valamit elutasítani sokszor nehezebb, mint elfogadni azt, legyen szó meghívásról, munkahelyi feladatról vagy egy újabb szelet süteményről.

Ha te is gyakran érzed úgy, hogy nem akarsz valakit megbántani, ezért inkább igent mondasz, munkahelyeden attól tartasz, hogy ha valamilyen megbízást elutasítanál, annak következményei lehetnek jövődre nézve, vagy egyszerűen csak attól félsz, hogy egy el nem fogadott meghívás kihagyott lehetőséget jelent, ez a cikk neked is szól.

Az emberek változatos okokból vonakodnak attól, hogy nemet mondjanak valakinek. A társadalmi elvárások, a családi és baráti kötelességek érzete, a FOMO vagy éppen az összes szerepünknek való megfelelési kényszer is szülhet kényszerigeneket a Psychology Today szerint. 

Sokan tartunk attól is, hogy nem tudjuk eldönteni, melyik az a helyzet, amelyben valóban van jogunk nemet mondani,

esetleg nincs megfelelő eszköztárunk arra, hogy udvariasan utasítsunk el egy lehetőséget, vagy tartunk attól, hogyan reagálnak mások az elvárt igen helyetti nemre. 

Ha te is érezted már magad efféle kelepcében, a következő kérdéseket érdemes magadban tisztáznod, mielőtt automatikus igen helyett akár nemet mondanál:

  • Van időm, energiám, lehetőségem erre?
  • Akarom egyáltalán ezt?
  • Ad nekem valamit, ha igent mondok?
  • Ha igent mondok, az csak azért történik, mert félek a nem következményeitől?

Ha pedig valóban a nem az élethelyzeteddel, lehetőségeiddel és akaratoddal a leginkább egybevágó válasz, akkor már csak megfelelő módon kell azt megfogalmaznod. Hivatkozhatsz arra, hogy elfoglaltságaid sorába nem illeszthető be a meghívás – „sajnálom, ez egy sűrű időszak, most nem fér bele ez a koncert” –, felvethetsz alternatívát helyette – „hétvégére biztosan nem tudok veletek elutazni, mi lenne, ha valamelyik este viszont átjönnétek vacsorára?”, ha egy meghívásról van szó. Ha azt is hozzáteszed, hogy sajnálod azt, hogy ki kell hagynod valamit, már mindent megtettél annak érdekében, hogy a másikat ne bántsd meg – de azt sem szabad elfelejtened, hogy a másik fél reakciója nem száz százalékban múlik rajtad, így ha teljesen érthető indokkal mondtál nemet, ám annak mégis sértődés lesz a vége, az nem azt jelenti, hogy a te hibád a dolog.

Amennyiben munkahelyeden kérnek olyasmire, amiről úgy érzed, nem a te kompetenciád, vagy nem illeszthető be teendőid sorába, a legfontosabb egy őszintén és világosan megfogalmazott nem: javasolhatsz valaki mást magad helyett a feladatra – „úgy gondolom, Kati ebben sokkal tapasztaltabb, ő jelentene igazi segítséget neked”, vagy azt is elmondhatod, miért gondolod úgy, hogy nem te vagy a legmegfelelőbb – „megtisztel, hogy rám gondoltál, de ilyen szerepben nincsen még tapasztalatom”.

Munkahelyen nemet mondani különösen nehéz
Munkahelyen nemet mondani különösen nehézLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Nemet mondani elsőre egészen biztosan nehéz és érzelmileg is megerőltető lesz, ha eddig nem voltál hozzászokva ahhoz, hogy ne csak igennel válaszolj minden lehetőségre. 

A jó hír az, hogy minél gyakrabban teszed meg ezt, annál könnyebben fog menni, korábbi tapasztalataid ugyanis magabiztosságot adnak abban, hogy kiállj amellett, amit szeretnél.

Ha egyelőre nagyobb horderejű döntéseknél még félnél ezt megtenni, kipróbálhatod sokkal egyszerűbb helyzetekben: amikor a hentes bárányhúst ajánl a szűzérme mellé, mosolyogva köszönd meg, de mondj nemet. Amikor a drogéria kasszájánál akciós szájvizet javasol az eladó, utasítsd el bátran. Amikor pedig szórólapot akarnak a kezedbe nyomni az utcán, határozottan ints nemet. A My Therapy praktikája segíthet kialakítani egy szokást, amelyben olyan dolgokra, amelyekre nincs szükséged, bátran adod majd a megfelelő választ – és tulajdonképpen egy nem kívánt találkozó, buli vagy munka is ilyesmi. 

Ezen túl további előnyökkel is járhat, ha megtanulsz nemet mondani – először is több időd marad azokra a programokra, lehetőségekre, munkákra, amelyekre viszont igen a válaszod, és felhőtlenebbül is élvezed majd azokat.

Saját magadra is több időd marad, ha nem azon töröd a fejedet, hogy másoknak hogyan járj a kedvében egy meghívás vagy lehetőség elfogadásával.

Azt ugyanis nem szabad szem elől tévesztened, hogy saját életed főszereplője és legfontosabb személye te magad vagy, épp ezért amikor döntéseket hozol, elsősorban magadra, ne pedig másokra gondolj. Ezt időnként nehéz lehet a gyakorlatba átvinni, ha olyan személynek kell nemet mondanunk, akit igazán szeretünk, de ha belevágsz, egyre könnyebb lesz – nemcsak nemet mondani, hanem saját életedet élni is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra