5 biztos jele annak, hogy mérgező munkahelyen dolgozol

GettyImages-536777222

Annak ellenére, hogy nap mint nap mérgez minket, sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy egy toxikus munkahelyen dolgozunk. Pedig a mérgező légkörnek kézzelfogható jelei vannak. Ezek közül mutatunk most ötöt, amelyeket ha te is tapasztalsz a saját állásodban, érdemes lehet elgondolkodnod azon, jó helyen vagy-e.

A koronavírus-járványnak, a sok nehézség mellett, vitathatatlanul azt is köszönhetjük, hogy teljesen más szemléletet hozott a munkaerőpiacra, mint ami két évvel korábban volt jellemző. Mára már egészen máshogy gondolkodunk a munkáról, és a legtöbben helyfüggetlenül is dolgozhatunk. Az időnk nagy részét viszont még így is munkával töltjük. Nagyon nem mindegy hát, hogy az a napi 4-6-8 óra milyen környezetben, milyen emberek társaságában és milyen hangulatban telik el. Melyek a toxikus munkahelyi kultúra biztos jelei? Avagy ha ezeket tapasztalod a munkahelyeden, jobb, ha menekülsz, amerre látsz!

A mérgező munkahelyi kultúra 5 félreismerhetetlen jele

Különféle problémák minden munkahelyen előfordulnak, azonban nagyon nem mindegy, milyen súllyal vannak jelen a mindennapjaidban. Annyi bizonyos, hogy egy toxikus munkahelyen, az apró bosszúságokon túl, tapasztalhatsz olyan jelenségeket is, amelyek egyenesen szenvedéssé teszik a munkát és megkeserítik a hétköznapokat. 

#1 A főnököd kontrollmániás

A főnököd minden apró részfolyamatba és -feladatba beleüti az orrát, a döntéseket egyedül hozza meg, képtelen delegálni és megosztani a hatalmát, valamint a felelősségi körét. Az ilyen vezető vezetési stílusa jellemzően autokratikus, az újító ötleteket lehurrogja, a kreativitást pedig csírájában elfojtja. 

#2 Jönnek-mennek a munkatársak

Ha azt veszed észre, hogy már szinte mindenki kicserélődött azok közül, akikkel régen dolgoztál, érdemes feltenned magadnak a kérdést: te mit keresel még itt? Ha a cégen belül magas a fluktuáció, a próbaidős kollégák pedig egymásnak adják a kilincset, az intő jele lehet annak, hogy toxikus környezetben dolgozol. Hiszen ha nem így lenne, miért menne el mindenki? 

#3 Az egyenes beszéd helyett kibeszélnek és kritizálnak

Egy mérgező munkahelyen a kommunikáció a legkevésbé sem egyenes és őszinte. Sokkal elképzelhetőbb, hogy bárkivel találkozz is a folyosón, vagy fuss össze az ebédlőben, egy-két perc után máris elkezd kibeszélni valakit. Valakit, aki épp nincs veletek. Persze bizonyos mértékű kibeszélés és pletykálás minden munkahely velejárója, de ha már azt érezzük, hogy senkivel sem tudunk anélkül egy szót váltani, hogy ne valaki más magánélete kerüljön a terítékre, akkor érdemes élni a gyanúperrel, hogy itt bizony pletyka mérgezi a légkört. 

Egy mérgező munkahelyen a folyosók a pletykától visszhangzanak
Egy mérgező munkahelyen a folyosók a pletykától visszhangzanakCarol Yepes / Getty Images Hungary

#4 Rosszindulatú és tiszteletlen bánásmód jellemző

A mérgező munkakörnyezet általában normalizálja az emberekkel való tiszteletlen bánásmódot. Ahogyan nap mint nap közvetlen elszenvedői vagy megfigyelői vagyunk a rosszindulatú bánásmódnak, elkezdünk mi is megváltozni és tiszteletlenül bánni másokkal. A Journal of Applied Psychology folyóiratban közzétett kísérletsorozat során a kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik szem- és fültanúi voltak a munkahelyi durvaságoknak, idővel ők is durvává, ellenségessé váltak. Ha vezetők és/vagy a munkatársak így bánnak egymással, akkor ez egy intőjel arra, hogy jobb továbbállni.

#5 A munkatársak motiválatlanok

A toxikus munkahely egyik legmarkánsabb jele az, hogy a kollégák elhasználódnak, egyszerűen már reggel sincs energiájuk bemenni, motiválatlanok, enerváltak. Ha az ember körülnéz a munkahelyén, és letargikus arcok néznek vissza rá, az egyértelműen jelzi, hogy valami nem stimmel, hiszen a cég szinte teljesen kizsigereli a munkavállalóit. Ennek egyik oka lehet az, hogy az embereket túldolgoztatják, de az elismerés hiánya vagy a túlzott kontroll is hozzájárulhat a motiváció elvesztéséhez. 

Ha a jelek alapján a jelenlegi munkahelyedre ismertél, elképzelhető, hogy elérkezett az idő a váltásra. A saját érdekedben jobb mielőbb kiszabadulni a mérgező légkörből, mielőtt a stressz és a kiégés teljesen felemésztene.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra