Ez a furcsa étel segít a stressz csökkentésében, mégsem eszik elegen

GettyImages-980075898

Bizonyos ételek fogyasztásával is felvehetjük a harcot a stresszel.

Manapság már nem nézünk furcsán valakire, ha azt mondja, a bélbaktériumoknak nagy szerepe van a mentális jóllétünkben, tehát tényleg számít, mit eszünk nap mint nap. A krónikus anyagcsere-betegségek egy jó része és a hosszan tartó gyulladásos betegségek bizony egytől egyig a bélben kezdődnek, de ezenfelül a szorongás és a depresszió is innen csírázhat ki. Ez egyrészt ijesztően is hangozhat, másrészt viszont azt jelenti, hogy a helyes táplálkozási szokásokkal javíthatunk valamennyit a hangulatunkon. Ezek a furcsa ízű ételek nem mindenki ízlésének felelnek meg, azonban segíthetnek csökkenteni a stresszt egy friss kutatás szerint.

Ételekkel a stressz ellen

A stressz kezelésére rengeteg módszert ajánlanak a szakértők, így bőven van miből válogatnia azoknak, akik ezzel küzdenek. Ott a rendszeres testmozgás, az autogén tréning, a természetközeli élmények beiktatása, a naplóvezetés, a mindfulness gyakorlása, a reziliencia fejlesztése és még számos egyéb pszichológiai gyakorlat. Ennyi lehetőség közül mindenki könnyen találhat magának megfelelő módot arra, hogy enyhítsen a stressz fojtogató szorításán.

Azonban ha te is azok közé tartozol, akik izgatottan élvezkednek a különleges ízek felfedezésében, és úgy általában véve imádnak mindent, ami az étkezéssel kapcsolatos (legyen az érzékszervi vagy tudományos érdeklődés), akkor valószínűleg a legjobban mégis az fog hangzani, hogy az étkezés is segíthet ebben a problémában. Különben is, enni mindennap kell valamit, miért ne lehetne akkor egyszerre két legyet ütni egy csapásra ezzel a kötelező tevékenységgel?

A stressz csökkentését bizonyos ételek fogyasztásával is elérhetjük
A stressz csökkentését bizonyos ételek fogyasztásával is elérhetjükHalfpoint Images / Getty Images Hungary

Milyen diéta szükséges a stressz csökkentéséhez?

Egy friss kísérlet arra kereste a választ, hogy mit kellene ennünk annak érdekében, hogy kevesebb stresszt tapasztaljunk az életünkben. Összesen csupán 45 embert tudtak bevonni a vizsgálatba a kutatás ideje alatti Covid-korlátozások miatt és, bár laikusként nem hangzik kevésnek, csak 4 hétig követték nyomon az alanyokat, tehát mindenképp szükséges lesz további vizsgálatokat végezni, hogy bebetonozódjon az eredmények igazságtartalma. 

Ennek ellenére olyan izgalmas dolgot fedeztek fel, hogy még így is érdemes lehet kipróbálni az általuk összeállított diétát. A kutatásban viszonylag szegény rostbevitelű étkezést folytató, egészséges 18–59 éveseket toboroztak. Két csoportba osztották őket: az egyik az ételpiramison alapuló diétát kapott (ők voltak a kontrollcsoport), míg a másik a különleges diétát próbálta ki, miután egy dietetikus alaposan elmagyarázott nekik mindent a kutatás elején és a közepén. Ezt kellett enniük:

  • napi 6-8 adag magas prebiotikus rosttartalmú gyümölcs és zöldség (hagyma, póréhagyma, káposzta, alma, banán, zab)
  • napi 5-8 adag gabona
  • heti 3-4 adag hüvelyes
  • napi 2-3 adag erjesztett élelmiszer (savanyú káposzta, kefir, kombucha)

Meglepő lehet, de a sokak által utált erjesztett ételek, mint amilyen a savanyú káposzta is, egészségesek, még ha erős (vagy egyenesen rossz) szagúak is. Nem mindenki bírja elfogyasztani ezeket, azonban lehetséges, hogy itt az ideje elkezdenünk megbarátkozni velük. A 4 hét letelte után ugyanis a különleges, pszichobioitikus diétát tartók arról számoltak be, hogy csökkent a stressz-szintjük és jobban aludtak. Megvizsgálva a bélmikrobáikat, a tudósok azt látták, hogy csak kevés változás állt be a mikrobák összetételében és működésében, azonban jelentős változást mértek olyan vegyi anyagok szintjében, amelyeket a bélmikrobák termeltek, és amelyeket korábban összefüggésbe hoztak a mentális egészséggel.

Tehát, amikor legközelebb azt érzed, hogy a stressz kezd elborítani, és átvenni az irányítást az életed felett, próbáld ki egypár hétig a kutatás diétáját.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra