Féltékeny a párom a sportcipőmre: így lesz válóok a sportolás

GettyImages-470333831 (1)

A sport közelebb hoz egymáshoz – ezzel a jelmondattal hirdette magát a legnagyobb sportszeráruház az ünnepek alatt, azonban egyes párkapcsolatokban ennek az ellenkezője az igaz, a tapasztalatok alapján.

A sport inkább az idegeneket hozza közelebb egymáshoz, a párkapcsolatokra már nem feltétlenül hat előnyösen. Ha nem a közös sportból ered a kapcsolat, a tapasztalatok szerint sokszor eltávolítja egymástól a párokat az, ha valamelyikük elkezd rendszeresen sportolni. Ilyenkor ugyanis a másik fél úgy érezheti, hogy a sport miatt elhanyagolják, kimarad a párja életéből, vagy többször van egyedül, mint korábban.

A sportoló pedig új célokat és motivációkat talál, új emberekkel ismerkedik meg, esetleg szóvá teszi azt, miért nem követi párja a sportos életmódját.

Más és más célok alakulnak ki, hat ránk a környezetünk, így a gondolkodásunk is változik, és ahogy a sportoló egyre jobban érzi magát a bőrében, a másik fél akár féltékeny is lehet.

Van, hogy a sport a párkapcsolat rovására megy

Az ilyen pároknál a másik fél reggelente sokszor üres ágyban ébred, a közös vacsoraterveket gyakran keresztülhúzza egy-egy esti edzés vagy diéta, a közös esti összebújás helyett edzésre megy a kedves, vagy hazaérve pillanatok alatt elalszik.

Olyan hétköznapinak látszó problémák is jelentkezhetnek az edzéssel töltött hosszú órák miatt, hogy ki végezze el a háztartási teendőket, ki vigyázzon a gyerekre, hogyan módosul az edzés miatt a hétvégi program.

Az is felmerül, miért töltenek kevesebb időt egymással. Egy idő után pedig az is félreértést, „rossz vért” szülhet, hogy miért néz ki egyre jobban a sportoló fél.

GettyImages-1369193071 (1)
A sport féltékenységre adhat okot a párkapcsolatban Justin Paget / Getty Images Hungary

A nők hamarabb feladják

Nagyon sokszor tapasztalt már hasonlót a bokszvilágbajnok és bokszedző Dömsödi Renáta, aki szerint a párkapcsolatokban a nők általában korábban megadják magukat, ha a férjük nyomás alá helyezi őket az esti edzésük és stresszoldásuk miatt.

„A nők esetében a »rossz anya« kártyát mindig könnyű kijátszani, azzal érvelni, hogy a jó anyának otthon, a gyereke mellett van a helye, edzés helyett. Erre hivatkozva sokkal több nő adja fel az edzéseket, és tér vissza a családi fészekbe” – vélekedik.

A férfiakra azonban ez nem jellemző, ők

a testi és lelki egészségükön akarnak javítani,

esetleg a feszültségüket levezetni, emiatt jelennek meg a teremben, s a társaság, a jó hangulat általában is fontos számukra. „Az is nagyon jellemző, hogy stresszkezelés miatt jönnek le a terembe, ilyenkor mindenki hirtelen akarja jobban érezni magát.”

Dömsödi Renáta szerint, ha az edzés a konfliktus forrása, az se hoz áttörést, ha a másik fél ugyanoda kezd el járni mozogni.

Jobb külön, mint együtt

Hagyjuk meg mindenkinek a saját territóriumát, mozgásterét, mivel sokkal felszabadultabb az edzés, ha a párkapcsolat másik fele nem vesz részt abban. Otthonosabb az egész, önazonosan tud viselkedni, mennek a poénok, magától értetődőbb a sportolás melletti társalgás, mindenki jobban érzi magát. 

Más kérdés, ha a másik fél is elkezd edzeni, de egy másik helyen. Ilyenkor talán átérzi, mi motiválja a párját, miért akar edzeni, esetleg jobban kinézni.

Ez a legideálisabb, mert ilyenkor mindkét fél motivált, és a saját útján tud haladni” – vélekedik Dömsödi Renáta.

Az edzőnő szerint nincs más lehetőség, kommunikálni kell egy párkapcsolaton belül. Le kell fektetni a kereteket, és fontos megbeszélni, kinek mit jelent a másik megváltozott életmódja, a másik fél miben szeretne több segítséget, támogatást kapni, továbbá a sportolónak miért fontos az új szerepe, milyen pozitív változásokat hozott számára a rendszeres edzés.

Minőségi idő

A pszichológiai tanácsadó Villányi Gergő szerint lehet igazság az alapvető felvetésben is, például előfordulhat, hogy a pár tagjai valóban kevés időt töltenek együtt, vagy hogy a másik új tevékenysége más közös élmény rovására megy – ezeket nem könnyű kiegyensúlyozni.

„Az biztos, hogy az aktív közös programok, a tennivalók és a minőségi idő között nagy különbségek vannak – 

az, hogy egymás mellett vagyunk egy légtérben, vagy együtt vásárolunk be, vagy mondjuk edzünk, még nem jelent közös minőségi időt, csak együtt töltött időt,

ennek különbségéről pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni” – vélekedik a pszichológiai tanácsadó. Villányi Gergő a bokszedzőhöz hasonlóan a kommunikáció, a megbeszélés erejében hisz. Szerinte meg kell találni a közös nevezőket.

„Beszéljük át, miért fontos a sport, kinek mit jelent a mozgás! Mondjuk ki akár a félelmeinket is, tartok-e tőle, hogy elfejlődsz tőlem, esetleg lemaradok, és nagy lesz a szakadék kettőnk között.”

A rejtett félelmeket fel kell oldani

Villányi Gergő szerint rejtett igények, félelmek jelenhetnek meg a helyzetben.

A sport egyben minőségi saját idő, megadja a fejlődés élményét, stresszoldó hatású és jó szociális kapcsolatteremtési lehetőség. Mit jelent a mozgás? Egyben, egy helyen találok megoldást sok problémámra. A mozgás egészségügyi hatásai például magas vérnyomás csökkentése, keringésjavítás, stresszoldás, de ha ez otthon negatív következményekkel jár, akkor az ember kénytelen kompromisszumot hozni, hogy ne kelljen más boldogsága vagy a saját jólléte között választani” – vélekedik Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra