Kétezer évvel ezelőtt az erjesztés folyamata elsősorban nem egészségmegőrző funkcióval bírt, sokkal inkább arra használták, hogy megakadályozzák az élelmiszerek gyors megromlását. A savanyú káposzta túlélte az idők próbáját, és sok kultúrában népszerű étellé vált. Különösen nagyra értékelik Németországban, innen származik a csemege elnevezése is.
A savanyú káposzta igazi vitaminbomba
A savanyú káposzta számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek fontosak az egészség megőrzéséhez. A nyers savanyú káposzta energiatartalma nagyon alacsony, így diétázóknak is tökéletes választás, továbbá nagyobb mennyiségben tartalmaz C-, B6- és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, káliumot, mangánt, foszfort, jódot és élelmi rostokat.
A fermentáció során, mellyel a káposztát savanyítják, olyan folyamatok mennek végbe a zöldségben, melyek ezeket a tápanyagokat könnyebben elérhetővé teszik a szervezetünk számára, vagyis jobban tudjuk őket hasznosítani. A fermentációval a káposztán lévő mikroorganizmusok megemésztik a természetes cukrot, melyet szén-dioxiddá és szerves savvá alakítanak.
Az erjedés akkor indul be, amikor a káposztán és a kezünkön, valamint a levegőben természetesen jelen lévő baktériumok érintkeznek a káposztában lévő cukrokkal.
A savanyú káposzta fermentációja olyan feltételeket teremt, amelyek elősegítik a jótékony probiotikumok növekedését, amelyek olyan termékekben is megtalálhatók, mint a joghurt és a kefir. A probiotikumokra pedig nagy szükségünk van, mert ezek azok a baktériumok, amelyek emészthetőbbé teszik az élelmiszereket, valamint segítik a vitaminok és ásványi anyagokat hatékony felszívódását.
Azoknak, akiknek ügyelniük kell a sóbevitelre, nem árt szem előtt tartaniuk, hogy a nyers káposztával szemben a savanyú káposzta sok nátriumot tartalmazhat.
Természetes probiotikumként javítja az emésztést
Vizsgálatok szerint bélrendszer több mint százbillió mikroorganizmust tartalmaz, és ez akár tízszer is több lehet annál, mint a testünkben lévő összes sejt együttvéve. A savanyú káposztából nyert probiotikumok képezik a szervezetünkben azt az első védelmi vonalat, amely megóv bennünket a méreganyagoktól, a káros baktériumoktól. Mindemellett javítja az emésztést, valamint csökkenti és meg is előzi az antibiotikumok által kiváltott hasmenést.
A kutatások azt is kimutatták, hogy a probiotikumok mérséklik a belekben a gázképződést, a puffadást, megszüntetik a székrekedést, a hasmenést, valamint a Crohn-betegséghez és a fekélyes vastagbélgyulladáshoz kapcsolódó kellemetlen tüneteket.
A legtöbb más fermentált élelmiszerhez hasonlóan a savanyú káposzta is számos enzimet tartalmaz, amelyek szintén megkönnyítik az emésztést.
Erősíti az immunrendszert
A savanyú káposzta probiotikumok mellett jelentős C-vitamin- és vasforrás, amelyek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy erősebb legyen az immunrendszerünk. Emellett az olyan probiotikus ételek fogyasztása, mint a savanyú káposzta, csökkentheti a fertőzések, például a megfázás és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Ha az őszi-téli időszakban rendszeresen eszünk savanyú káposztát, azzal nemcsak csökkenthetjük a fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, de a gyógyulást is meggyorsíthatjuk.
Csökkenti a stresszt és fenntartja élénk agyműködést
Köztudott tény, hogy nemcsak a hangulatunk befolyásolja, hogy éppen mit kívánunk, hanem az elfogyasztott étel is hatással lehet a hangulatunkra és az agyműködésünkre. Egyre több tanulmány igazolja, hogy a bélrendszerünk és az agyműködésünk szoros kapcsolatban állnak egymással. Ennek az az oka, hogy a bélrendszerben található baktériumok képesek üzeneteket küldeni az agynak, befolyásolva annak működését és a világ észlelését.
A savanyú káposzta az egészséges bélflóra kialakulásával segít csökkenteni a stresszt és fenntartani az agy egészséges működését. A fermentált zöldségben lévő probiotikumok így javítják a memóriát, és csökkentik a szorongás, a depresszió, az autizmus és a kényszerbetegség tüneteit is. A savanyú káposzta mindemellett fokozza az olyan hangulatszabályozó ásványi anyagok, mint a magnézium és a cink felszívódását.
Hatékony a rákos megbetegedésekkel szemben
A savanyú káposzta olyan hasznos növényi vegyületeket, antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a rákos sejtek kialakulásának és terjedésének kockázatát.
Egy kutatás szerint azoknál a nőknél, akik tinédzserkoruktól felnőttkorukig sok nyers káposztát és savanyú káposztát esznek, csökken a mellrák kockázata.
Egy másik, férfiakon végzett tanulmány azt mutatta, hogy a káposzta hasonló hatással volt a prosztatarák kialakulására.
Védi a szívet és erősíti a csontokat
A savanyú káposzta rost-, probiotikum- és K2-vitamin-tartalma hozzájárulhat a koleszterinszint csökkenéséhez, javíthatja a vérnyomást, ezáltal hatásos lehet a szívbetegségek elkerülésében, valamint a szív egészségének megóvásában.
A savanyú káposzta K2-vitamin-tartalma elengedhetetlen annak érdekében, hogy a csontjaink egészségesebbek és erősebbek legyenek. Különösen ügyelni kell a K2-vitamin bevitelére a posztmenopauza szakaszában lévő nőknek.
Erre kell ügyelni savanyú káposzta vásárlásakor
Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb előnyét élvezzük a megvásárolt savanyú káposztának, érdemes szem előtt tartani tartani az alábbiakat:
- A készen kapható savanyú káposztát jellemzően pasztörizálják, ám ez az eljárás megöli a jótékony probiotikumokat. Ezért célszerűbb a hűtött fajtákat megvásárolni.
- A tartósítószert tartalmazó savanyú káposztában kevesebb a probiotikum.
- Jó esetben a savanyú káposzta csak két összetevőt tartalmazhat: káposztát és sót. Lehetnek még benne különböző zöldségek is, ez nem jelent gondot, ám kerülni kell azt, amihez cukrot vagy bármi egyéb ízesítőt adnak.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés