Ez a téli csemege rendkívül sokat tesz a legfontosabb szerveink egészségéért

GettyImages-642035420

A savanyú káposzta fogyasztása – különösen télen – jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Az elképzelések szerint több mint kétezer évvel ezelőtt Kínában fogyasztották először ezt a fermentált csemegét, aminek azóta számos egészségmegőrző előnyét élvezzük: erősíti az immunrendszert, jó kiegészítője a diétának, hat az idegrendszerünkre, és a beleket is kipucolja. Táplálkozási és egészségügyi előnyei messze túlmutatnak a friss káposztáén.

Kétezer évvel ezelőtt az erjesztés folyamata elsősorban nem egészségmegőrző funkcióval bírt, sokkal inkább arra használták, hogy megakadályozzák az élelmiszerek gyors megromlását. A savanyú káposzta túlélte az idők próbáját, és sok kultúrában népszerű étellé vált. Különösen nagyra értékelik Németországban, innen származik a csemege elnevezése is.

A savanyú káposzta igazi vitaminbomba

A savanyú káposzta számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek fontosak az egészség megőrzéséhez. A nyers savanyú káposzta energiatartalma nagyon alacsony, így diétázóknak is tökéletes választás, továbbá nagyobb mennyiségben tartalmaz C-, B6- és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, káliumot, mangánt, foszfort, jódot és élelmi rostokat.

A savanyú káposzta elengedhetetlen csemege télen annak, aki szeretne egészséges maradni
A savanyú káposzta elengedhetetlen csemege télen annak, aki szeretne egészséges maradniczekma13 / Getty Images Hungary

A fermentáció során, mellyel a káposztát savanyítják, olyan folyamatok mennek végbe a zöldségben, melyek ezeket a tápanyagokat könnyebben elérhetővé teszik a szervezetünk számára, vagyis jobban tudjuk őket hasznosítani. A fermentációval a káposztán lévő mikroorganizmusok megemésztik a természetes cukrot, melyet szén-dioxiddá és szerves savvá alakítanak. 

Az erjedés akkor indul be, amikor a káposztán és a kezünkön, valamint a levegőben természetesen jelen lévő baktériumok érintkeznek a káposztában lévő cukrokkal.

A savanyú káposzta fermentációja olyan feltételeket teremt, amelyek elősegítik a jótékony probiotikumok növekedését, amelyek olyan termékekben is megtalálhatók, mint a joghurt és a kefir. A probiotikumokra pedig nagy szükségünk van, mert ezek azok a baktériumok, amelyek emészthetőbbé teszik az élelmiszereket, valamint segítik a vitaminok és ásványi anyagokat hatékony felszívódását. 

Azoknak, akiknek ügyelniük kell a sóbevitelre, nem árt szem előtt tartaniuk, hogy a nyers káposztával szemben a savanyú káposzta sok nátriumot tartalmazhat.

Természetes probiotikumként javítja az emésztést

Vizsgálatok szerint bélrendszer több mint százbillió mikroorganizmust tartalmaz, és ez akár tízszer is több lehet annál, mint a testünkben lévő összes sejt együttvéve. A savanyú káposztából nyert probiotikumok képezik a szervezetünkben azt az első védelmi vonalat, amely megóv bennünket a méreganyagoktól, a káros baktériumoktól. Mindemellett javítja az emésztést, valamint csökkenti és meg is előzi az antibiotikumok által kiváltott hasmenést.

A savanyú káposztában lévő probiotikumok kedvezően hatnak az emésztésre
A savanyú káposztában lévő probiotikumok kedvezően hatnak az emésztésrebymuratdeniz / Getty Images Hungary

A kutatások azt is kimutatták, hogy a probiotikumok mérséklik a belekben a gázképződést, a puffadást, megszüntetik a székrekedést, a hasmenést, valamint a Crohn-betegséghez és a fekélyes vastagbélgyulladáshoz kapcsolódó kellemetlen tüneteket. 

A legtöbb más fermentált élelmiszerhez hasonlóan a savanyú káposzta is számos enzimet tartalmaz, amelyek szintén megkönnyítik az emésztést.

Erősíti az immunrendszert

A savanyú káposzta probiotikumok mellett jelentős C-vitamin- és vasforrás, amelyek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy erősebb legyen az immunrendszerünk. Emellett az olyan probiotikus ételek fogyasztása, mint a savanyú káposzta, csökkentheti a fertőzések, például a megfázás és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Ha az őszi-téli időszakban rendszeresen eszünk savanyú káposztát, azzal nemcsak csökkenthetjük a fertőző betegségek kialakulásának kockázatát, de a gyógyulást is meggyorsíthatjuk.

Csökkenti a stresszt és fenntartja élénk agyműködést

Köztudott tény, hogy nemcsak a hangulatunk befolyásolja, hogy éppen mit kívánunk, hanem az elfogyasztott étel is hatással lehet a hangulatunkra és az agyműködésünkre. Egyre több tanulmány igazolja, hogy a bélrendszerünk és az agyműködésünk szoros kapcsolatban állnak egymással. Ennek az az oka, hogy a bélrendszerben található baktériumok képesek üzeneteket küldeni az agynak, befolyásolva annak működését és a világ észlelését.

Az ételünk befolyásolhatja a hangulatunkat is
Az ételünk befolyásolhatja a hangulatunkat isYulia Naumenko / Getty Images Hungary

A savanyú káposzta az egészséges bélflóra kialakulásával segít csökkenteni a stresszt és fenntartani az agy egészséges működését. A fermentált zöldségben lévő probiotikumok így javítják a memóriát, és csökkentik a szorongás, a depresszió, az autizmus és a kényszerbetegség tüneteit is. A savanyú káposzta mindemellett fokozza az olyan hangulatszabályozó ásványi anyagok, mint a magnézium és a cink felszívódását.

Hatékony a rákos megbetegedésekkel szemben

A savanyú káposzta olyan hasznos növényi vegyületeket, antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a rákos sejtek kialakulásának és terjedésének kockázatát. 

Egy kutatás szerint azoknál a nőknél, akik tinédzserkoruktól felnőttkorukig sok nyers káposztát és savanyú káposztát esznek, csökken a mellrák kockázata.

Egy másik, férfiakon végzett tanulmány azt mutatta, hogy a káposzta hasonló hatással volt a prosztatarák kialakulására.

Védi a szívet és erősíti a csontokat

A savanyú káposzta rost-, probiotikum- és K2-vitamin-tartalma hozzájárulhat a koleszterinszint csökkenéséhez, javíthatja a vérnyomást, ezáltal hatásos lehet a szívbetegségek elkerülésében, valamint a szív egészségének megóvásában.

A keringési problémák megelőzésére és kezelésére is kiváló választás a savanyú káposzta
A keringési problémák megelőzésére és kezelésére is kiváló választás a savanyú káposztaTeeramet Thanomkiat / EyeEm / Getty Images Hungary

A savanyú káposzta K2-vitamin-tartalma elengedhetetlen annak érdekében, hogy a csontjaink egészségesebbek és erősebbek legyenek. Különösen ügyelni kell a K2-vitamin bevitelére a posztmenopauza szakaszában lévő nőknek.

Erre kell ügyelni savanyú káposzta vásárlásakor

Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb előnyét élvezzük a megvásárolt savanyú káposztának, érdemes szem előtt tartani tartani az alábbiakat:

  • A készen kapható savanyú káposztát jellemzően pasztörizálják, ám ez az eljárás megöli a jótékony probiotikumokat. Ezért célszerűbb a hűtött fajtákat megvásárolni.
  • A tartósítószert tartalmazó savanyú káposztában kevesebb a probiotikum.
  • Jó esetben a savanyú káposzta csak két összetevőt tartalmazhat: káposztát és sót. Lehetnek még benne különböző zöldségek is, ez nem jelent gondot, ám kerülni kell azt, amihez cukrot vagy bármi egyéb ízesítőt adnak.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra