A rendőrök szerint ezek a leggyakoribb csalástípusok: ha felismered őket, nem foszthatnak ki

rendőrség csalás
Olvasási idő kb. 3 perc

Az online világ térhódításával a csalók is egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak. De a legagyafúrtabbak sem tudnak túljárni az eszeden, ha odafigyelsz a pénzügyeidre – figyelmeztet a rendőrség, megmutatva, melyik az a négy terület, ahol a leggyakrabban futhatsz bele ilyen próbálkozásokba.

„Állj meg egy pillanatra, gondold végig, mielőtt gyors döntést hoznál! Fogj gyanút, kételkedj, és szúrd ki a csalókat!” – írta a BRFK hivatalos Facebook-oldalán a leggyakoribb és leghatékonyabb csalási módszerekről szóló gyűjteményéhez. 

Rendőrségi lista készült a leggyakoribb csalásokról

Ahogy arra már a Dívány is számtalanszor felhívta a figyelmet, a csalók folyamatosan új módszereket eszelnek ki, hogy kihúzzák belőlünk a pénzünket. A rendőrség most arra szolgál tanáccsal, hogyan lehet ezeket a módszereket lefülelni. Bár különböző technikákról van szó, ha élsz a gyanúperrel, megelőzheted, hogy besétálj a csapdájukba. 

A csalók leggyakoribb módszereire figyelmeztetnek a rendőrök
A csalók leggyakoribb módszereire figyelmeztetnek a rendőrökVaszko Viktor

Nézzük tehát, mi az a négy módszer, ami az utóbbi időben a legelterjedtebb:

1. Hamis SMS

A csalók gyakran csomagküldő cégek vagy szolgáltató társaságok nevében küldenek üzenetet fizetési felszólítással. Azt neked kell tudnod, vársz-e egyáltalán csomagot, de ha nem rendeltél semmit, akkor jobb, ha nem nyitod meg az ilyen üzenetekben érkező csatolmányt vagy linket.

Az is fontos, hogy ne tölts le ismeretlen alkalmazásokat.

2. Hamis banki telefonhívás

Szintén elterjedt módszer, hogy a csalók banki ügyintézőnek adják ki magukat, és azt állítják, hogy probléma adódott, vagy jogosulatlan tranzakciót észleltek a bankszámládon. Ilyen sajnos tényleg előfordulhat, de semelyik bank nem kéri, hogy telefonon add meg a jelszavadat. Az talán magától értetődő, hogy soha ne utalj pénzt ilyen kérésre, inkább bontsd a vonalat, és vedd fel a kapcsolatot a bankoddal!

3. Adathalász banki e-mail

Kezeld fenntartással a kéretlen e-maileket! Az ezeken keresztül küldött linkekre jobb, ha inkább rá se kattintasz, mert már az is teleszórhatja vírusokkal a számítógépedet vagy a telefonodat. De ha már megtetted, mert a kíváncsiság győzött, akkor se add meg a felugró felületeken az adataidat, különösen ne a bankkártyaadataidat és a hozzájuk tartozó jelszavakat

4. Webes vásárlás

Az is nagyon fontos, hogy kerüld az ismeretlen üzemeltetők webáruházait, és legyél nagyon óvatos az olcsó és kihagyhatatlannak tűnő ajánlatokkal! Ha pedig eladni szeretnél, ne feledd, a vevő fizet, nem pedig az eladó, így ebben az esetben soha ne add meg a vevőnek a banki adataidat! Az utóbbi időben ugyanis a Facebook-csoportokban is bepróbálkoznak a csalók, úgyhogy minden felületen résen kell lenni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek