Kipróbálta, hogy 1 órával korábban kel reggelente, így változott meg az élete

Bagolynak gondolod magad, és biztos vagy benne, hogy képtelen lennél akár egy perccel is korábban felkelni a szokásosnál? Különben is, minek? – veted fel a kérdést mosolyogva? Nos, érdemes elolvasnod a következő írást, mert egy sorstársad megerőltette magát és kipróbálta – és figyelemre méltó eredményre jutott.

Hiába tartja a mondás, hogy aki korán kel, aranyat lel – vannak, akik egyszerűen képtelenek a hajnali ébredésre, és inkább éjszaka érzik elemükben magukat. Az éjjeli baglyok közé tartozik Kristi Jacobsen, a Medium Long-Term Perspective blog szerzője, aki mégis a saját bőrén tapasztalta meg, mennyire hasznos a szokásosnál egy órával korábban felkelni reggel és időt szakítani a reggeli teendőkre.

A cicája vette rá, hogy korábban keljen

A Los Angelesben élő Jacobsen számára sohasem volt kellemes a reggel: ébredés után mindig sokáig tartott, mire kikászálódott az ágyból, nagy nehezen összeszedte magát, felöltözött és elrobogott a munkahelyére. 2020 tavaszán a koronavírus-járvány miatti lezárások őt és a férjét is otthoni munkavégzésre kényszerítették: ekkor borult minden, a megszokott reggeli rutin szinte rögtön a kukában landolt. Kristi reggel csak 7:45-kor kelt, villámgyorsan lehajtott egy csésze kávét, rendbe szedte magát, és negyedórával később már a számítógép előtt ült, hogy fogadja az online hívásokat.

Ez a reggeli rohanás hónapokon át tartott, Kristi folyamatosan leterheltnek érezte magát és zavarta, hogy nincs ideje semmire, képtelen rendesen elvégezni a reggeli teendőket, szinte az ágyból ugrott egyből a munkába – de változtatni sem akart, úgy gondolta, az alvás fontosabb. A változás végül szinte véletlenül érkezett: beköszöntött az ősz és korábban sötétedett, ezért a veszélyeket és veszélyes embereket elkerülendő Kristi úgy gondolta, szokásos esti futását átteszi reggelre, mégpedig úgy, hogy a megszokottnál negyedórával korábban kel, hogy jusson ideje a mozgásra.

Érdemes korábban kelni.
Érdemes korábban kelni.PeopleImages / Getty Images Hungary

Hamarosan még előbbre került az ébredés időpontja: beköszöntött a téli időszámítás, Kristi macskája azonban természetesen továbbra is az általa megszokott időpontban várta a reggelit, vagyis most már 8 óra helyett 7-kor. Így a cicának hála Kristi megszokta, hogy egy órával korábban ébredjen a szokásosnál – és ezzel együtt rájött, mennyi mindenre jut ideje, és mennyivel frissebben, felkészültebben vághat bele a munkába, mint korábban. Személyes tapasztalatait összegezve meséli el, miért érdemes egy órával korábban felkelni.

Kevésbé érzed leterhelve magad

A reggeli rohanás, villámtempójú készülődés nem a legjobb kezdése a napnak: ébredés után azonnal leterheltnek érzi magát az ember, fejvesztve kapkod, hogy megtalálja a ruháit, a táskáját, a kulcscsomót és még pár falatot is le tudjon nyelni, mielőtt elindul otthonról vagy leül a számítógép elé. Ez a stresszes rohanás megágyaz az egész napnak, és a legtöbbször ebben a hangulatban folytatódik az élet, ezért nagyon is megérné elkerülni a rohanást és inkább egy órával korábbra időzíteni a felkelést.

A lassú reggelek nagyon hasznosak: jut időd rá, hogy rendesen megreggelizz, felöltözz, szót válts a családoddal, a lakótársaiddal, megetesd a háziállatodat. Sokkal kiegyensúlyozottabban vághatsz bele a napi teendőkbe, nem érzed magad feszültség alatt, jobban tudsz koncentrálni, és a munkatársaiddal is türelmesebb leszel. Érdemes egy állandó reggeli rutint kialakítani, hogy minél hasznosabban tölthesd el a rendelkezésedre álló időt.

Jut időd és energiád más projektjeidre

Kristi – aki főállású ügyfélszolgálati munkája mellett írja a blogját és készíti a podcastjait – korábban gyakran érezte úgy, hogy este, munka után túlságosan fáradt, szellemileg elhasználódott ahhoz, hogy belevesse magát ezekbe a projektekbe és hasznos tartalmakat gyártson. Amikor átütemezte a munka egy részét reggelre, rájött, mennyivel több energiája van, és mennyivel produktívabb tud lenni ilyenkor, még munkakezdés előtt. A felszabaduló reggeli egy óra tökéletesen alkalmas rá, hogy a hasonló mellékprojekteket, különösen a nehezebb, komolyabb szellemi erőfeszítést igénylő feladatokat elvégezhesd, még azelőtt, hogy a mindennapi rohanás és a munkád leterhelnének.

A reggeli testmozgás egész napra feltölt energiával.
A reggeli testmozgás egész napra feltölt energiával.Russ Rohde / Getty Images Hungary

Hasznos ilyenkor meditálni

A jóga, a meditáció, a mindfulness nagyon hasznos praktikák ahhoz, hogy megküzdj a stresszel, megszabadulj a nyomástól, kiegyensúlyozottabbnak érezd magad a mindennapok során – vallja a szerző. Azonban nem mindegy, hogyan építed bele a napodba ezeket a gyakorlatokat: este, munkából hazaérkezve már nem igazán fűlik a fogunk hozzá, hogy ellazuljunk és tiszta elmével meditálni kezdjünk, hiszen ilyenkor az ember legszívesebben azonnal ledőlne a kanapéra egy film vagy sorozat elé, a fürdőkádba, vagy rögtön az ágyba. A korábbi keléssel reggelente jut idő rá, hogy még a rohanás előtt, frissen, kipihenten ellazítsuk az elménket és átadjuk magunkat a mindfulnessélménynek. Ez szintén az egész napra kihat: kevésbé érezzük magunkat leterheltnek, jobban oda tudunk figyelni a munkára, pozitívabban állunk hozzá más emberekhez, könnyebben vesszük az akadályokat.

Jut idő sétára, futásra

A reggeli testmozgás szintén felfrissít és energiával tölt fel, minek köszönhetően sokkal pozitívabban kezdjük a napot és könnyebben lendülünk túl a kihívásokon. Egy rövid séta, kocogás a környéken csodákat művel – mozgás közben lehet zenét vagy podcastokat hallgatni, és felkészülhetünk szellemileg is a nap kihívásaira.

Összegezve: ha sikerül plusz egy órát ajándékozni magadnak reggel, azt érdemes minél hasznosabban tölteni: olyan dolgokra fordítani azt az időd, melyek egyébként elvesznének a rohanásban és a reggeli készülődésben. Ha most sajnálnád is megfosztani magad egy órányi reggeli alvástól, hamar rájössz majd, mennyire sokat számít ez a plusz egy óra ébrenlét reggel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek