Az oolong teáról talán te is hallottál már, de azt nem biztos, hogy tudtad, hogy a fogyást könnyítő hatásában legalább részben az ital polifenol antioxidánsait tartják hatékonynak. A The Journal of Nutrition kiadványban 2014 szeptemberében mutattak be egy olyan állatkísérletet, melynek során az oolong, a zöld és a fekete tea hatását hasonlították össze. A kimutatás szerint ezek még a kifejezetten sok cukrot tartalmazó étrend mellett is segítettek az alacsonyabb testzsírszázalék megőrzésében.
Tények az oolong teáról és a fogyásról
Sokat hallottál már a tea előnyeiről, különösen, ha a zöld teáról van szó. De mi a helyzet az oolong teával? Valóban van összefüggés az ilyen típusú tea és a fogyás között? És vajon az oolong teának vannak mellékhatásai?
A zöld teához hasonlóan az oolong is számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek elősegíthetik a fogyást, és a nem természetes súlycsökkentő kiegészítőkkel ellentétben az oolong tea a legtöbb embernél nem okoz mellékhatásokat.
Egyáltalán mi az oolong tea?
A tea a több ezer évvel ezelőtti Kínából származik, és azóta az egész világon elterjedt, és a víz után a leggyakrabban fogyasztott itallá vált világszerte. Sokféle tea létezik, a feketétől a zölden át a gyógynövényekig, és mindegyik típusnak megvannak a maga egészségügyi előnyei, amelyek közül több hasonló is akad.
Az egyik speciális típus – az oolong tea – különösen gazdag a polifenoloknak nevezett vegyületekben, amelyek a tea legtöbb egészségügyi előnyét hozzák magukkal.
A fekete és a zöld teához hasonlóan az oolong tea is a Camellia sinensis növény leveleiből származik. Míg a fekete tea teljesen fermentált, a zöld pedig egyáltalán nem, az oolong tea a spektrum közepén helyezkedik el.
Az oolong tea jótékony vegyületei
Az oolong tea, és úgy általában a tea egészségre gyakorolt jótékony hatásának nagy része a magas polifenoltartalmának köszönhető, ami egy általános fogalom, amely több száz különféle hasznos és egészségfejlesztő növényi vegyületet foglal magában. A polifenolok testünk egészségére számos előnyös hatással lehetnek, beleértve a szívbetegségek, a rák és egyes neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentését.
A teában található polifenolok egyik fő csoportja, amely a fogyáshoz kapcsolódik, a katekineknek nevezett vegyületek csoportja. Az oolong teában található egyéb jótékony vegyületek a következők:
- Koffein
- Teanin
- Gamma-aminovajsav
- C-vitamin
Oolong tea és fogyás
Az American Journal of Clinical Nutrition 2013 decemberében közzétett jelentése szerint, amely több mint 1200 felnőttet követett 10 éven keresztül, a rendszeresen teát fogyasztó emberek testzsírszázaléka 19,6 százalékkal, a derékbőségük pedig 2,1 százalékkal kisebb volt azokénál, akik nem rendszeresen ittak teát.
A tanulmány kutatói ezt a fogyást és a testzsírcsökkentést nagyrészt a teában található katekineknek tulajdonították. Mivel az oolong tea csak részben oxidálódik, nagyobb mennyiségben tartalmaz egy speciális katekint, az úgynevezett epigallokatekin-gallátot (EGCG).
Bár nem teljesen ismertek azok a mechanizmusok, amelyek megmutatnák, hogy az EGCG miképpen segíti elő a fogyást, a kutatók mégis úgy vélik, hogy segít növelni az elégethető kalóriák mennyiségét, és segít a zsírok hatékonyabb lebontásában és elégetésében.
Az emésztésre gyakorolt hatás
Az oolong tea egy másik eszköze arra, hogy elősegítse a fogyást, ha leállítja bizonyos enzimek aktivitását, amelyek részt vesznek az emésztésben. A Molecules című folyóiratban 2018 májusában publikált jelentés szerint a teában lévő polifenolok kifejezetten a hasnyálmirigylipáz, amiláz és glükozidáz enzimekre hatnak.
Ha ezek az enzimek ki vannak kapcsolva, a szervezet nem tudja olyan hatékonyan felvenni a zsírokat és a cukrokat, így csökken a felszívódó kalóriák mennyisége, és lefogyunk (vagy legalábbis nem hízunk olyan gyorsan vagy könnyen).
Ugyanez a jelentés a rövid szénláncú zsírsavak vagy SCFA-k fontosságát is leírta. Ha bizonyos vegyületeknek vannak kitéve, az emésztőrendszerben természetesen élő baktériumok melléktermékként SCFA-kat termelnek.
Ezek az SCFA-k a vékonybélből a vérbe, majd végül a májba jutnak. Amikor elérik a májat, növelhetik az elégetett kalóriák és zsírok mennyiségét, és lelassíthatják az egyszerű szénhidrátok, például a glükóz zsírrá való átalakulását.
Bár a zöld teát gyakran a legjobb teaként emlegetik, a tanulmány megállapította, hogy az oolong teában (és a fekete teában) lévő polifenolok több SCFA-t termelnek a szervezetben, mint a zöld teában lévő polifenolok.
Az oolong tea hatása a baktériumokra
Az oolong teában található polifenolok pozitívan hatnak a bélbaktériumokra is, ami elősegítheti a fogyást, és számos egyéb módon jótékony hatással lehet az egészségre. Mivel a teában található polifenolok hozzávetőleg 90 százaléka felszívódás nélkül halad át az emésztőrendszeren, közvetlenül a bélben lévő baktériumokhoz jutnak el, táplálják őket, elősegítik a jó baktériumok növekedését és a rossz baktériumok elpusztítását.
Ha testünkben a jó baktériumok száma meghaladja a rosszakat, és az emésztőrendszer kiegyensúlyozott, ez segít egyensúlyba hozni a hormonokat (ghrelin és leptin), amelyek jelzik az éhséget és a jóllakottságot, javítják a szervezet glükózra és inzulinra adott reakcióját, és pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre.
Más szóval, a vércukorszinted egyensúlyban marad, a szervezeted zsírt éget el, ahelyett hogy elraktározná, és csak akkor érzed magad éhesnek, ha valóban éhes vagy, és jóllakottnak, ha már eleget ettél. Mindezek a tényezők együttesen fokozhatják a fogyást, és segíthetnek elérni alakoddal kapcsolatos céljaid.
A koffein az oolong teában
Az oolong tea koffeint is tartalmaz, amely serkentheti az anyagcserét, és növelheti a szervezetben elégetett zsír mennyiségét a központi idegrendszer stimulálásával. Az American Journal of Clinical Nutrition 2013. decemberi cikke szerint a koffein önmagában is rendelkezik ezekkel a súlycsökkentő előnyökkel, de ha az oolong teában lévő katekinekkel kombinálják, a hatás még nagyobb lehet.
A tanulmány kutatói megjegyezték, hogy ha az emberek ugyanannyi koffeint fogyasztanak a hozzáadott katekinek nélkül, akkor a hatásokat nem ugyanolyan mértékben tapasztalják.
Bár az oolong tea és a fekete tea a feldolgozási és fermentációs módszerek miatt különbözik, hasonló mennyiségű koffeint tartalmaznak. Egy adag oolong tea (kb. 227 gramm) nagyjából 37-38 milligramm koffeint tartalmaz, ami mintegy egynegyede az azonos mennyiségű kávéban lévő koffein mennyiségének.
Egészséges táplálkozási megközelítés
Annak ellenére, hogy az oolong teával és a fogyással kapcsolatos tények rámutatnak az oolong tea étrendbe való felvételének pozitív hatásaira, észben kell tartanunk azt is, hogy a tea nem helyettesíti az egészséges táplálkozást és életmódot, csak egy kicsit segít abban, hogy betartsd.
A jó hír az, hogy más kiegészítőkkel és gyógyszerekkel ellentétben az oolong tea mellékhatásai szinte nem léteznek, így a legtöbb ember számára biztonságos inni belőle. Természetesen mindig jó ötlet, hogy a fogyni vágyó beszéljen orvosával, mielőtt bármi újat beiktat az étrendjébe, különösen, ha életmódot vált.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés