A zöld teánál is egészségesebb, sokan mégsem ismerik

GettyImages-1349817633
Olvasási idő kb. 7 perc

Ha szeretnél lefogyni, nem csak az számít, hogy az étkezések során mennyi kalóriát viszel be, ugyanis egyes italok is nagyon sok energiát tartalmaznak. Minden, amiben kalória – és éhségnövelő hatású, hozzáadott cukor – van, inkább rontja, mint növeli a fogyókúra hatékonyságát. Ám olyan italok is akadnak, amik a barátaid az életmódváltásban, ezek közül az egyik mai különleges főszereplőnk.

Az oolong teáról talán te is hallottál már, de azt nem biztos, hogy tudtad, hogy a fogyást könnyítő hatásában legalább részben az ital polifenol antioxidánsait tartják hatékonynak. A The Journal of Nutrition kiadványban 2014 szeptemberében mutattak be egy olyan állatkísérletet, melynek során az oolong, a zöld és a fekete tea hatását hasonlították össze. A kimutatás szerint ezek még a kifejezetten sok cukrot tartalmazó étrend mellett is segítettek az alacsonyabb testzsírszázalék megőrzésében.

Tények az oolong teáról és a fogyásról

Sokat hallottál már a tea előnyeiről, különösen, ha a zöld teáról van szó. De mi a helyzet az oolong teával? Valóban van összefüggés az ilyen típusú tea és a fogyás között? És vajon az oolong teának vannak mellékhatásai?

A zöld teához hasonlóan az oolong is számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek elősegíthetik a fogyást, és a nem természetes súlycsökkentő kiegészítőkkel ellentétben az oolong tea a legtöbb embernél nem okoz mellékhatásokat.

Egyáltalán mi az oolong tea?

A tea a több ezer évvel ezelőtti Kínából származik, és azóta az egész világon elterjedt, és a víz után a leggyakrabban fogyasztott itallá vált világszerte. Sokféle tea létezik, a feketétől a zölden át a gyógynövényekig, és mindegyik típusnak megvannak a maga egészségügyi előnyei, amelyek közül több hasonló is akad.

Az egyik speciális típus – az oolong tea – különösen gazdag a polifenoloknak nevezett vegyületekben, amelyek a tea legtöbb egészségügyi előnyét hozzák magukkal.

A fekete és a zöld teához hasonlóan az oolong tea is a Camellia sinensis növény leveleiből származik. Míg a fekete tea teljesen fermentált, a zöld pedig egyáltalán nem, az oolong tea a spektrum közepén helyezkedik el.

Az oolong tea jótékony vegyületei

Az oolong tea, és úgy általában a tea egészségre gyakorolt jótékony hatásának nagy része a magas polifenoltartalmának köszönhető, ami egy általános fogalom, amely több száz különféle hasznos és egészségfejlesztő növényi vegyületet foglal magában. A polifenolok testünk egészségére számos előnyös hatással lehetnek, beleértve a szívbetegségek, a rák és egyes neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentését.

A teában található polifenolok egyik fő csoportja, amely a fogyáshoz kapcsolódik, a katekineknek nevezett vegyületek csoportja. Az oolong teában található egyéb jótékony vegyületek a következők:

  • Koffein
  • Teanin
  • Gamma-aminovajsav
  • C-vitamin

Oolong tea és fogyás

Az American Journal of Clinical Nutrition 2013 decemberében közzétett jelentése szerint, amely több mint 1200 felnőttet követett 10 éven keresztül, a rendszeresen teát fogyasztó emberek testzsírszázaléka 19,6 százalékkal, a derékbőségük pedig 2,1 százalékkal kisebb volt azokénál, akik nem rendszeresen ittak teát.

Ismered ezt a teát?
Ismered ezt a teát?Catherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

A tanulmány kutatói ezt a fogyást és a testzsírcsökkentést nagyrészt a teában található katekineknek tulajdonították. Mivel az oolong tea csak részben oxidálódik, nagyobb mennyiségben tartalmaz egy speciális katekint, az úgynevezett epigallokatekin-gallátot (EGCG).

Bár nem teljesen ismertek azok a mechanizmusok, amelyek megmutatnák, hogy az EGCG miképpen segíti elő a fogyást, a kutatók mégis úgy vélik, hogy segít növelni az elégethető kalóriák mennyiségét, és segít a zsírok hatékonyabb lebontásában és elégetésében.

Az emésztésre gyakorolt hatás

Az oolong tea egy másik eszköze arra, hogy elősegítse a fogyást, ha leállítja bizonyos enzimek aktivitását, amelyek részt vesznek az emésztésben. A Molecules című folyóiratban 2018 májusában publikált jelentés szerint a teában lévő polifenolok kifejezetten a hasnyálmirigylipáz, amiláz és glükozidáz enzimekre hatnak.

Ha ezek az enzimek ki vannak kapcsolva, a szervezet nem tudja olyan hatékonyan felvenni a zsírokat és a cukrokat, így csökken a felszívódó kalóriák mennyisége, és lefogyunk (vagy legalábbis nem hízunk olyan gyorsan vagy könnyen).

Ugyanez a jelentés a rövid szénláncú zsírsavak vagy SCFA-k fontosságát is leírta. Ha bizonyos vegyületeknek vannak kitéve, az emésztőrendszerben természetesen élő baktériumok melléktermékként SCFA-kat termelnek.

Ezek az SCFA-k a vékonybélből a vérbe, majd végül a májba jutnak. Amikor elérik a májat, növelhetik az elégetett kalóriák és zsírok mennyiségét, és lelassíthatják az egyszerű szénhidrátok, például a glükóz zsírrá való átalakulását.

Bár a zöld teát gyakran a legjobb teaként emlegetik, a tanulmány megállapította, hogy az oolong teában (és a fekete teában) lévő polifenolok több SCFA-t termelnek a szervezetben, mint a zöld teában lévő polifenolok.

A zöld tea is segít
A zöld tea is segítTom Merton / Getty Images Hungary

Az oolong tea hatása a baktériumokra

Az oolong teában található polifenolok pozitívan hatnak a bélbaktériumokra is, ami elősegítheti a fogyást, és számos egyéb módon jótékony hatással lehet az egészségre. Mivel a teában található polifenolok hozzávetőleg 90 százaléka felszívódás nélkül halad át az emésztőrendszeren, közvetlenül a bélben lévő baktériumokhoz jutnak el, táplálják őket, elősegítik a jó baktériumok növekedését és a rossz baktériumok elpusztítását.

Ha testünkben a jó baktériumok száma meghaladja a rosszakat, és az emésztőrendszer kiegyensúlyozott, ez segít egyensúlyba hozni a hormonokat (ghrelin és leptin), amelyek jelzik az éhséget és a jóllakottságot, javítják a szervezet glükózra és inzulinra adott reakcióját, és pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre.

Más szóval, a vércukorszinted egyensúlyban marad, a szervezeted zsírt éget el, ahelyett hogy elraktározná, és csak akkor érzed magad éhesnek, ha valóban éhes vagy, és jóllakottnak, ha már eleget ettél. Mindezek a tényezők együttesen fokozhatják a fogyást, és segíthetnek elérni alakoddal kapcsolatos céljaid.

A koffein az oolong teában

Az oolong tea koffeint is tartalmaz, amely serkentheti az anyagcserét, és növelheti a szervezetben elégetett zsír mennyiségét a központi idegrendszer stimulálásával. Az American Journal of Clinical Nutrition 2013. decemberi cikke szerint a koffein önmagában is rendelkezik ezekkel a súlycsökkentő előnyökkel, de ha az oolong teában lévő katekinekkel kombinálják, a hatás még nagyobb lehet.

A tanulmány kutatói megjegyezték, hogy ha az emberek ugyanannyi koffeint fogyasztanak a hozzáadott katekinek nélkül, akkor a hatásokat nem ugyanolyan mértékben tapasztalják.

Bár az oolong tea és a fekete tea a feldolgozási és fermentációs módszerek miatt különbözik, hasonló mennyiségű koffeint tartalmaznak. Egy adag oolong tea (kb. 227 gramm) nagyjából 37-38 milligramm koffeint tartalmaz, ami mintegy egynegyede az azonos mennyiségű kávéban lévő koffein mennyiségének.

Egészséges táplálkozási megközelítés

Annak ellenére, hogy az oolong teával és a fogyással kapcsolatos tények rámutatnak az oolong tea étrendbe való felvételének pozitív hatásaira, észben kell tartanunk azt is, hogy a tea nem helyettesíti az egészséges táplálkozást és életmódot, csak egy kicsit segít abban, hogy betartsd.

A jó hír az, hogy más kiegészítőkkel és gyógyszerekkel ellentétben az oolong tea mellékhatásai szinte nem léteznek, így a legtöbb ember számára biztonságos inni belőle. Természetesen mindig jó ötlet, hogy a fogyni vágyó beszéljen orvosával, mielőtt bármi újat beiktat az étrendjébe, különösen, ha életmódot vált.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek