A zöld teánál is egészségesebb, sokan mégsem ismerik

GettyImages-1349817633

Ha szeretnél lefogyni, nem csak az számít, hogy az étkezések során mennyi kalóriát viszel be, ugyanis egyes italok is nagyon sok energiát tartalmaznak. Minden, amiben kalória – és éhségnövelő hatású, hozzáadott cukor – van, inkább rontja, mint növeli a fogyókúra hatékonyságát. Ám olyan italok is akadnak, amik a barátaid az életmódváltásban, ezek közül az egyik mai különleges főszereplőnk.

Az oolong teáról talán te is hallottál már, de azt nem biztos, hogy tudtad, hogy a fogyást könnyítő hatásában legalább részben az ital polifenol antioxidánsait tartják hatékonynak. A The Journal of Nutrition kiadványban 2014 szeptemberében mutattak be egy olyan állatkísérletet, melynek során az oolong, a zöld és a fekete tea hatását hasonlították össze. A kimutatás szerint ezek még a kifejezetten sok cukrot tartalmazó étrend mellett is segítettek az alacsonyabb testzsírszázalék megőrzésében.

Tények az oolong teáról és a fogyásról

Sokat hallottál már a tea előnyeiről, különösen, ha a zöld teáról van szó. De mi a helyzet az oolong teával? Valóban van összefüggés az ilyen típusú tea és a fogyás között? És vajon az oolong teának vannak mellékhatásai?

A zöld teához hasonlóan az oolong is számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek elősegíthetik a fogyást, és a nem természetes súlycsökkentő kiegészítőkkel ellentétben az oolong tea a legtöbb embernél nem okoz mellékhatásokat.

Egyáltalán mi az oolong tea?

A tea a több ezer évvel ezelőtti Kínából származik, és azóta az egész világon elterjedt, és a víz után a leggyakrabban fogyasztott itallá vált világszerte. Sokféle tea létezik, a feketétől a zölden át a gyógynövényekig, és mindegyik típusnak megvannak a maga egészségügyi előnyei, amelyek közül több hasonló is akad.

Az egyik speciális típus – az oolong tea – különösen gazdag a polifenoloknak nevezett vegyületekben, amelyek a tea legtöbb egészségügyi előnyét hozzák magukkal.

A fekete és a zöld teához hasonlóan az oolong tea is a Camellia sinensis növény leveleiből származik. Míg a fekete tea teljesen fermentált, a zöld pedig egyáltalán nem, az oolong tea a spektrum közepén helyezkedik el.

Az oolong tea jótékony vegyületei

Az oolong tea, és úgy általában a tea egészségre gyakorolt jótékony hatásának nagy része a magas polifenoltartalmának köszönhető, ami egy általános fogalom, amely több száz különféle hasznos és egészségfejlesztő növényi vegyületet foglal magában. A polifenolok testünk egészségére számos előnyös hatással lehetnek, beleértve a szívbetegségek, a rák és egyes neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentését.

A teában található polifenolok egyik fő csoportja, amely a fogyáshoz kapcsolódik, a katekineknek nevezett vegyületek csoportja. Az oolong teában található egyéb jótékony vegyületek a következők:

  • Koffein
  • Teanin
  • Gamma-aminovajsav
  • C-vitamin

Oolong tea és fogyás

Az American Journal of Clinical Nutrition 2013 decemberében közzétett jelentése szerint, amely több mint 1200 felnőttet követett 10 éven keresztül, a rendszeresen teát fogyasztó emberek testzsírszázaléka 19,6 százalékkal, a derékbőségük pedig 2,1 százalékkal kisebb volt azokénál, akik nem rendszeresen ittak teát.

Ismered ezt a teát?
Ismered ezt a teát?Catherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

A tanulmány kutatói ezt a fogyást és a testzsírcsökkentést nagyrészt a teában található katekineknek tulajdonították. Mivel az oolong tea csak részben oxidálódik, nagyobb mennyiségben tartalmaz egy speciális katekint, az úgynevezett epigallokatekin-gallátot (EGCG).

Bár nem teljesen ismertek azok a mechanizmusok, amelyek megmutatnák, hogy az EGCG miképpen segíti elő a fogyást, a kutatók mégis úgy vélik, hogy segít növelni az elégethető kalóriák mennyiségét, és segít a zsírok hatékonyabb lebontásában és elégetésében.

Az emésztésre gyakorolt hatás

Az oolong tea egy másik eszköze arra, hogy elősegítse a fogyást, ha leállítja bizonyos enzimek aktivitását, amelyek részt vesznek az emésztésben. A Molecules című folyóiratban 2018 májusában publikált jelentés szerint a teában lévő polifenolok kifejezetten a hasnyálmirigylipáz, amiláz és glükozidáz enzimekre hatnak.

Ha ezek az enzimek ki vannak kapcsolva, a szervezet nem tudja olyan hatékonyan felvenni a zsírokat és a cukrokat, így csökken a felszívódó kalóriák mennyisége, és lefogyunk (vagy legalábbis nem hízunk olyan gyorsan vagy könnyen).

Ugyanez a jelentés a rövid szénláncú zsírsavak vagy SCFA-k fontosságát is leírta. Ha bizonyos vegyületeknek vannak kitéve, az emésztőrendszerben természetesen élő baktériumok melléktermékként SCFA-kat termelnek.

Ezek az SCFA-k a vékonybélből a vérbe, majd végül a májba jutnak. Amikor elérik a májat, növelhetik az elégetett kalóriák és zsírok mennyiségét, és lelassíthatják az egyszerű szénhidrátok, például a glükóz zsírrá való átalakulását.

Bár a zöld teát gyakran a legjobb teaként emlegetik, a tanulmány megállapította, hogy az oolong teában (és a fekete teában) lévő polifenolok több SCFA-t termelnek a szervezetben, mint a zöld teában lévő polifenolok.

A zöld tea is segít
A zöld tea is segítTom Merton / Getty Images Hungary

Az oolong tea hatása a baktériumokra

Az oolong teában található polifenolok pozitívan hatnak a bélbaktériumokra is, ami elősegítheti a fogyást, és számos egyéb módon jótékony hatással lehet az egészségre. Mivel a teában található polifenolok hozzávetőleg 90 százaléka felszívódás nélkül halad át az emésztőrendszeren, közvetlenül a bélben lévő baktériumokhoz jutnak el, táplálják őket, elősegítik a jó baktériumok növekedését és a rossz baktériumok elpusztítását.

Ha testünkben a jó baktériumok száma meghaladja a rosszakat, és az emésztőrendszer kiegyensúlyozott, ez segít egyensúlyba hozni a hormonokat (ghrelin és leptin), amelyek jelzik az éhséget és a jóllakottságot, javítják a szervezet glükózra és inzulinra adott reakcióját, és pozitív hatással vannak az emésztőrendszerre.

Más szóval, a vércukorszinted egyensúlyban marad, a szervezeted zsírt éget el, ahelyett hogy elraktározná, és csak akkor érzed magad éhesnek, ha valóban éhes vagy, és jóllakottnak, ha már eleget ettél. Mindezek a tényezők együttesen fokozhatják a fogyást, és segíthetnek elérni alakoddal kapcsolatos céljaid.

A koffein az oolong teában

Az oolong tea koffeint is tartalmaz, amely serkentheti az anyagcserét, és növelheti a szervezetben elégetett zsír mennyiségét a központi idegrendszer stimulálásával. Az American Journal of Clinical Nutrition 2013. decemberi cikke szerint a koffein önmagában is rendelkezik ezekkel a súlycsökkentő előnyökkel, de ha az oolong teában lévő katekinekkel kombinálják, a hatás még nagyobb lehet.

A tanulmány kutatói megjegyezték, hogy ha az emberek ugyanannyi koffeint fogyasztanak a hozzáadott katekinek nélkül, akkor a hatásokat nem ugyanolyan mértékben tapasztalják.

Bár az oolong tea és a fekete tea a feldolgozási és fermentációs módszerek miatt különbözik, hasonló mennyiségű koffeint tartalmaznak. Egy adag oolong tea (kb. 227 gramm) nagyjából 37-38 milligramm koffeint tartalmaz, ami mintegy egynegyede az azonos mennyiségű kávéban lévő koffein mennyiségének.

Egészséges táplálkozási megközelítés

Annak ellenére, hogy az oolong teával és a fogyással kapcsolatos tények rámutatnak az oolong tea étrendbe való felvételének pozitív hatásaira, észben kell tartanunk azt is, hogy a tea nem helyettesíti az egészséges táplálkozást és életmódot, csak egy kicsit segít abban, hogy betartsd.

A jó hír az, hogy más kiegészítőkkel és gyógyszerekkel ellentétben az oolong tea mellékhatásai szinte nem léteznek, így a legtöbb ember számára biztonságos inni belőle. Természetesen mindig jó ötlet, hogy a fogyni vágyó beszéljen orvosával, mielőtt bármi újat beiktat az étrendjébe, különösen, ha életmódot vált.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra