A keresztes virágú zöldség 130 grammjában mindössze 25 kalória található, cserében bővelkedik C-vitaminban, folsavban és rostokban, és gátolja a zsírmáj kialakulását is. Viszonylag kevés élelmiszer tartalmaz kolint, mely májvédő tulajdonságokkal bír, ezek közé tartozik a karfiol is. Ez a makrotápanyag tehermentesíti a májat, csökkenti a vérzsír, azaz a koleszterin szintjét.
A karfiol fogyasztásának 5 jótékony hatása
A karfiol egy keresztes virágú zöldség, amely rokonságban áll a brokkolival, a káposztával, a kelbimbóval és a pak choijal. Bár a karfiol általában fehér, vannak narancssárga, zöld és lila fajták is.
Ez a rendkívül sokoldalú zöldség szinte bármiben felhasználható. Használhatod a karfiolt burgonya, tészta vagy kenyér helyettesítésére. Amellett, hogy finom, ez a zöldség hihetetlenül jót tesz neked. Ismerd meg a karfiol fogyasztásának öt fontos előnyét!
Tápláló étel a karfiol
Tíz dekagramm apróra vágott karfiol fedezi napi C-vitamin-szükségleted 100 százalékát, K-vitaminból pedig a bevitel negyedének felel meg.
Ez még nem minden: B6 vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort lés fehérjét is tartalmaz.
Élelmi rostban és antioxidánsokban is gazdag.
Jó antioxidáns-forrás
A Healthline szerint a karfiol gazdag antioxidáns-forrás, amely segít megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől és a gyulladásoktól. Ennek az az oka, hogy ez a keresztes virágú zöldség glükozinolátokat és izotiocianátokat tartalmaz, amelyek lelassíthatnak bizonyos rákos megbetegedéseket, valamint flavonoidokat, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek kockázatát.
A karfiolban található C-vitamin csökkentheti a gyulladást és segíthet az immunitás erősítésében.
Újabb előny: segíti az emésztést
A karfiol magas rosttartalmú, ráadásul nagy mennyiségű vizet is tartalmaz. Mindkettő fontos az emésztéssel kapcsolatos betegségek, például a székrekedés, az irritábilis bélbetegség és a divertikulitisz megelőzésében.
A megfelelő mennyiségű élelmi rost fogyasztása elősegíti a jó baktériumok táplálását a bélrendszerbe, ami csökkenti a gyulladást és elősegíti a bélrendszer egészségét.
Segíthet a memória megőrzésében
A Healthline szerint a karfiol jó kolinforrás, a kolin pedig nélkülözhetetlen elem. Szükség van rá az acetilkolin előállításához, ahhoz a neurotranszmitterhez, amely segít szabályozni a hangulatot, az agy fejlődését, a tanulást és a memóriát.
Elősegíti az erős csontozat kialakulását
A Medical News Today szerint a karfiolban található K-vitamin segíthet a csontok egészségének elérésében is. Ennek az az oka, hogy elegendő mennyiségű vitamin fogyasztása javítja a kalcium felszívódását, és megakadályozza a kalcium vizelettel történő kiválasztását. Az alacsony K-vitamin-szint növeli a csonttörések és a csontritkulás kockázatát. A karfiolban található K-vitamin segít a véralvadásban is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés