Nehogy lekattintsd: olyan csalás terjed, amivel mindenedet ellophatják

GettyImages-881604070

Újabb internetes adathalászcsalás ütötte fel a fejét. Óvakodj a tartalmától, ha ilyen sms-t kapsz.

Munkaerő-közvetítő irodára hivatkozással sms-ben tájékoztatnak szabadidőben végezhető részmunkaidős álláslehetőségről, mely napi 10–50 000 forintos alapbérrel kecsegtet. A nem tökéletes magyarsággal megfogalmazott, de a megtévesztésig jól kitalált, +9592173804-es mobilszámról érkezett üzenetben arra kérik az otthoni munkavégzésben érdekelt jelölteket, hogy a megadott link segítségével WhatsAppon lépjenek kapcsolatba a potenciális munkáltatóval további részletekért.

Csakhogy itt is, mint annyi más esetben,

a megadott link egy adathalászoldalra vezet, ahol már védtelenné válunk adataink leszippantása által.

Csak az elmúlt egy hónapban számos változatos és kreatív csalásról számoltunk már be a Dívány oldalán. Esett szó hamis pénzről is, de leginkább a netes csalások élik virágkorukat.

Gyanús ismeretlen hívószám esetén könnyen lehet internetes csalókkal dolgunk
Gyanús ismeretlen hívószám esetén könnyen lehet internetes csalókkal dolgunkd3sign / Getty Images Hungary

Megírtuk történetét az interneten meghirdetett eladó árura jelentkező csalónak, aki a másodkézből megvásárolandó termék megvételéhez kérte az eladó adatait. Az önmagát vevőként feltüntető csaló által erre a célra megadott link pedig adathalászoldalra vitte az áldozatokat, ahol minden bankkártyaadatukat leszedték. De hírt adtunk romantikus kapcsolatot színlelve anyagi segítséget kicsaló elkövetőről, a Magyar Posta és az E.ON nevében megtévesztő esetekről is, hamis vagy többszörösen eladott drága színházi belépőkről. Az elkeseredettem szerelemre vágyók is gyakran csalók könnyű prédájává válnak, mint a veterán katonás trükkökből kiderült. Ugyanígy a Facebook-Marketplace felhasználóinak információi is kerültek már illetéktelen kezekbe, ezeket a személyes adatokat pedig a későbbiekben többnyire adathalász-támadásokhoz használják fel. Sokan estek áldozatul a mesterséges intelligencia által emberi hangot reprodukáló telefonos csalásoknak, de immár rendszeresek a visszaélések a csomagküldő szolgálatok nevében is, s a minap pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér oldalának álcázták csalásukat az internetes bűnözők.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek