Így másolják le adathalászok a bankkártyád: 17 milliót loptak magyarok tucatjaitól

GettyImages-1505767346
Olvasási idő kb. 2 perc

A bankkártyás csaláshoz az sem kell, hogy lássák a plasztikot: annak minden adatát elárulták a naiv áldozatok maguktól.

A három grúz állampolgárságú gyanúsítottat már tavaly szeptemberben letartóztatta a rendőrség: legalább 84 embert vertek át, akiknek összesített kára 17 millió forintnyi. 

A sértettek mindegyikét ugyanazzal a módszerrel csalták lépre: az általuk az interneten eladásra meghirdetett tárgyakkal kapcsolatosan jelentkeztek potenciális vevőként. Az eladóknak egy linket küldtek, és 

elhitették velük, hogy azon minden adatukat meg kell adniuk annak érdekében, hogy ők ki tudják fizetni a termék árát és a szállítást is.

A kártyás csalás nagyon sokba került a sértetteknek
A kártyás csalás nagyon sokba került a sértetteknekBloomberg Creative / Getty Images Hungary

A link a valóságban egy adathalász oldalra mutatott, amely minden bankkártyaadatukat kiszedte belőlük: még a PIN-kódot is meg kellett adniuk. Ezeket a kártyákat regisztrálták egy e-pénztárca-szolgáltatónál, amely hatjegyű kódot küldött nekik: ezt elkérték tőlük arra hivatkozva, hogy azzal véglegesítsék a tranzakciót.

Valójában az e-pénztárca-regisztrációt erősítették meg így, mellyel aztán okos-ATM-eknél különböző összegeket vettek fel. Az ilyen ATM-ekbe nem kell kártyát bedugni, elég NFC-kapcsolattal rendelkező okostelefonunkban digitalizált kártyánkat használnunk. 

Az így ellopott kártyákkal már képesek voltak pénzt felvenni vagy online fizetni is. Hogy te ne légy hasonló átverések áldozata, egy dolgot kell megjegyezned: a bankkártyádnak két olyan adata van, amit soha, senki nem kérhet el. Ez a PIN-kód, illetve a hátoldali CVC-kód, aki ezek bármelyikét megpróbálja elkérni tőled, jó eséllyel csaló.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek