Újabb trükkös csalás terjed Magyarországon: ezzel akarnak átverni

GettyImages-1468322183
Olvasási idő kb. 3 perc

Új online csalási forma terjed a közösségi médiában: ezúttal azok vannak veszélyben, akik a kultúrát választják.

Színházba járni manapság nem olcsó mulatság: egy-egy népszerűbb előadásra egy négytagú család akár 40-50 000 Ft-ot is elkölthet. Ráadásul jegyet szerezni sem mindig könnyű: sokszor napok alatt elfogynak a belépők, utána pedig legfeljebb abban lehet reménykedni, hogy valaki az erre a célra létrejött Facebook-csoportban eladja a jegyét.

A csalók azonban itt is jelen vannak, így nem árt, ha óvatosak vagyunk.

Az online csalás új formája terjed

Egyre gyakoribb, hogy csalók megvásárolják az online jegyeket, majd Facebook-csoportokban eladják azt – egyszerre akár több embernek is. Az utóbbi időben feltűntek olyan hamis jegyek is, amelyeket grafikai programmal szerkesztettek a mindenre elszánt csalók. A gyanútlan vásárlók előbb örülnek a lehetőségnek, majd a színházba érkezve keserű meglepetés várja őket: ekkor szembesülnek azzal, hogy a jegy nem érvényes. Ilyen esetben nemcsak a várt élmény marad el, hanem még az anyagi kár fölött is bánkódhatunk. A csalók pedig, akiktől a jegyet vásároltuk, addigra már megszüntetik a profiljukat, így nem is tudjuk felelősségre vonni őket.

Az online csalásoknak a színházrajongók is áldozatul eshetnek
Az online csalásoknak a színházrajongók is áldozatul eshetnekWayne Eastep / Getty Images Hungary

Ellenőrizzük, kitől veszünk jegyet

A színházak tudnak a problémáról: állítólag olyan eset is volt már, hogy rendőrt kellett hívni a felháborodott nézők miatt, de az is megesett, hogy ugyanazt a jegyet 40 (!) különböző embernek adták el a szélhámosok. Ilyenkor annyit tehetünk, hogy a rendőrségen feljelentjük a csalót, valamint kiírjuk az adott csoportba a szélhámos nevét.

Biztonságos vásárlás

A legbiztosabb módszer a csalók kivédésére az, ha a színházak hivatalos oldalán vásároljuk meg a jegyet. Igaz, hogy ilyenkor kicsit többet kell várni az élményre, de az legalább garantált. Ha pedig valamilyen oknál fogva mégsem tudnánk elmenni a választott előadásra, vagy az utolsó pillanatban keresgélnénk színházjegyet, jó választás lehet a TicketSwap rendszere, ahol többféle módon is ellenőrzik a jegyek hitelességét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek