Ne fizesd be a számlát, ha így kérik: sok pénzt bukhatsz rajta

GettyImages-1869780672
Olvasási idő kb. 3 perc

Csalárd adatszerzés, illetve hamis ügykezelés megvalósulásának veszélyére figyelmeztet a rendőrség egy hamis fizetési felszólítási csalás kapcsán, melyről a jóhiszemű fogyasztó azt hiheti, egy szokásos E.ON-számlaértesítővel van dolga.

A feladónál E.ON Ügyfélszolgálat megjelölésű, ám egy support@luxfactory.ch e-mail-címről érkező díjhátralék befizetésére figyelmeztető üzenet hamis voltára hívja fel a figyelmet a hatóság. Az e-mailben vagy akár sms-ben érkező megtévesztő fizetési kérelem kapcsán arra kérik a lakosságot,

hogy pénzügyeik intézéséhez mindig a hivatalos banki oldalt használják, számláikat lehetőleg átutalással egyenlítsék ki, vagy a szolgáltatók hivatalos mobilapplikációin rendezzék azokat.

A kiberbűnözők módszerei folyamatosan finomodnak, már nem bízhatunk abban, hogy helyesírási hibával, vagy gyanús e-mail-címmel lepleznék le magukat, így egyre nagyobb körültekintésre van szükség – hívja fel a figyelmet a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnüldözési Alosztálya.

Most éppen az E.ON nevével élnek vissza a csalók, de bármely nagyvállalat ki van téve ennek a veszélynek
Most éppen az E.ON nevével élnek vissza a csalók, de bármely nagyvállalat ki van téve ennek a veszélynekSOPA Images / Getty Images Hungary

A kiberbűnözés áldozatává válásának elkerülése egyre nehezebb, ezért javasolják az alábbiak fokozott betartását saját magunk és értékeink biztonsága érdekében:

  • Ne kattintsunk a kapott hivatkozásra, mellékletre.
  • Számítsunk rá, hogy a hamis weboldalak a megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, ezért mindig igyekezzünk meggyőződni róla, hogy valóban a megfelelő oldalon járunk.
  • Figyeljük az e-mail vagy sms nyelvezetét, a helyesírási hibák gyakoriságát, a hangnemet, a szokatlan formátumú csatolmányokat (.zip stb.).
  • Árulkodóak lehetnek bizonyos nehezen észlelhető különbségek is a feladó címében: a nulla például „o” betűnek tűnhet. Ha összehasonlítjuk a korábbi tájékoztatókon feltüntetett címmel, ez hamar leleplező elem lehet.
  • A telefonszám előhívója is fontos jel, a magyar +36 kevésbé gyanús, mint egyes külföldi hívók.
  • Ne dőljünk be siettetésnek, sürgetésnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek