Egyre több nőt vernek át így: téged mikor jelölt be utoljára veterán katona?

GettyImages-1132274279
Olvasási idő kb. 4 perc

Az internetes szerelmi átveréseknek úgy tűnik, soha nem fog leáldozni: én hetente kapok a Facebookon és az Instagramon egyaránt jelöléseket olyan profiloktól, amelyekről ordít, hogy a veterán katonás átverésre készültek.

Képzeld csak el, micsoda romantikus helyzet: bejelöl téged egy jóképű külföldi, akiről ráadásul kiderül, hogy messze földön katona. Emellett persze időt tud szakítani arra is, hogy felvegye veled a kapcsolatot, és rendszeresen csevegjen veled, ráadásul úgy tűnik, nagyon is egy húron pendültök. Minden tökéletes lenne, ha végre egy földrészen lehetnétek és ez megoldható is, csak… kellene hozzá egy kis pénz.

Így lesz szerelem helyett átverés a történet vége

Sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, hogy nem ezen a ponton, hanem már sokkal hamarabb vészcsengőnek kellene megszólalnia az ember fejében, de azok, akik naivan, tényleg szerelemre várva kerülnek egy ilyen csaló bűvkörébe, általában nem olyan szemfülesek, mint te, miközben teljesen semlegesen ezt a cikket olvasod. Az ő sebezhetőségüket használják ki gerinctelenül a csalók.

A tipikus áldozatok 50 év fölötti magányos nők, de férfiakat is megtalálnak ezek a csalók.

2021-ben Amerikában több mint félmilliárd dollárnak megfelelő összegtől fosztották meg a gyanútlan áldozatokat. Az iparág, mert egyértelműen fogalmazhatunk úgy, hogy erről van szó, nem kicsiben játszik tehát.

A szerelemre építő átverés attól működik, hogy a gyengédségre vágyó másik fél el akarja hinni, amit írnak neki
A szerelemre építő átverés attól működik, hogy a gyengédségre vágyó másik fél el akarja hinni, amit írnak nekiEzra Bailey / Getty Images Hungary

A forgatókönyv szerint általában vagy az áldozathoz kívánnak költözni a szerelmesek, vagy arra akarják rábírni, hogy segítsen nekik abban, hogy elhagyhassák a helyet, ahol jelenleg szolgálnak. A fordítóprogramokkal dolgozó bűnözők dolga egyre könnyebb, hiszen míg néhány évvel ezelőtt meg kellett írniuk válaszaikat, majd lefordítaniuk azt, mostanra már a mesterséges intelligenciát is bevonhatják a csetelésbe, így akár amerikai magyarnak kiadva magukat is hódíthatnak.

Egy pórul járt magyar nő történetét mi is megírtuk: ez történt vele.

Két fő formája van a csalásnak

A költözéses átverésben azt állítják az áldozatoknak, hogy szeretnének hozzájuk költözni. El is küldetik mindenüket, látszólag a futárszolgálat veszi fel a kapcsolatot a gyanútlan nővel. Elvileg a futárköltségeket akarják kifizettetni az áldozatokkal, a gyakorlatban azonban a futárcég alkalmazottja helyett is a csalók írnak.

A határon feltartóztatott holmiért extra összeget követelnek, amit egyes áldozatok már nem fizetnének ki. Ekkor jön az újabb csel: az állítás, mely szerint mivel a nő címe szerepel az „illegális árun”, őt fogják elővenni a hatóságok.

Börtönnel is fenyegetőzhetnek, miközben az állítólagos katona nem tud intézkedni, mert hogy, hogy nem, épp ekkor került kórházba.

A kiküldetéses átverés során a katonának van egy állítólagos gyermeke, akihez haza szeretne jutni egy szerencsétlen esemény után – a gyermek elárvult, de a gonosz hadsereg nem engedi hozzá apját. Ehhez eltávozási kérelmet kell kitölteni, az állítólagos elöljáró viszont leszerelési pénzt követel. Ha ezt kifizeti, még többet követelnek, most már, mondjuk, az ENSZ nevében – a pénzcsapolást addig folytatják, amíg csak lehetséges.

Egyre több pénzt követelhetnek
Egyre több pénzt követelhetnekGuido Mieth / Getty Images Hungary

Ezekre figyelj!

Ez a csalás olyan elterjedt, hogy már Amerika budapesti nagykövetsége is részletes tájékoztatót közöl weboldalán, felhívva a figyelmet a veszélyekre. A következők esetén kell gyanakodnod, ha valaki a neten ismerkedne veled:

  • a vadidegen személy nagyon hamar szerelmet vall;
  • nem beszél veled telefonon vagy videóhívásban, biztonsági okokra hivatkozva;
  • ha azt állítja, nem kaphat és küldhet postai levelet – ez nem igaz az aktív katonai szolgálatot teljesítőkre sem;
  • ha pénzt kér magának vagy egy cégnek;
  • ha sok negatívumot állít az amerikai hadseregről és panaszkodik!

Így kerülheted el az átverést

Érdemes az ilyen újdonsült ismerősök fotóira rákeresni a Google képkeresőjével, így hamar kiderülhet, ha egy kép lopott. Anyagi helyzetedről semmiképp ne adj ki információkat az interneten, és egyéb, adott esetben kompromittáló tények megosztásától is tartózkodj! Lényeges azzal is tisztában lenni, hogy az amerikai katonáknak nem kell fizetniük az eltávozásért, nem kérhet számukra más engedélyt erre, nincs pénzen megváltható előre hozott nyugdíjazás esetükben, és nem is adhatnak ki olyan információkat, mint amilyeneket a csalók megosztanak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek