Egészen arcátlan ez a telefonos csalás: így gombolhatják le rólad a pénzt

GettyImages-1504615133
Olvasási idő kb. 2 perc

Akár a te hangodat is felhasználhatják egy új, mesterséges intelligencia által vezérelt telefonos csalási módszerhez.

Az internetes bűnözők körében terjedő új módszer során az emberek hangját használják fel a mesterséges intelligencia segítségével.

Egy új csaláshoz alkalmazzák azt az emberi hangot reprodukáló technológiát, amelyet eredetileg hangoskönyvek készítésére és olyan emberek megsegítésére használtak, akik egészségügyi okokból elvesztették a hangjukat. A trükk során a bűnözők hitelesnek tűnő hangfelvételeket készítenek: először rögzítik a kiszemeltjük hangmintáját, majd azt a mesterséges intelligencia segítségével lemásolják, és különféle átverésekhez használják fel.

A további módszereik nem túl kíméletesek: volt, hogy valakit egy vállalat vezérigazgatójának a hangjával bírtak rá arra, hogy több mint 87 millió forintnak megfelelő összeget utaljon egy számlára,

de a bűnözők hálójába akadtak már olyan családok is, akiknek a gyermeke kért kétségbeesett segítséget. 

Az új módszer a telefonos csalások eddigi legtrükkösebb formája
Az új módszer a telefonos csalások eddigi legtrükkösebb formájaThana Prasongsin / Getty Images Hungary

Dane Sherrets kiberbiztonsági szakértő szerint az 1990-es években megjelenő technológiát eddig csak az AI működését alaposan ismerő szakemberek ismerték, ám ma már kevesebb mint öt perc alatt, néhány ingyenes és nyílt forráskódú eszközzel bárki készíthet akár ilyen, az eredetivel egyező hangot is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek