Veszélyben lehetnek az adataid, ha a Facebookon vásároltál

GettyImages-1490104284
Olvasási idő kb. 2 perc

Több százezer Facebook Marketplace-felhasználó adatát szivárogtatta ki egy hacker.

Te is érintett lehetsz, ha a közösségi oldal piacterén vásároltál.

Kétszázezer személyes adatot szivárogtatott ki egy hackerfórumon egy fenyegetőző, aki azt állítja, a megszerzett információk a Facebook Marketplace-felhasználóinak mobiltelefonszámai, e-mail-címei és egyéb személyes adatai. Mint azt az Economx.hu is megírta, a kiszivárgott adatbázis sokféle személyazonosításra alkalmas adatot tartalmaz, a fentiek mellett Facebook-azonosítókat és Facebook-profilinformációkat, amelyek egy részét a BleepingComputer véletlenszerű adatok egyeztetésével igazolni is tudta.

A kiszivárgott e-mail-címeket és mobilszámokat adathalász-támadásokban használhatják fel.

Az adatokat kiszivárogtató IntelBroker nevű felhasználó szerint az adatbázist egy „algoatson” nevű Discord-profillal szerezték meg, miután feltörték egy, a Facebook számára felhőszolgáltatásokat kezelő Meta-alvállalkozó rendszereit. 

Személyes adatokat szivárogtatott ki egy hacker a Facebook piacteréről
Személyes adatokat szivárogtatott ki egy hacker a Facebook piacterérőlAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Nem ez az első támadás, amely az IntelBroker nevéhez fűződik, ahogyan a Facebook Marketplace első adatszivárgása sem az első eset. 2022 novemberében a vállalat nagyjából 103 milliárd forint összegnek megfelelő pénzbírságot kapott, mert nem védte meg a Facebook-felhasználók személyes adatait: 2021 áprilisában egy hackerfórumon több mint 533 millió Facebook-fiókhoz kapcsolódó adatot tettek közzé, köztük Mark Zuckerberg telefonszámát is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek