Több tanulmány is összekapcsolta már a kelbimbó és más keresztes virágú zöldségek fogyasztását az elhízásveszély, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának csökkenésével.
A keresztes virágú zöldségek a cukorbetegek állapotán is javítanak. Ez többek között annak köszönhető, hogy rengeteg bennük a rost, amely segít szabályozni a vércukorszintet, így elkerülhetőek vele a falási rohamot okozó kilengések. Ezenkívül a kelbimbó az egyike azon kevés zöldségnek, melyben jelentős mennyiségű ómega-3 zsírsav található. Az ómega-3 zsírsav köztudottan csökkenti a vér trigliceridszintjét, az inzulinrezisztenciát és a gyulladásokat is a szervezetben.
A kelbimbó 7 jótékony hatása
Sok embernek van emléke arról, hogy gyerekként céltalanul terelgette a kelbimbót a tányérja körül, miközben az anyukája azt szajkózta: „edd meg mindet!”. Nos, az anyák tudják az ilyesmiket a legjobban: ha eddig nem fogyasztottad, most sincs késő megszeretned a kelbimbót!
A kelbimbó egyfajta keresztes virágú zöldség, amely rokonságban áll a kelkáposztával és a karfiollal is. Nem kell pépesre főzni; ennek a zöld minikáposztának van egy ínyenc oldala is! Sütheted olajjal lefújva egy kis köménnyel és barna cukorral, de tejszínes-zöldborsos mártást is összedobhatsz mellé.
Magas rosttartalmú
A Healthline szerint tízdekányi főtt kelbimbó két gramm rostot tartalmaz, ami enyhíti a székrekedéses tüneteket és kiváló táplálékforrás a bélrendszerben élő egészséges baktériumok számára is. Miután a baktériumok megemésztik a rostot, zsírsavakat termelnek belőlük, amelyek viszont segítik a hormonális, agyi és immunfunkciók normális működését, valamint szabályozzák a cukorszintet.
Immunturbó: magas a K-vitamin-tartalma is
Ugyanennyi főtt kelbimbó a napi K-vitamin-bevitel 238 százalékát biztosítja.
Ez fontos a megfelelő véralvadáshoz és az egészséges csontozat kialakulásához, sőt még a csontritkulás ellen is védhet.
Ha azonban vérhígítót szedsz, ne fogyassz kelbimbóból túl sokat, mert van egy kis esély rá, hogy az megzavarhatja a gyógyszeres kezelés hatását.
Ómega-3 zsírsavak forrása
Azok számára, akik nem esznek tenger gyümölcseit vagy halat, egy tányér kelbimbó jó módja annak, hogy hozzájussanak a szükséges ómega-3 zsírsavakhoz – ajánlja a Healthline.
Az ómega-3 hozzájárul a szív, az agy, az immunrendszer, az erek és a tüdő egészséges működéséhez.
Mivel a kelbimbóban található ómega-3 kevésbé hatékony, mint a halakban lévő, így a vegánoknak is érdemes heti néhány adag kelbimbót fogyasztaniuk.
Antioxidánsokban gazdag
Tíz dekagramm kelbimbó a napi C-vitamin-szükséglet 53 százalékát biztosítja.
Ez az erős antioxidáns elősegítheti a vas felszívódását, javíthatja a szöveteket és segítheti az immunrendszer működését. És van egy jó hír a pluszvasat kereső vegetáriánusok számára is: a C-vitamin fokozza a növényekben található vas felszívódását.
Jó a bőrnek is
A kelbimbó kívül-belül egészséget kínál, ezzel egészséges ragyogást biztosítva a bőrnek is. A Taste of Home szerint a kelbimbóban található C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését, amitől bőröd feszes és egészségesen ragyogó lesz.
Jó a látásodnak
A karotinoidokban gazdag kelbimbó a szemet javító sárgarépa és édesburgonya zöld változata, mely segíthet megelőzni a számítógép- és telefonképernyő-használat által okozott szemkárosodást.
Szabályozhatja a vércukorszintet
Minden keresztes virágú zöldség szerepet játszik a kettes típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében. A kelbimbó és más keresztes virágú zöldségek magas rosttartalma segíthet a vércukorszint szabályozásában.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés