18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

7 ok, amiért egy érett férfi jobb szerető, mint egy fiatal

GettyImages-635924194

Idősebb férfiak és szex: elsőre nehéz, sőt lelombozó témának tűnik, főleg, mert szinte mindig problémacentrikusan nyúlunk hozzá. Lássuk csak, mi megy tönkre 45, 50 vagy 60 után! Milyen zavarok, betegségek és nehézségek jelentkezhetnek, és hogyan vágja tönkre mindez a korábban jól funkcionáló szexuális életet? Hogy lehet gyógyszerekkel, terápiával, kuruzslással közbeavatkozni? És egyáltalán, meddig van még szükség erre a macerára? Ha innen közelítjük meg a középkorú vagy idősebb férfiak és a szex viszonyát, meglehetősen terhelt kapcsolat képe bontakozik ki, amiben valószínűleg a női partner sem jár túl jól.

Pedig jól mondta a reklámszöveg: „Látod, fiam, a lenyugvó napnak is van ereje.” Nem is akármilyen! Ugyanis amellett, hogy az életkor előrehaladtával bizonyos dolgok döcögni kezdenek, csökkenhet a libidó, lanyhulhat az erekció, egy sor olyan tényező van, ami éppen hogy jobb szeretővé teszi a 45 feletti korosztályt, mint a fiatalabbakat. Sajnos jóval kevesebbet beszélünk ezekről a pozitív fejleményekről, mint amennyit a kedvezőtlen változásokon kesergünk. De ennek vége! Ebben a cikkben (egy nagyon rövid gondügyi kitérő után) azt vesszük sorra, mitől lehet éppenséggel jobb szerető egy 45 feletti férfi. 

Probléma, megoldás, jó szex

A szexszel az a nehéz, hogy ahogy idősödik az ember – függetlenül attól, hogy nőről vagy férfiről van-e szó – egyre többször ütközik kisebb-nagyobb problémákba. Az életkor előrehaladtával sokszor csökken a libidó, a nőknél nedvesedési, a férfiaknál merevedési problémák léphetnek fel, mindezt pedig súlyosbítja, hogy 50 évesen jóval több meló testi erőnk, sármunk vagy épp női szépségünk csúcsán érezni magunkat, mint mondjuk 30 éves korban. Emiatt gyakran előfordul (igaz, jellemzően inkább női oldalról), hogy az évek számának emelkedésével egyenes arányban csökken az önbizalom, egyre többször van olyan, hogy a „fenének van kedve levetkőzni”, férfiaknál meg az az aggodalmaskodás lesz gyakori, hogy mi van, ha mégsem fog sikerülni.

Ha 45 feletti férfiként benned is egyre több a kétely, ha egyre többször érzed, hogy nem vagy már olyan fickós, mint korábban, nem kell elkeseredned. Akár teljesen természetes módszerekkel is sokat tehetsz azért, hogy jobb legyen az általános közérzeted és jobban teljesíthess az ágyban. Sportolj és aludj többet, próbáld csökkenteni a károsanyag-bebocsátást (kevesebb, ideálisan semmi cigi, kevesebb pia, miegymás), és kezdj el egy kicsivel egészségesebben enni. Triviális dolgokról van szó, amik ugyanakkor nemcsak a szexuális életed minőségét, de az életminőségedet úgy általában javítani tudják bőven 45 felett is. 

Ha valamilyen funkciózavar (akár merevedési probléma) vagy betegség (például prosztataproblémák) üti fel a fejét, megint csak ne az elkeseredéssel és a „na, már csak ez hiányzott”-tal kezeld. Amellett, hogy partnereddel beszélsz ezekről a témákról, érdemes a háziorvosodtól tanácsot kérni, aki gyógyszeres kezeléssel, további kivizsgálással vagy pszichológus szakember ajánlásával biztosan tud majd segíteni. 

És ha nincs akut probléma? 

Akkor most jön a legjobb rész, mert arról írunk, hogy 45 pluszos férfiként mik azok a tulajdonságaid, amiket a nők nagyon nagyra értékelnek az ágyban, és amiktől sokkal jobb szerető lehetsz, mint fiatalabb vetélytársaid, illetve amilyen te magad voltál fiatalabb korodban. 

Már nem rohan annyira

Szex és rohanás – nem, vagy csak ritkán férnek össze. Készséggel elismerjük, hogy van abban valami izgalmas, amikor rohanvást, esetleg kíváncsi szempárok miatt aggódva gyorsan kell cselekedni, de ezek az esetek inkább szabályt erősítő kivételek. És hogy mi a szabály? Az, hogy

a jó szex csak még jobb, ha sok idő van rá.

Itt jön be az első helyzeti előnyöd: érett férfiként valószínű, hogy neked is meg kell érkezned a szexbe, hogy még egy kifejezetten kívánatos partner esetében sem állsz készen azonnal. Nehogy rosszul érezd magad emiatt, hiszen pont most kerülsz szinkronba a partnernőddel, aki szintén nem a sebességrekordra hajt, hanem kiélvezi, hogy mindenre elegendő időt szántok. Hogy van rendes előjáték, ami nem ott ér véget, hogy lecibáltátok egymásról a ruhát. Hogy nem fenyeget a korai ejakuláció réme, sőt a korábbinál kissé tovább tart, míg a csúcsra jutsz, ez idő alatt pedig nemcsak unottan mozogsz ki és be, hanem folyamatosan figyeled, hogy a másiknak is jólesik-e, ami történik. Szuper, hogy mivel ráérsz, a partnereden sincs nyomás, hogy minél hamarabb érjen a csúcsra, vagy ha ez nem jön össze, akkor legalább tegyen úgy, mintha.

Van tapasztalata

Ez is hatalmas fegyvertény ám! Minél régebb óta vagy a szakmában, annál több partnered lehetett már, és annál valószínűbb, hogy felismerted, milyen sokfélék és mennyire sokféle dologra vágynak az ágyban a nők. Ha van már rutinod, valószínűleg majd' mindenen túl vagy, nem akasztanak meg esetleges cikis történések (merthogy szex közben könnyen történhetnek ilyenek, és jó tudni, hogy ez oké és simán túl lehet lépni rajtuk), van ötleted arra, hogy hogyan kezelj egy-egy nehezebb helyzetet, akár azt, ha neked nem úgy megy a dolog, ahogy szokott, akár azt, ha partneredet zavarja valami. Több évtizedes tapasztalattal a hátad mögött sokkal változatosabban tudod kényeztetni a partneredet, van új és új ötleted, ha valamelyik kapcsán úgy tapasztalod, hogy annyira nem jön be. És végül, de nem utolsósorban: ha van már mögötted egy s más, valószínűleg nem csinálsz hiúsági kérdést a szexből, és el tudod fogadni, hogy ez nem verseny, és itt nem is osztanak trófeákat. 

Elfogadóbb a saját és partnere testével

Legalábbis nagyon reméljük! Az életkor előrehaladtával a nők és a férfiak teste is jelentős átalakuláson megy keresztül, kinél lassabban, kinél gyorsabban zajlik a folyamat, de akármennyi energiát is teszel a lassításába, ha nem te vagy Jennifer Lopez férfikiadása, megállni nem fog. De ez nem is baj, főleg, ha az ember nemcsak a saját, de a partnere alakváltozásait is el tudja fogadni. Húszévesen még mások a szempontok: amíg fiatal az ember, a külsőségeknek sokkal nagyobb szerepe lehet,

idősebb korban viszont átértékelődnek a dolgok, és az eddigre jó esetben kialakult stabil önértékelést nem rombolja le egy-két szarkaláb, de még az úszógumi sem.

Tudod, milyen jó, ha az ember azt érzi, hogy a párja nem a hiányosságait vizslatja az ágyban, hanem a pillanatnak él és maximálisan át tudja magát adni az élvezeteknek? Szerencsés a partnered, hogy egy olyan érett férfit fogott ki, mint te.

Izgi dolgokról fantáziál, és ezeket a fantáziákat nagyobb eséllyel éli ki

A dr. Justin Lehmiller szexterapeutával való beszélgetésem megvilágosító erejű volt számomra. Kiderült ugyanis, hogy a negyvenes éveikben járó emberek szexfantáziái jóval meredekebbek, mint a fiatalabb korosztályéi, és jóval nagyobb eséllyel is valósítják meg őket, mint a fiatalok. Mondani sem kell, hogy ez milyen nagyot dob a szexuális élet minőségén. Ha szabadjára mered engedni a fantáziádat, ha mersz is beszélni róla, ha a partnered fantáziáit nem veszed személyes sértésnek, árulásnak, és ha nyitott tudsz lenni arra, hogy akár a te, akár az ő fantáziáit megvalósítsd, hatalmas lépést tettél afelé, hogy jobb szerető légy. És nem mi mondjuk, hanem egy több ezer főn végzett kutatás, hogy erre negyven felett jóval nagyobb esélyed van, mint fiatalon. 

Sokkal felelősebb

A jó szexpartnert nemcsak onnan ismerni fel, hogy az egekbe röpíti a partnerét és csúcsorgazmusok sorozatával ajándékozza meg. Ez sem rossz, de a legjobb, ha mindez felelős viselkedéssel párosul. Negyven felett valószínűleg jóval felelősebb vagy az ágyban, mint korábban. Ismered és betartod a biztonságos szex alapszabályait, tisztában vagy azzal, mivel jár egy nem kívánt terhesség, vagy milyen kellemetlen tud lenni egy nemi betegség, ezért nem kockáztatsz, és a partneredet sem sodrod bele ilyen veszélyes játszmákba. Nem kérsz tőle olyat, amivel tudod, hogy veszélyezteted,

puszta kíváncsiságból vagy kalandvágyból nem beszéled rá olyan tevékenységekre, amikből testi vagy lelki sérüléssel jön ki.

Legalábbis sokkal kevésbé, mint tetted azt húszas éveid végén. 

Baromi jól néz ki

Lehet, hogy megmosolyogtad ezt a kijelentést, pedig jó esély van rá, hogy negyven és ötven között épp a csúcsformádat éled. Erre a korra már kénytelen is vagy tudatosabban figyelni a testedre, kicsit többet invesztálni a megjelenésedbe, és ez az esetek többségében nagyon is meglátszik. Életkorod önmagában afrodiziákum sok nő számára: kutatási adatok is igazolják, hogy a nők egy jelentős részének bejönnek az idősebb férfiak. Ha emellett már családapa is vagy, ázsiód tovább nőhet, ha pedig a szexepiledet egy jól karbantartott aputesttel is megkoronázod, nyert ügyed lehet, ha ismerkedésre vagy épp szexre kerül a sor. 

Van karaktere

Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy a nő legfőbb erogén zónája az agy. Azért ne állj le teljesen a test kényeztetésével, de érdemes észben tartani, hogy egy nőnek tényleg nagyon beindító tud lenni egy intelligens, karakteres, humoros férfi társasága – ez sokszor egyenesebb út a hálószobába, mint a legkidolgozottabb felsőtest. Egy percig se szeretnénk megbántani a fiatalabb korosztályt, de az is tény, hogy egy érettebb férfi sokszor többet tud nyújtani, ha beszélgetésről, tartalmas időtöltésről, műveltségről vagy épp humorról van szó. Ha már úgy adódott, hogy túl vagy a negyedik vagy az ötödik ikszen, jó, ha felhasználod mindazt, ami az elmúlt években felgyűlt benned. Egy érett férfi nemcsak azért jobb szerető, mert technikásabb, türelmesebb, de azért is, mert az ágyon kívül is több és tartalmasabb élményt tud nyújtani, vagyis rendelkezik az egyik legerősebb izgatószerrel, a sármmal. 

És te mit gondolsz? Tényleg jobb szerető az érett férfi?

Oszd meg másokkal is!
Mustra