A kertedben is megtalálod azt a virágot, amely tüdőkárosodás és szívbetegségek ellen is kiváló

GettyImages-827793156
Olvasási idő kb. 5 perc

A tavaszi virágok közül az ibolya az illata miatt biztosan nagy kedvenc, de kevesen tudják róla, hogy valójában gyógynövény. Hatása segíthet megfázás, láz vagy álmatlanság esetén is.

Végre a hosszú szürkeség után megérkezett a tavasz, és vele együtt a színek is. Az első gyümölcsfák már fehérbe és rózsaszínbe öltöztek, kibújtak a sárga nárciszok, kék jácintok, és a kert végét is beterítette a lila szőnyeg, ami nemcsak színes, de olyan illata van, hogy az embernek kedve lenne leheveredni az ibolyamező közepén, és csak élvezni a napsütést. De persze nem préseljük laposra szegénykéket, viszont egy csokorral biztosan kerül az asztalra. Ötévesen az egyik első dolog volt a kertben, amit nagymamám megtanított, hogy hogyan szedjük az ibolyát. Kiválasztjuk a szép hosszú szárúakat, és egészen a tövénél tépjük le. Ha összegyűlt egy csokornyi, keresünk szép szív formájú nagyobb leveleket, és körberakjuk. Nem nagy dolog, de roppant büszke voltam magamra, amikor vittem neki a csinos kis csokrocskákat, és elhelyeztem a vázává alakult kávéscsészékben. És bár a színéért is odavagyok, az illatfelhő, amivel elárasztja a lakást, mindent visz.

Az ibolya valójában gyógynövény

Előfordul a kertben a sötétebb illatos ibolya (Viola odorata) mellett a világoslila amerikai ibolya (Viola sororia) is, de annak feleolyan illata sincs. De nem csak az illatáért szerethető ez a kis virág. Sokan nem is tudják, de az ibolya is gyógynövény. Mind a virága, mind a levele gyógyít. A hagyományos orvoslásban leginkább köhögés, megfázás, influenza, láz, malária kezelésére használják, de vér tisztítására, valamint a zúzódások és fekélyek kezelésre is ajánlják. A modern orvostudományban végzett vizsgálatok szerint összetevői közé tartoznak az illóolajok, glikozidok, tanninok, flavonoidok, szaponinok, alkaloidok, nyálka, gallátok, fenolok, C-vitamin, kumarin és szitoszterin. Természetesen az ibolyánál sem maradhattak el azok a vizsgálatok, kísérletek, amik alá tudják támasztani a hagyományos használatát.

Az amerikai ibolya is gyógyhatású növény
Az amerikai ibolya is gyógyhatású növényPhotobuff / Getty Images Hungary

Enyhíti a Covid tüneteit 

Mivel elsősorban légúti betegségek tüneteinek enyhítésében sikeres, végeztek kutatásokat arra vonatkozóan is, hogy segíthet-e a Covid tüneteinek csillapításában. Egy vizsgálat során 108, Coviddal fertőzött járóbeteget figyeltek meg, akiket két csoportba osztottak. A hagyományos kezelés mellé kiegészítésképpen 54-en ibolyaszirupot, 54-en placeboszirupot kaptak, és értékelték a tüneteiket (nehézlégzés, köhögés, izomfájdalom, fejfájás és hasmenés) a kezelés megkezdése előtt, majd 7 nap elteltével. Folyamatosan nyomon követték az állapotukat, figyelték a lehetséges mellékhatásokat. Bár minden tünet szignifikánsan javult mindkét csoportban, 

az ibolyaszirupot kapó betegek gyorsabban gyógyultak, és a köhögés, izomfájdalom, fejfájás és hasmenés nagyobb mértékben csökkent a kontrollcsoporthoz képest.

Védi a tüdőt

Állatkísérletekben igazolták, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt hatékonyan megelőzi a tüdőkárosodást, és alkalmazható a tüdő gyulladásos állapotainak kezelésére

Asztma esetén is segít enyhíteni a köhögést. 182, asztmában szenvedő, 2–12 éves gyermek bevonásával készült vizsgálatban ibolyaszirupot vagy placebót kaptak a hagyományos kezelés mellé. A több mint 50%-os köhögéscsökkentést és 100%-os köhögéscsillapítást eredményező időtartam szignifikánsan rövidebb volt az ibolyaszirupos csoportban, mint a kontrollcsoportban. 

Az ibolyavirágból készült szirup vagy zselé íze és hatása is kiváló
Az ibolyavirágból készült szirup vagy zselé íze és hatása is kiválóIvoraObrazy / Getty Images Hungary

Lázcsillapító hatása is bizonyított

A köhögés mellett az ibolyaolaj a lázat is csillapítja, amit szintén igyekeztek vizsgálatokkal is alátámasztani. 41 lázas gyermek közül egy csoport kapott ibolyaolajos kezelést, 20 cseppet dörzsöltek be az illóolajból a köldök körül, és 30 perccel ezután az átlaghőmérséklet szignifikánsan csökkent ebben a csoportban, míg a kontrollcsoportnál nem volt változás. A mentőkezelésként paracetamolt kapó betegek száma is kimutathatóan alacsonyabb volt az ibolyás csoportban, mint a placebocsoportban.

A szívünknek is jót tesz

Nem csak a megfázás tüneteinek enyhítésében lehet a segítségünkre. Állatkísérletekben az ibolyalevél vizes kivonata az értágító hatása miatt csökkentette a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is, valamint csökkentette a magas zsírtartalmú étrend hatására kialakuló súlygyarapodást is. Mivel ezek a tényezők a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát nagymértékben növelik, így megállapították, hogy az ibolyakivonat kimutathatóan szívvédő hatást fejt ki.

Az illatos ibolya hatása álmatlanság esetén is segíthet
Az illatos ibolya hatása álmatlanság esetén is segíthetOrest Lyzhechka / Getty Images Hungary

Álmatlanság ellen is alkalmazzák

Krónikus álmatlanság kezelésére teája, illóolaja alkalmazható. Vizsgálatok igazolják, hogy javítja a szubjektív alvásminőséget, növeli az alvásidő hosszát és az elalvást is megkönnyíti. Ha magunk készítenénk szirupot vagy teát, akkor ügyeljünk rá, hogy csak tiszta környezetből gyűjtsünk virágokat olyan területről, ami távol esik az autóforgalomtól.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek