Téged is fáraszt, hogy folyton döntéseket kell hozni? 5 tipp, hogy csökkents a terheiden

GettyImages-1214845783

Belegondoltál valaha, hogy egy átlagos napon hány tucat döntést kell meghoznod? Folyamatosan döntünk a munkánk során, amikor utazunk, bevásárolunk, gyereket nevelünk. A mindennapi apró döntések nem mindig tűnnek fel, mégis, ha összeadódnak, jelentős mentális kapacitást vonnak el tőlünk. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy pont a fontos döntésekre nem jut energiánk. Képtelenek vagyunk végiggondolni, mi legyen a párkapcsolatunkkal, a pénzügyi befektetéseinkkel, a hosszú távú céljainkkal.

Ha tudatos vagy a kis döntéseiddel kapcsolatban, több energiád jut a nagy döntésekre. Léteznek olyan szabályok, amelyeket egyedi módon, a saját helyzetedre alkalmazva jelentősen egyszerűsítheted az életedet. Alice Boyes klinikai szakpszichológus a Psychology Today-en megjelent gyűjtése alapján mutatjuk be azokat a szempontokat, amelyek segíthetnek.

#1 Szűrd ki a lényegtelen döntéseket

A döntési fáradtság csökkentésének kritikus eleme a nem fontos döntések gyors azonosításának képessége. Vannak ugyanis olyan döntések, amelyeknek a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítunk, holott az égadta világon semmi nem múlik rajtuk, nincs helyes vagy helytelen megoldásuk. Ha nyomon követed a folyamataidat, meg fogsz lepődni, mennyire gyakran jön szembe ez a kategória. Idetartozik például, hogy kínai vagy olasz kaját egyél-e vacsorára. Hogy vígjátékot vagy drámát nézz meg este. Hogy a kék vagy a zöld inget válaszd. Rengeteget tudunk rágódni ezeken a kérdéseken, pedig nem kéne. Ha feldobsz egy érmét, éppolyan jó döntés születik, mint ha fél órát töltenél a válasz megszülésével. 

A lényegtelen döntések felismeréséhez érdemes lehet egy hétig naplót vezetned a döntési folyamataidról, feljegyezni, ha nem fontos döntésekkel találkozol, végül mintázatokat keresni bennük, kategorizálni őket. Így legközelebb már rögtön tudni fogod, mik azok a helyzetek, amikor elég simán csak rábökni az egyik opcióra, nem kell túlgondolni. 

Egyszer te választasz, egyszer én
Egyszer te választasz, egyszer énMorsa Images / Getty Images Hungary

#2 Dolgok, amiket mindig megveszel

Ha van olyan termék, amit a családod nagyon szeret és rendszeresen hiánycikknek számít a háztartásban, akkor bevezethetitek azt a szabályt, hogy mindig vesztek belőle, ha olyan boltban jártok, ahol elérhető. Nem kell gondolkodni, hogy kell-e, mert tudod, hogy úgyis el fog fogyni. Egyszerűen csak beteszed a kosárba, és már viszed is a kasszához. Persze időnként előfordulhat, hogy túl sokat szereztek be az adott termékből, de az esetek túlnyomó többségében ez a szabály így is a lehető legjobb döntést eredményezi. 

Ráadásul lehet előre kigondolt tervetek arra, hogy mit kezdtek a többlettel (például átviszitek a szomszédoknak, a rokonoknak, lefagyasztjátok, stb.). Boyes családjában tipikusan ilyen árucikk a brokkoli, amit mindig megvásárolnak, ha az áruházban kapható. Én a nadrágokkal vagyok így. Kevés az a fazon, amit igazán kedvelek, így ha találok egyet, abból egyszerre több színt is vásárolok, így rengeteg további nézelődéstől, próbálgatástól kímélem meg magam (és a partneremet). 

#3 Dolgok, amiken sosem spórolsz

Tegyük fel, hogy városnézésre indulsz, de elfelejtesz vizet vinni magaddal. A turistalátványosságok közelében nagyon drága a palackos víz, ráadásul nem akarsz műanyag terméket vásárolni. Viszont nagy a hőség, mozogsz, szomjas vagy. Persze az a legideálisabb, ha nem felejted el magaddal vinni a vizedet. De ha egyszer-egyszer mégis megtörténik, felállíthatod magadban azt a szabályt, hogy vásárolsz folyadékot, bármi is az ára. Vannak dolgok, amiken nem lehet fukarkodni, hiszen az alapvető testi szükségleteidről van szó. Ráadásul ha éhes, szomjas vagy, netán fázol, az ingerültté, türelmetlenné tehet, sok energiát von el, amely rosszabb döntésekhez vezet.  

Ne felejtsd a kulacsod!
Ne felejtsd a kulacsod!Richard Drury / Getty Images Hungary

#4 Alakíts ki rutinokat

Ha valamit mindig ugyanúgy csinálsz, azon nem kell gondolkodni. Eldöntöd például, hogy a jutalompontjaidat mindig ugyanarra a dologra váltod be. Vagy megbeszélitek, hogy minden karácsonykor te készíted a főételt, a testvéred pedig az előételt és a desszertet. Az is lehet, hogy minden alkalommal, amikor elhagyod a házat, ugyanazokat az ellenőrző köröket futod gyorsan végig, hogy csekkold, mindent el- és bezártál-e. Ha pedig, teszem azt, csak 7 vitamintabletta marad az üvegben, vásárolsz belőle újat. Nem várod meg, hogy elfogyjon, vagy hogy más is kelljen, egyszerűen végrehajtod a műveletet, mert ez a szokásod.   

#5 Tedd meg most

Ez a pont némileg átfedésben van a fentiekkel, de érdemes külön is kiemelni. Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor azon dilemmázunk, hogy valamit most vagy később kéne megtennünk. Próbáld meg, mi történik, ha egy héten keresztül mindig a most opciót választod. Előfordulhat, hogy csökkenni fognak a terheid, hiszen nem kell fejben tartanod azt a teendőt, amit időlegesen, a vele kapcsolatos döntés halogatása miatt félretettél. Írj most a kollégádnak, tervezd meg most a hétvégédet, vásárold meg most a poggyászcsomagot, hívd fel most a redőnyöst. Ha épp nem vagy egy nagyobb ívű, fontos teendő közepén (bár akkor ezt a cikket sem olvasnád), érdemes elintézni, ami eszedbe jut, annyival is előrébb vagy. 

A mindennapi döntések több mentális kapacitást vonnak el tőlünk, mint gondolnánk. A fenti szabályok alkalmazásával azonban csökkenthetsz ezeken a költségeken. A szorongó emberek hajlamosak túlgondolni a döntéseiket, mert félnek, hogy rosszul döntenek. Ha képes vagy tudatos lenni azzal kapcsolatban, hogy egyes döntéseknek valójában milyen kevés következménye van, a többire pedig jól működő rutinokat alakítasz ki, jelentősen egyszerűsítheted az életed, így több időd és tered lesz az igazán fontos dolgokkal foglalkozni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra