A kávé legfontosabb összetevőjének, a koffeinnek számos pozitív tulajdonsága közismert: hat az álmosság és fáradtság ellen, mellette ráerősít munkabíró képességünkre is. Ha ez még nem lenne elég, egy kicsit javítja a memóriát és a logikai gondolkodást is.
Ma már azt is tudjuk, hogy az újabb kutatások azt mondják: a koffeinről nem sikerült maradéktalanul bebizonyítani, hogy emeli a vérnyomást. Bár évtizedekig így gondolták, a legújabb klinikai vizsgálatok elemzése azt mutatja, hogy szokásos mennyiségben, tehát naponta legfeljebb 300 milligrammot (nagyjából kétcsészényit) fogyasztva a koffein nem okoz számottevő vérnyomás-emelkedést. Azért ha magas a vérnyomásod, ne kockáztass a brit tudósok kedvéért, és ha már odafigyelsz, arra is ügyelj, hogy a kávéd le legyen olyan forró, mint a pokol tüze háromszor, mert az viszont mostantól egészen biztosan egészségtelen.
A forró kávé fogyasztása növelheti a nyelőcsőrák kockázatát
A Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány több mint 580 ezer ember genetikai adatait vizsgálta az Egyesült Királyságban és Finnországban.
A Cambridge-i Egyetem kutatói nem a bejelentett kávéfogyasztási szint alapján hasonlították össze a résztvevőket, hanem azt vették alapul, hogy voltak-e olyan genetikai variánsaik, amelyek hajlamosítottak fokozott vagy csökkent kávé- vagy teafogyasztásra. A tanulmány végül kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akiknek genetikai pontszáma 50 százalékkal nőtt a kávéfogyasztásban, 2,8-szor nagyobb volt a nyelőcsőrák kockázata, mint a kávét nem fogyasztóknál.
A friss kutatás szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen isznak forró kávét vagy teát, nagyobb a torokrák kialakulásának kockázata, de nem önmagában a kávé, hanem a forró folyadék fogyasztása károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját.
A kutatók figyelembe vették azokat a változókat, amelyek torzíthatták a korábbi kutatások eredményeit, például azt, hogy a kávéfogyasztók általában több alkoholt fogyasztanak, mint a nem kávét fogyasztók, ami megmagyarázhatná a rák megnövekedett kockázatát. A kávé- és teafogyasztással kapcsolatos gének azonban nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.
A kávéfogyasztás nem önmagában növeli a rák kialakulásának kockázatát
A tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akiknek genetikai pontszáma 50 százalékkal nőtt a kávéfogyasztásban (vagyis esélyesebb volt, hogy nagy kávérajongók), 2,8-szor nagyobb volt a nyelőcsőrák kockázata, mint a kávét nem fogyasztóknál. Eközben azoknál a résztvevőknél, akik azt mondták, hogy „forrón” szeretik a kávéjukat, 5,5-szeresére nőtt a kockázat, a csak „meleg” kávét fogyasztóknál pedig 2,7-szeresére emelkedett.
Fontos, hogy a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a kávé és a tea fogyasztása önmagában nem növeli a rák egyéb típusainak kockázatát. A kutatók szerint a torokrák megnövekedett kockázatának lehetséges magyarázata a forró folyadék által a szervezet emésztőrendszerének fizikai károsodása, nem pedig a kávé vagy a koffein közvetlenül rákkeltő hatása.
„Vizsgálatunk általában jó hírekkel szolgál a kávéfogyasztók számára, mivel nincs bizonyíték arra, hogy a kávéfogyasztás ok-okozati összefüggést mutatna a főbb ráktípusokkal”
– nyilatkozta később Stephen Burgess, a tanulmány szerzője.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés