8 módszer, ami segít figyelmen kívül hagyni az érzéseidet – de biztos, hogy erre van szükséged?

GettyImages-1222559554

A közhiedelemmel ellentétben az érzelmek elkerülése bizonyos esetekben rendben van, sőt szükségünk is van rá. Bevezethetünk az életünkbe olyan rutinokat, mint például egy fix vacsora péntek esténként a kedvenc éttermünkben, ami segít kikapcsolni és eltereli az aggódó vagy szorongó gondolatainkat. Ez érzelmileg jó hatással lehet ránk, és segíthet abban, hogy jobb perspektívába kerüljenek a történések.

A nehéz érzelmek rendszeres elkerülése azonban problémát jelent. A pszichésen egészséges és sikeres emberek a nehezebb érzelmeikből erőt merítenek, ahelyett, hogy menekülni próbálnának előlük. Alice Boyes pszichológus szerint az érzelmekről nem csak haszontalan tevékenységekkel terelhetjük el a figyelmünket, de minden, amit túlzásba viszünk, kárt okozhat. A leggyakrabban a következő nyolc módszer valamelyike után nyúlunk, ha megúsznánk az érzéseink feldolgozásához szükséges munkát – de nem biztos, hogy mindig ez a legjobb megoldás.

#1 Az uralkodó érzelem túlérzése

Gyakran előfordul velünk, hogy egy bizonyos szituációban valamelyik érzelmünk felülkerekedik a többin. Például egy olyan helyzetben, amiben leginkább csak haragszunk vagy szorongunk, nem fordítunk figyelmet a többi érzésre. Az uralkodó érzelemre való összpontosítás segít, hogy elkerüljük a kevésbé ismerős érzéseket.

#2 Mások segítése

Mások segítése nagyszerű módja lehet annak, hogy javítsunk a hangulatunkon vagy növeljük a boldogságunkat. Van azonban, amikor – akár tudattalanul is, de – az emberek azért segítenek másokon, hogy eltereljék a figyelmüket a saját problémájukról.

#3 Alvás

Az alvás segít visszaállítani az érzelmi megküzdéshez szükséges erőforrásainkat. Időnként túlságosan stresszelünk vagy szorongunk ahhoz, hogy el tudjuk végezni a napi teendőinket, szinte lebénulunk az érzelmek súlya alatt. Ilyenkor sokat segíthet egy pihentető alvás. Azonban mint sok más módszert, ezt sem szabad túlzásba vinni. A felborult alvás-ébrenléti ciklus például csak tovább súlyosbítja a problémát.

#4 Produktív halogatás

A halogatással megpróbáljuk elkerülni azokat az érzelmeket, amelyeket az adott feladat elvégzése előidéz bennünk, legyen az unalom, frusztráció, szorongás vagy harag. Ennek hatására pedig sokkal könnyebben el tudunk végezni más jellegű feladatokat. A produktív halogatásnak azonban megvan az a veszélye, hogy nem tanulunk meg a negatív érzelmeink ellenére összpontosítani és jól teljesíteni, így a feladat elkerülése könnyen problémává válhat.

#5 Nosztalgia

A nosztalgia segíthet, hogy érzelmi biztonságba kerüljünk. Egy kis nosztalgikus menekülés jó, de nem érdemes állandóan a múltban élni, hogy elkerüljük a jelenbeli kihívásokat.

#6 Mások hibáztatása

Másokat hibáztatni azért, mert rossz dolgok történnek velünk, vagy mert nem tudjuk elérni a céljainkat, gyakran a saját érzéseink elkerülésének egy módja. Segít, hogy ne magunkkal kapcsolatban érezzünk csalódottságot, de rányomja a bélyegét a kapcsolatainkra és az általános boldogságunkra is.

#7 Podcastok

Ha valami mindig szól körülöttünk, legyen az rádió, podcastok vagy zene, az segít elkerülni, hogy az érzelmeinkkel legyen tele a fejünk. Van, hogy utazás vagy sportolás közben uralkodnak el rajtunk az érzelmeink, ilyenkor segíthet, ha eltereljük a gondolatainkat a kedvenc podcastünkkel.

#8 Tanulás és fejlődés

A fejlődésre való igény fontos erő. Ha ez megvan, az nagyban hozzájárul az élet sikeréhez. Néha azonban előfordul, hogy az ember azért fog mindig valami újba, hogy elterelje a figyelmét a problémákról és a szorongásról.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra