Itthon is megterem számos egészséges alapanyag, közöttük sok olyan is akad, amelyekről nem is gondolnád, hogy a magyar földeken is szép példányok fejlődnek ki belőle. A hazai különlegességeink közé sorolhatóaz Észak-Alföldön termő Nagykun rizs, a Lajosmizsén megtermő magyar citrom, ami egész télen ellátja lédús citrommal hazánkat, a Zala megyében található Becsehely kicsi, édes, kevésbé savanykás kivije – jelent meg korábban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közleményében, amiben tovább részletezték a hazai superfoodok listáját.
8 étel a világ minden tájáról, amiket a dietetikusok ajánlanak nekünk
A szupermarketek polcain sorakozó több ezer cikk ellenére a legtöbben ugyanazokat a termékeket vásárolják újra és újra… és újra. Noha nincs semmi baj a jól bevált alapanyagokkal, az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy számos jó okunk van a bevásárlókosarak tartalmának megváltoztatására.
Egy 2018 májusában végzett tanulmány szerint azok az emberek, akik hetente több mint 30 különböző típusú növényi alapú ételt fogyasztanak, lényegesen változatosabb bélmikrobiom-összetétellel rendelkeznek, mint azok, akik hetente 10-nél kevesebb növényi alapú ételt fogyasztanak. A jó bélbaktériumok szélesebb választéka azért fontos, mert segíti az immunrendszer jobb működését és az emésztést.
Zariel Grullón dietetikus azt vallja: a sajátunktól eltérő kultúrákból származó ételek kipróbálása nemcsak tápláló fogás lehet, hanem értékes tanulási lehetőséget is adhat.
„Fontos, hogy ismerjük az új étel történetét, és tudjuk, miért hasznos, és hogyan készül hagyományosan”
– kezdte Grullón.
Az alábbiakban dietetikusok több olyan élelmiszert soroltak fel, amelyeket érdemes fogyasztani, vagy legalább megkóstolni, ha olyan helyen jársz, ahol elérhető.
1. Kenyérgyümölcs
„Ez a keményítőtartalmú gyümölcs, amelynek Trinidad és Tobagóban évente kétszer-háromszor van szezonja, párolva, pörkölve, főzve vagy érett állapotban, de akár nyersen is fogyasztható”
– emelte ki Amber Charles-Alexis dietetikus.
A kenyérgyümölcs leginkább az olyan ételekben betöltött szerepéről ismert, mint az Oil Down, amely egy egytálétel főtt kenyérgyümölcsből, tarolevelekből, sütőtökből, gyógynövényekből és fűszerekből, kókusztejből és olyan fehérjéből, mint a csirke, sertés vagy hal” – magyarázza Charles-Alexis.
2. Culantro
Jó forrása az antioxidáns A- és C-vitaminoknak, mellette kalciumot tartalmaz, amely a szív- és izomműködés kulcsfontosságú ásványi anyaga. A Purdue Egyetem szerint az influenza, a láz és a székrekedés kezelésében segít.
„A culantro vagy recao sok dominikai étel összetevője”
– magyarázza Grullón.
„A fűszernövény hasonló a korianderhez, de sokkal erősebb az íze.” Ez a fő összetevője a fűszernövények és zöldségek ízekben gazdag keverékének, a sofritónak is, amelyet számos dominikai étel alapjául használnak.
„Amellett, hogy a sofritóban használják, a culantro levesekhez, pörköltekhez és rizsételekhez is hozzáadható”
– emelte ki Grullón, hozzátéve, hogy ha az igencsak megosztó koriandert utálod, ezt sem fogod szeretni.
3. Eddolevél
Az eddolevelet ugyanúgy használhatjuk, mint a spenótot vagy más leveles zöldet. Magas a kálium-, folsav-, A- és C-vitamin-tartalma, emellett alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú.
„A gyökérzöldség levelei Guyanában a kedvenc alapanyagnak számítanak”
– hangsúlyozta Naudia Jones dietetikus. „Az eddo nagyon hasonlít az olyan gyökérzöldségekre, mint a taro, más néven malanga” – fűzte hozzá annyira azért nem informatív kiegészítését.
A spenóthoz hasonló eddolevelet általában fokhagymával és hagymával párolva fogyasztják kókusztejjel. Ezt az ételt gyakran szolgálják fel hindu szertartásokon és esküvőkön a dhal és a rizs mellett.
A nyers eddolevél magas oxaláttartalma miatt ezt az összetevőt főzve kell fogyasztani.
4. Útifű
Kiváló prebiotikum-rezisztens keményítőforrás, amely támogatja a bélrendszer egészségét azáltal, hogy elősegíti a jó baktériumok növekedését a belekben.
A Harvard Health Publishing szerint gazdag kálium- és magnéziumforrás, amelyek egyaránt szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában.
Az Afrikában és Kelet-Ázsiában termő, keményítőtartalmú gyümölcs, az útifű sokoldalú összetevő, amelyet a nap bármely étkezésénél fogyaszthatunk.
„A burgonyához hasonlóan ezt az alapanyagot is sokféleképpen, ráadásul az érettség minden szakaszában lehet fogyasztani”
– magyarázza Grullón. Az éretlen, zöld útifű ideális sós ételekhez, míg az érett változat az édesebb receptekhez.
5. Chapuline (szöcske)
A szöcskék zamatos umamiízzel rendelkeznek, ami jól passzol a fűszerekhez, vallják a fogás rajongói.
Az entomofágia – vagyis a rovarevés – nem a nyugati étrend pillére, de ez nem jelenti azt, hogy nem gyakori. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet 2013-as jelentése szerint világszerte mintegy 2 milliárd ember vesz fel rendszeresen ilyen állatokat az étrendjébe.
A szöcskék, más néven chapulinék, a mexikói konyha fő összetevői. „Általában citrommal és sóval pörköljük meg, hogy kiváló, ropogós nassolnivalót kapjunk” – mondja Paula Rubello dietetikus. „A szöcskék fogyasztásának egy másik klasszikus módja a guacamolét tartalmazó taco.”
6. Pitypang
Kiváló A-, E-, K-vitamin és folsavforrás: 1 csésze főtt pitypangzöld biztosítja a napi K-vitamin-szükséglet 482 százalékát. Olyan ásványi anyagokat is kínál, mint a vas, kálium és magnézium.
Inulint tartalmaz, egy prebiotikus rostot, amely támogatja az egészséges bélmikrobiom kialakítását és fenntartását.
A pitypang zöldjét általában nem árulják a szupermarketben, de ez nem jelenti azt, hogy nem ismered ezt a leveles zöldet. A vadon élő növény gyakran az utak szélén nő, de lehet, hogy a kertedben is van belőle épp.
Ne tekintsd bosszantó gyomnak ezt a növényt. „A pitypang zöldje tele van antioxidánsokkal, amelyek leküzdhetik a gyulladást, és segítenek megelőzni a krónikus betegségeket” – mondja Louloudis.
7. Huitlacoche (kukoricagomba)
„Néha mexikói szarvasgombának vagy azték kaviárnak nevezik, a huitlacoche valójában egy kukoricán tenyésző gomba”
– emeli ki Rubello.
Használd úgy a huitlacochét, mint bármely más gombát. „Mexikóban általában quesadillában eszik oaxaca sajttal együtt” – magyarázza a szakember.
8. Acerola cseresznye
Kiváló immunerősítő C-vitamin-forrás (1 csésze acerola cseresznye biztosítja a napi C-vitamin-szükséglet több mint 1800 százalékát).
A guyanai vagy barbadosi cseresznye néven is ismert kis csonthéjas gyümölcsök lédúsak, csípősek és illatosak, mondja Jones. „Guyanában a cseresznyét jellemzően frissen, lekvárban, levében, jégkrémben vagy turmixban fogyasztják.”
„A különféle ételek, különösen a növényi alapú élelmiszerek fogyasztása segít nekünk különféle mikrotápanyagok és antioxidánsok pótlásában, amelyek mindent támogatnak a szem, a szív, a csontok és a bőr egészségétől az immunrendszer működéséig” – zárta beszámolóját Louloudis.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés