Nyári kedvencünk: alig van benne kalória, csodát tesz az emésztéssel, és mindjárt itt a szezonja

Az őszibarack antioxidáns hatásának köszönhetően nemcsak a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrödet is hidratálja, és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. A bőröd szépítésén kívül ráadásul a hajad és körmöd egészségét is óvja, hiszen magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, valamint erősíti is azokat. És ami a legjobb: nagyon finom, és remekül variálható alapanyag.

Legyen szó nektarinról vagy az őszibarackról, annyi barackhekk mindenekelőtt megemlítendő, hogy ha salátába, süteménybe vagy más ételbe a héja nélkül aprítanád bele, néhány percre forrázd le, így könnyen lehúzod majd a héját. Akárcsak a paradicsom esetében, itt is remekül működik a forró víz, amiben néhány perc alatt nem főnek meg a zöldségek és gyümölcsök, ám a héjuktól azonnal megszabadíthatjuk őket. Eheted házi fagyiban, süteményekben, de akár grillezheted is, vagy fetával, rukkolával készíthetsz belőle remek, nyári salátát. És hogy miért érdemes megtenned? Már mutatjuk is!

Az őszibarack rokonságban áll a szilvával, a sárgabarackkal, a cseresznyével és a mandulával. Tápláló, és számos egészségügyi előnnyel járhat rendszeres fogyasztása, beleértve a jobb emésztést, a simább bőrt és az allergiás tünetek enyhítését.

Íme az őszibarack 10 meglepő egészségügyi előnye és felhasználási módja

1. Tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal

Az őszibarack kisebb mennyiségű magnéziumot, foszfort, vasat és némi B-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül tele van antioxidánsokkal – hasznos növényi vegyületekkel, amelyek leküzdik az oxidatív károsodást, és segítenek megvédeni a szervezetet az öregedés és a betegségek ellen. Minél frissebb és érettebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz.

Egy tanulmányban a friss őszibarackból származó gyümölcslé antioxidáns hatást mutatott egészséges férfiakban a fogyasztást követő 30 percen belül. Jó, ha tudod, hogy friss őszibarack magasabb szintű antioxidánsokat tartalmaz, és úgy tűnik, hogy hatékonyabban véd az oxidatív károsodás ellen, mint a konzerv.

2. Segítheti az emésztést

Az őszibarack hozzájárulhat az egészséges emésztéshez.

Grillezheted is
Grillezheted isHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Egy közepes méretű gyümölcs körülbelül 2 gramm rostot tartalmaz – ennek a fele oldható rost, míg a másik fele oldhatatlan. Az oldhatatlan rostok nagyban segítik az emésztést, és segítik a táplálékot a bélben, csökkentve a székrekedés valószínűségét. Az oldható rostok remek táplálékot nyújtanak a jótékony baktériumoknak a belekben. Ezek a baktériumok viszont rövid szénláncú zsírsavakat – például acetátot, propionátot és butirátot – termelnek, amelyek táplálják a bélsejteket.

3. Javíthatja a szív egészségét

A rendszeres gyümölcsfogyasztás – beleértve az őszibarackot is – fogyasztása javíthatja a szív egészségét, hiszen csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

Kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az őszibarack kötődhet epesavakhoz – olyan vegyületekhez, amelyeket a máj koleszterinből állít elő. A megkötött epesavak – a bennük lévő koleszterinnel együtt – végül a széklettel ürülnek ki, ami segíthet csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

További kémcsöves és állatkísérletek úgy találták, hogy az őszibarack csökkentheti az össz- és „rossz” LDL-koleszterinszintet, valamint a vérnyomást és a trigliceridszintet is.

Elhízott patkányokon végzett kutatások továbbá arról számoltak be, hogy az őszibaracklé csökkentheti az angiotenzin II hormon szintjét, amely emeli a vérnyomást. Bár ezek a hatások ígéretesnek tűnnek, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék a hatást emberek esetében is.

4. Védi a bőrt

Kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy az őszibarackban található vegyületek javíthatják a bőr nedvességmegtartó képességét, ezáltal javítva a bőr textúráját. Mind a kémcsőben, mind az állatokkal végzett kísérletek azt mutatják, hogy az őszibarackvirágból vagy -húsból készült kivonatok, amelyeket közvetlenül a bőrre visznek fel, segíthetnek megelőzni az UV-károsodást.

Azt is megállapították, hogy az őszibarack virágkivonatai késleltetik a bőrdaganatok kialakulását egerekben.

Salátákban a legjobb
Salátákban a legjobbAndrew Olney / Getty Images Hungary

5. Megelőzhet bizonyos ráktípusokat

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan az őszibarack is jótékony növényi vegyületeket kínál, amelyek védelmet nyújthatnak a különféle rákos megbetegedések ellen. Az őszibarack bőre és húsa gazdag karotinoidokban és kávésavban – kétféle antioxidánsban, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Kémcsövekkel és állatkísérletekkel azt is kimutatták, hogy az őszibarackmagban lévő vegyületek korlátozhatják a nem rákos bőrdaganatok növekedését. Arról nem is beszélve, hogy az őszibarack tele van polifenolokkal – az antioxidánsok egy kategóriájával, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a rákos sejtek növekedését és terjedését.

Az őszibarack polifenoljai képesek elpusztítani a rákos sejteket is anélkül, hogy károsítanák az egészséges sejteket. Egy állatkísérletben ezek a polifenolok különösen hatékonyak voltak egy bizonyos típusú emlőrák növekedésének és terjedésének megakadályozásában. A kutatók arról számoltak be, hogy egy személynek napi két-három őszibarackot kell megennie ahhoz, hogy a vizsgálatban használt polifenolok mennyiségével egyenértékű mennyiséget fogyasszon. 

Azonban kevés vizsgálatot végeztek embereken, ezért további kutatásokra van szükség az eredmények megerősítésére. 

6. Csökkentheti az allergiás tüneteket

Az őszibarack csökkentheti az allergiás tüneteket.

Amikor szervezeted valamilyen allergénnek van kitéve, hisztaminokat, vagyis az immunrendszer által termelt vegyi anyagokat szabadít fel, hogy segítsen megszabadulni tőlük. Kutatások azt mutatják, hogy az őszibarack segíthet csökkenteni az allergiás tüneteket azáltal, hogy megakadályozza a hisztamin felszabadulását a vérben.

Ezen túlmenően kémcsőben végzett vizsgálatok arról számolnak be, hogy az őszibarack-kivonatok is hatásosak lehetnek, és korlátozzák az allergiás reakciókban gyakran előforduló gyulladást.

Egyéb lehetséges előnyök

Az őszibarack fogyasztása mindezeken túl is számos egyéb egészségügyi előnnyel járhat. 

Erősítheti az immunitást: Az őszibarack immunerősítő tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag. Kémcsöves vizsgálatok arról számolnak be, hogy bizonyos típusú baktériumok ellen is harcol. 

Védelmet nyújthat bizonyos méreganyagok ellen: Egy tanulmányban a dohányosoknak adott őszibarack-kivonat fokozta a nikotin vizelettel történő eltávolítását.

Csökkentheti a vércukorszintet: A vizsgálatok azt mutatják, hogy az őszibarackban található vegyületek segíthetnek megelőzni a magas vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát egyaránt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek