Ezt a 6 tanácsot adják a Harvard orvosai a koronajárvány idejére

Járvány idején is nagyon fontos, hogy törődj magaddal, és amennyire tudsz, igyekezz odafigyelni szellemi és testi egészségedre. Ez sokat segít benne, hogy átvészeld a problémás időszakot, és könnyebben helyt tudj állni a megváltozott, gyakran megterhelő otthoni és munkakörülmények között.

Dr. Monique Tello, a Massachusettsi Általános Kórház orvosa a Harvard Medical School hasábjain kérdezte kollégáit, akik a koronavírus-járvány idején a szokásosnál nagyobb erőbedobással kell hogy ellássák munkájukat. Vajon hogyan bírják a megterhelést a frontvonalban harcolók, milyen tanácsokkal szolgálhatnak arra nézve, miként vészeld át a legrosszabb időszakot?

1. Ne ess pánikba, inkább gondold végig a helyzetet

A járvány mindenki életét felborította – mondja dr. Ben Crocker, a kórház általános betegellátási osztályának igazgatója. Sokan otthonról dolgoznak, miközben párhuzamosan segíteniük kell a gyerekeiket a tanulásban, mások továbbra is bejárnak a munkahelyükre, de megváltozott beosztásban és körülmények között kell ellátniuk a feladataikat. Nehezebb lett az ügyintézés, a bevásárlás, távolabbi ismerőseinkkel, rokonainkkal csak telefonon vagy online tudjunk tartani a kapcsolatot. Ezek a problémák nagy nyomást helyeznek az emberre, és könnyen kikezdhetik a lelki egészségét. Ezért fontos, hogy ne essünk kétségbe, inkább szánjunk egy kis időt arra, hogy átgondoljuk a helyzetet, számot vessünk a rossz dolgokkal, és elfogadjuk őket (más választásunk úgy sincs). A nagy aggódás és a bokros teendők közepette a legtöbben elfelejtenek magukba nézni és átgondolni, milyen terheket ró rájuk pontosan a megváltozott helyzet, ezért pánikba esnek. Nyugodj meg, rágd át magad a dolgokon, és gondolkozz azon, hogy a legjobbat hozhasd ki a jelenlegi helyzetből és a legügyesebben tudj helytállni.

A bezárkózás könnyen megvisel
A bezárkózás könnyen megviselfranckreporter / Getty Images Hungary

2. Továbbra is ügyelj az egészséges táplálkozásra

A válságos helyzetben sokan megfeledkeznek az egészséges étkezésről – állítja dr. Helen Delichatsios táplálkozás-szakértő – holott éppen ilyenkor a legfontosabb, hogy az immunrendszer csúcsformában legyen. A helyes táplálkozás segíti a szervezet védekezőképességének megfelelő működését, és alapvetően javítja a testi-szellemi egészséget. Nem kell azonban különleges diétára vagy drága biokajákra gondolni, az otthon fellelhető alapanyagokból (friss vagy fagyasztott zöldségekből, szárnyas húsból, fűszerekből stb.) bőven össze lehet hozni a legfinomabb, legegészségesebb fogásokat. A járvány alatt, otthonukba zárkózva sokan azzal ütik el az idejüket, hogy olyan dolgokat próbálnak ki, melyekre amúgy nem lenne idejük – mondja dr. Anne Thorndike szívspecialista. Ezek közé tartozik a főzőcskézés, az új receptek kipróbálása, megalkotása. A karanténkonyha remek lehetőség arra, hogy érdekes, finom és egészséges ételeket hozzunk össze, akár az egész család számára.

3. Próbálj meg minél többet mozogni

A járvány alatt a legtöbben sokkal több időt töltenek a négy fal között, mint korábban, így nem jutnak hozzá ahhoz a mozgásmennyiséghez, amennyit a napi feladatok végzése – a munkahelyre utazás, a gyerekek iskolába szállítása, stb. – jelentene. A közös sportolási lehetőségek is megszűntek, az edzőtermek, sportpályák bezártak. Mégsem szabad elhanyagolni a testmozgást, hiszen ha fitten tartjuk magunkat, immunrendszerünk is erősebb lesz – magyarázza dr. Amy Wheeler egészségtanácsadó. A járványhelyzet idején is sokféle módon mozoghatunk: a legegyszerűbb az otthoni edzés, tornázás, de ügyelve az egészségügyi, higiéniai szabályokra, megfelelő távolságot tartva másoktól, kimehetünk sétálni vagy futni is egy jót a környékre. Sőt, még a házimunka is segíthet, hogy minél többet mozogjunk.

4. Ügyelj a megfelelő alvásra

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az egészséges testi és szellemi működéshez. A megváltozott körülmények (nem kell korán reggel munkába menni, kevesebb időt töltünk a lakáson kívül, kevesebbet mozgunk, ezért nem fáradunk el annyira, stb.) belezavarhatnak a megszokott alvási ritmusba, ezért ügyelni kell rá, hogy továbbra is biztosítva legyen a nyugodt, legalább nyolcórás éjszakai pihenés. Dr. Crocker azt javasolja, mindennap töltsünk egy kis időt a szabadban, tegyünk rövid egészségügyi sétát (a megfelelő szabályokat betartva). A nappali fény hiánya ugyanis gyakran megakadályozza az elégséges éjjeli alvást.

A szülinapi bulik átköltöznek az online térbe
A szülinapi bulik átköltöznek az online térbemiljko / Getty Images Hungary

5. Tartsd a kapcsolatot a barátaiddal, rokonaiddal

Lelkileg megterhelő lehet a társaság hiánya, az, hogy nem tudunk részt venni közösségi programokon, hetekig, hónapokig nem találkozhatunk a szeretteinkkel. A modern technológia azonban – ha nem is hús-vér valójukban – könnyen összehozhatja az embereket és áthidalhatja a távolságot – mondja dr. Delichatsios. A közösségi média és a különböző beszélgetős alkalmazások segítségével továbbra is tarthatjuk a kapcsolatot a számunkra fontos személyekkel, sőt akár virtuális baráti összejöveteleket, bulikat is szervezhetünk. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen: a közös virtuális főzéstől a távvacsorákig rengeteg lehetőség létezik. Kérjük meg egy távolabbi rokonunkat, hogy segítsen a gyerekünknek a tanulásban a távolból, és online magyarázzon el nekik egy leckét. De akár közös éneklésre, zenélésre és más együttes művészeti projektekre is lehetőséget ad az online tér.

6. Kezeld a stresszt

A legfontosabb azonban – állítja dr. Crocker –, hogy mindig kordában tartsd a stresszt, ne hagyjuk, hogy legyűrjön a ránk nehezedő nyomás. Az egyik legjobb módszer erre a pozitív gondolkodás. Áldozz rá néhány percet, hogy átgondold, mik azok a dolgok, amelyekért még ebben a helyzetben is hálás lehetsz – a családod, az egészséged, az, hogy van otthonod, továbbra is van munkád, vannak barátaid, stb. Ne hagyd, hogy a szorongás és a negatív érzések kerekedjenek felül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra