18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

És te melyik szextípusba tartozol? Most kiderül!

Ahányan vagyunk, annyiféleképp viszonyulunk a szexhez. Van, aki egyfajta szelepként gondol rá; a feszültség és a stressz levezetésének fontos eszközeként. Mások számára az a legfontosabb, hogy partnerük iránti elköteleződésüket fejezzék ki az együttléttel. Megint mások nem sokat agyalnak: a szexet pusztán azért kedvelik nagyon, mert jó érzés.

Biztosan hallottad már a szeretetnyelv kifejezést: Gary Chapman erről szóló könyve, az Egymásra hangolva mára igazi klasszikus lett. Sokaknak volt reveláció arról olvasni, hogy nem mind ugyanúgy fejezzük ki a szeretetünket, és nem mind ugyanattól érezzük, hogy szeretnek bennünket. Ezek a felismerések rengeteget segítenek hétköznapi félreértéseink kibogozásában és a másikra való ráhangolódásban. Jó tudni például, hogy a másik nem azért nem ölelget annyit, mert nem szeret, hanem mert ő inkább szavakkal, vagy más módon fejezi ki szintén mély érzéseit. 

Egy amerikai szexterapeuta, Vanessa Marin a szexualitáshoz való viszonyról kezdett el hasonlóan gondolkodni. Terápiás tapasztalta alapján arra a következtetésre jutott, hogy a szex – bár tűnjön alapvetően faék egyszerűségű dolognak – mást és mást jelent az egyes embereknek. Nem mind ugyanazt keressük benne. 

Miért fontos ez?

Marin terápiás tapasztalata során azzal szembesült, hogy a partnerkapcsolatok egy részében komoly feszültséget okoz, hogy a felek mást gondolnak és mást várnak a szextől. Ha az egyik fél például (később majd olvashatsz erről a típusról) folyamatosan az újdonságot keresi a szexben, és egy harmonikus kapcsolatban, kielégítő szexuális élet mellett is folyton kísérletezne például segédeszközökkel, szerepjátékkal vagy akár édes hármassal, könnyen megbánthatja partnerét, aki számára a szex épp az elköteleződésről és az állandóságról szól. Utóbbi úgy érezheti, ő kevés partnerének, a kísérletezni vágyó fél pedig magára marad újítási hóbortjaival. 

Az ilyen és ehhez hasonló lényegi különbségeket felismerve a terapeuta vizsgálódni kezdett. Az általa elkülönített típusokról kliensei anonim véleményét és esetleges kiegészítéseit kérte, így született meg a végül 11 különböző szextípust összegző lista, melyet most mi is közlünk, és amelyből te is kiválaszthatod azt, amelyik a legjobban jellemez téged.

Fontos: a csoportosítás nem tudományos igénnyel, inkább érdekességként készült, és mindig érdemes kellő óvatossággal tekinteni az olyan kísérletekre, amik mintegy kilencmilliárdnyi változatosságot néhány csoportra próbálnak leegyszerűsíteni.

Ezzel együtt érdekes lehet látni, hogy egy ilyen alapvető dologról milyen jellemző keretek közt gondolkodunk. Nézzük, hogyan határozzák meg a szexhez való viszonyukat az egyes típusok!

1. A szex számomra a lazítás egyik módja

Amikor úgy érzed, túlterhelt vagy, tele feszültséggel, ha nagyon összejöttek a dolgok, a szex a feszültségcsökkentés legjobb módja számodra? Nagy szükséged van arra a fizikai és mentális megkönnyebbülésre, amit a szextől kapsz? Alvászavarok esetén is beveted a lazulásnak ezt a formáját, kihasználva az orgazmus kapcsán felszabaduló hormonok jótékony hatását? Ha magadra ismertél: szuper, a feszültséglevezetés igen kellemes módját választottad, lazulj sokat.

Érdemes azonban arra is figyelned, hogy a célra fókuszálva ne feledd el élvezni az oda vezető utat is. Igyekezz a pillanatra és a partneredre is koncentrálni, másképp könnyen statisztának érezheti magát az, akivel együtt vagy.

Na, most már nyugodt vagyok!
Na, most már nyugodt vagyok!Shutterstock

2. A szex számomra az újdonságról szól

Számodra a szex elsősorban az újdonságok kipróbálásáról szó? Úgy vagy vele, hogy minél több mindent, minél kevesebb aggodalommal szeretnél megtapasztalni? Ráadásul alapelved az is, hogy a szexet nem kell halálosan komolyan venni? Szervusz, újdonságkereső! Mivel éhezel a nóvumra és nem parázol rá a dolgokra, olyasmit is kipróbálsz, amiről nem vagy biztos benne, hogy tetszeni fog.

Na és ha nem jön be? Egy próbát megért, nem? – hangzik alapelved.

A kísérletező kedv persze nagyon fontos a szexben, de arra is jó odafigyelni, hogy csak azért, mert valami újdonság, még egyáltalán nem biztos, hogy szerepelnie kell a te szexuális életedben is. Az ember vidáman ellehet például anélkül, hogy ilyen jellegű kísérletezésbe fogna, nem igaz?

3. Számodra a szex a kölcsönösségről szól

A nagyvonalú és egészséges adok-kapok az elsődleges a számodra, ha szexről van szó? Elvárod a partneredtől, hogy igyekezzen a kedvedre tenni, de ugyanezt szeretnéd nyújtani neki te is? A jó szex számodra az, amikor mindketten lelkesen és odaadóan vagytok jelen a pillanatban, és csak akkor sül jól el a dolog, ha mindenki megelégedésével és kielégülésével ér véget?

Bizonyára olyasvalaki vagy, akit nagyon lehangol, ha azt látja, hogy partnere valamiért nem annyira lelkes. Ez néha nehéz lehet a másik félnek, főleg, ha nem olyan szextípus, mint te. Lehet, hogy akkor is élvezi az együttlétet, ha ennek nem ad teátrális nagyjelenetek keretében hangot.

4. Számodra a szex inkább az adokról szól

Számodra a szex ajándék, amit a szeretett partner kap tőled. Olyan csodabogár vagy, akinél a partner öröme legalább olyan fontos, ha nem még fontosabb is, mint a sajátod. Persze ebben is van önös érdek: ha ebbe a típusba tartozol, partnered öröme afrodiziákum a számodra: nagy ráhangolódásodban beindít, ha azt látod, ő jól érzi magát. Ez az attitűd nagyon jó, a partnerednek meg egyenesen ideális, de gondot is okozhat, amikor végre a te fordulód jön, mert nehezen mennek az olyan helyzetek, amikor csak kapnod kell, de adni nem. 

5. A szex számodra a biztonság átélését jelenti

Számodra a legfontosabb az, hogy biztonságban érezhesd magad a partnereddel. Szereted érezni azt a megnyugtató érzést, amit az ad, hogy egymás karjában vagytok. A szex egyfajta bizonyítéka annak, hogy nem vagy egyedül, működik a kapcsolatotok. Megerősítése a köteléknek, az elköteleződés kifejezése. Az ebbe a típusba tartozók között sokszor vannak olyanok, akik valamilyen szexuális traumát éltek át korábban, de persze enélkül is érezheted úgy, hogy a szex egyfajta kötőanyag. Fontos ugyanakkor figyelned arra is, hogy a közelséget sok más formában megélheted a szexen kívül is.

6. A szex számodra a teljes kontrollvesztésről szól

Számodra a szex az önfeledtségről szól, és akkor az igazi, ha teljesen bele lehet feledkezni, és minden gátlástól meg lehet szabadulni. A jó szex számodra az, ahol nem kell viselkedni, és ahol semmi sem lehet szégyellnivaló, olyan állapot, amelyben az idő is megáll. Ha megfelelő partnert találsz ehhez, szuper, de érdemes figyelembe venned, hogy ez az attitűd más típusok számára nem minden esetben komfortos. Partnered számára lehet, hogy nem az önfeledtség, hanem a vadság jön le mindebből. Beszéljetek róla!


7. A szex számodra kellemes testi élmény

Te vagy az, akinek a szex nem több és nem kevesebb fizikai örömforrásnál, a rendszeresen átélhető jó dolgok egyikénél. Lehet, hogy nem is érted ezt a kategorizáció dolgot, mert számodra a szex olyan, mint egy jó étel vagy egy pihentető alvás: ahhoz kell, hogy jól érezd magad. Épp ezért nem is kell feltétlenül érzelmi töltet mögé: ha épp kedved van, egy megfelelő idegennel is ki tudod venni a dologból azt, amire szükséged van.

8. A szex az egészséges élet része

Mindegy, mi van, szexnek lennie kell. Még ha fáradt vagy kimerült vagy is, szexre szükség van, már csak egészségügyi okok miatt is. Nemcsak arról gondoskodsz, hogy ne maradjon el a szex, de nem áll távol tőled annak pontos ütemezése sem. Heti x alkalommal, x napokon tegyünk az egészségünkért, drágám! Ez is tejesen rendben van, de fontos, hogy figyelj rá, hogy ettől ne váljon az egész egyfajta kötelességteljesítéssé, és a partneredre se valamiféle egészségügyi szolgáltatóként tekints.

A mór megtette kötelességét, a mór mehet
A mór megtette kötelességét, a mór mehetFds111 / Getty Images Hungary

9. A szex számodra maga a romantika

Számodra a szex célja, hogy érzelmileg közel kerülj a partneredhez. Jóval több ez, mint csak fizikai dolog, és kihagyhatatlanok belőle az ölelések, a simogatások és a „szeretlek”-ek. Szeretsz jelen lenni, nem csak úgy átrohanni a szexen, és érzelmi töltés nélkül kizárt, hogy örömteli legyen számodra a dolog. A egyéjszakás kalandok épp ezért nem a te asztalod. 

10. A szex számodra spiritualitás

Számodra a szex transzcendentális élmény, olyan testi és lelki összefonódás, ami sokkal többet jelent a testiségnél. Ha vallásos vagy, esetleg a keleti filozófiák vagy a tantra, esetleg a mindfullness iránt érdeklődsz, tudni fogod, miről beszélünk. A szexnek ez a mély átélése nagyon jó, de érdemes arra is figyelned, hogy ne misztifikáld túl a dolgot, mert az könnyen gátlásokhoz vezethet, amiket később nehéz lehet leküzdeni. 

11. A szex a határok feszegetéséről szól

Határozottan nem a vaníliaszexben utazol? Érdekelnek, izgatnak a tabuk, a különböző perverziók, megmozgatnak a különböző BDSM-fantáziák? A szex számodra saját határaid átlépéséről szól. Ha olyan partnert találsz, aki vevő az ötleteidre, nagyon jó, hogy meg tudod élni ezeket, de a te esetedben különösen fontos, hogy beszéljetek a vágyakról, a határokról és arról, kinek mi fér bele. 

És neked miről szól a szex?

Miért jó, ha be tudod sorolni magad?

Amíg te magad sem fogalmazod meg pontosan, mit vársz a szextől, a partnereddel is kicsi az esélye az érdemi és hatékony kommunikációnak. Ha arról beszélgettek, akár egy ilyen lista alapján is, hogy melyikőtöknek mi a fontos a szexben, az keretet adhat egy mindent feltáró beszélgetésnek.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra