18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

40 felett a szex: így lesz jobb, mint 20 évesen

Negyvenes éveidben járva nemcsak a karrierváltás vagy a hosszútávfutás tartogathat új lehetőségeket és kihívásokat számodra. Nagyon korán van például ahhoz, hogy a szexszel kapcsolatban lehúzd a rolót. Akár párkapcsolatban élsz, akár keresgélsz, továbbra sem kell megelégedned a tessék-lássék együttlétekkel és az egészségügyi szeánsszá degradálódó légyottokkal.

Még akkor sem, ha természetes élettani folyamat, hogy változik a vágyak természete, és az is, hogy fizikailag is sok minden átalakul férfiban és nőben az életkor előrehaladtával. Ha csak úgy sodródsz, könnyen azon kaphatod magad, hogy alábbhagy a lelkesedésed, és még egy jól működő kapcsolatban is egyre inkább kissé kínos kötelezettséggé válhat a szex. 

Ez se valami szívderítő kilátás, az meg, hogy egy kicsit komolyabb nehézség, mondjuk merevedési probléma vagy hüvelyszárazság megjelenésekor úgy vagy vele, inkább hagyod a fenébe az egészet, még szomorúbb jövőkép. De nyugi! Sehol sincs megírva, hogy negyvenes-ötvenes éveidben nem lehet kielégítő és tartalmas a szexuális életed. 

Mik a pozitívumok?

Az, hogy idősödsz, nem csak negatív hatásokkal jár. Negyvenes éveidre valószínűleg sokkal jobban ismered a tested és azt, hogy mire van szükséged, mint mondjuk 15-20 évvel korábban. Ebben az életkorban már a párkapcsolati, sőt a szexkommunikáció is jobban tud menni, ez pedig megint csak rengeteget segíthet, hogy igazán kedvedre való dolgok történjenek az ágyban. Ráadásul olyan korban élünk, amikor minden eddiginél több lehetőségünk van arra, hogy törődjünk a szexualitásunkkal, és javítsunk is rajta, ha szükséges. Nemcsak a neten vagy a könyvesboltban találhatsz olyan olvasnivalót, ami segíthet megérteni, mi és miért nem működik jól, de professzionális gyógyszerek és a szexterápia folyamatosan fejlődő módszerei is a segítségedre lehetnek, még a nagyobb volumenű problémák esetében is. És az apró nehézségek, elakadások? Ezek egy részén az alábbi tippek is segíthetnek. 

#1 Képezd magad

A szexuális problémák egy részére vonatkozóan nagyon sok remekül használható anyag van már az interneten is (érdemes persze figyelni a forrásra), emellett a könyvesboltok polcain is sok olyan könyvet találhatsz, amik segíthetnek megérteni a problémádat, és azt, hogy nem vagy egyedül. Olvass utána, milyen gondokkal szembesülnek a párok ebben az életkorban, és hogyan érhető el javulás, ha nem szeretnének lemondani a szexről. A könyvek a kommunikáció szekerét is meg tudják kicsit tolni. Ha nehéznek vagy kínosnak érzed, hogy egy-egy témáról nyíltan beszélj, mutasd meg a könyvben a partnerednek a magatokra vonatkoztatható részt.

#2 Hagyj magatoknak időt

Persze, persze, húszévesen nem nagy kunszt egy megvillanó melltől is beindulni, negyvenesként viszont sokszor kicsit több idő kell a szemlélődéshez és ahhoz is, hogy tényleg izgalomba jöjjetek. Sok nőnek okoz problémát, hogy míg kapcsolatuk elején tényleg elég volt a sima csupaszkodás, 15-20 évvel később már nem megy minden gombnyomásra. Ez teljesen normális, és nem jelenti azt, hogy elvesztettétek az érdeklődést egymás iránt. Tény, hogy alapvetően kevésbé azonnali inger egy sokszor látott test, de az is, hogyha elég időt hagytok magatoknak, és gondoskodtok róla, hogy zavartalan körülmények között legyetek együtt, minden valószínűség szerint megjön a vágy is. Fogadjátok el, hogy nem pontosan úgy működtök már, mint legzsengébb éveitekben, és tiszteljétek meg magatokat azzal, hogy megadjátok a szexnek, ami jár. Abból, hogy több időt szántak rá, még egy párnak sem lett baja, sőt. Soundtrack: ez, végtelenítve.

#3 Síkosítsatok

A női test hormonális változásai miatt előfordulhat, hogy már a menopauzát megelőző években, tehát akár már a negyvenes évek elején szárazabbá válik a hüvely. Ez kellemetlen tünetekkel jár, melyek szex közben fokozódnak. Szerencsére ez az egyik legkönnyebben kezelhető probléma: érdemes már az enyhe tüneteknél is síkosításról gondoskodni. Nemcsak azért, mert abban az adott pillanatban flottabb lesz minden, de azért is, mert hosszabb távon is pozitívan hathattok a libidóra. Síkosítás nélkül fájdalmas, kifejezetten nyögvenyelős lehet a szex, egy-két ilyen alkalomtól meg az élettől is elmegy a kedve az embernek. Szóval lépjetek már az első jeleknél, és kérjetek orvosi segítséget, ha ez nem jelent megoldást a problémára. 

#4 Ölelkezzetek!

Akármennyire fáradtak is vagytok, és akármennyire tudjátok is, hol kell a másikhoz nyúlni, nem érdemes megspórolni a kiadós elő- vagyis inkább elő-előjátékot. Az ölelkezés, a simogatás és csókolózás erősíti a köztetek lévő köteléket, és ennek biztonságában a szexbe is sokkal könnyebb belefeledkezni.

#5 Gyakoroljátok az érintést

Az sem mindegy ám, hogyan értek egymáshoz. Az, ami neked finom nyomkodás, partnerednek lehet, hogy kellemetlen szorítás, amit a párod érzéki csókolgatásnak él meg, neked lehet, hogy alig érezhető, kissé bosszantó szöszmötölés. Ha azt szeretnéd, hogy tényleg egy nyelvet beszéljetek az ágyban, bátran mutasd meg, hogyan szeretnéd, hogy hozzád érjen, és őt is kérd nyugodtan ugyanerre. Vezetheted a kezét is, de az is jó megoldás, ha te mutatod meg az ő testén, neked mi lenne igazán izgalmas. A témában egyébként nem csak autodidakta módon mélyedhettek el, érdemes utánanézni, hol tanulhatnátok többet például a szintén érintésközpontú tantrikus szexről. 

#6 Próbáljatok ki új pózokat

Persze nem csodaszer a legnyakatekertebb pozitúra sem (a párkapcsolati problémákat például biztosan nem rendezi ha ezentúl nem az lesz alul, aki szokott), de nem haszontalan bővíteni a repertoárt. Minél több jól bevált, mindkét fél számára komfortos és élvezetes pózt ismertek, annál változatosabb lehet a szex, és könnyen lehet, hogy egyes szexuális problémákra is gyógyírt jelenthet. Az alábbi pózokból válogatva például sokat tehettek azért, hogy párosotok nőtagjának könnyebb legyen elérnie a csúcsra. 

#7 Itt az ideje, hogy megéljétek a legtitkosabb vágyakat is

Biztos vannak dédelgetett szexuális fantáziáid, vágyaid, igaz? Akár olyasmi is, amit eddig nem mertél elmondani senkinek. Na, hát ezek megélésének éppen most van itt az ideje. Ha tartós kapcsolatban élsz, az eleve adhat egy olyan érzelmi biztonságot, amiben könnyebb előhozakodni a farbával, ha pedig keresgélős fázisban vagy, sokat nem veszíthetsz, ha előhozakodsz egy-egy izgalmas forgatókönyvvel. A legrosszabb, ami történhet, hogy a másikat nem mozgatja meg a dolog. Nem a világvége. 

Első lépésként jó, ha akár csak magadnak leírod, pontosan mire is vágysz, mi az, ami igazán beindítja a fantáziádat. Ez önmagában is nagyon izgalmas, sőt izgató hatású dolog, és ezt a felfokozottságot mindenféle körítés nélkül át lehet vinni a hálószobába is. Ha pedig beszélsz is róla a partnereddel, és nyitott is a megvalósításra, nagy lépést tettél annak irányába, hogy ne csökkenjen a libidód a negyvenes éveidben sem. 

#8 Mehetnek a Kegel-gyakorlatok

Mind a férfiak, mind a nők sokat profitálhatnak abból, ha edzeni kezdik a medencefenék izmait, ráadásul ezek tréningjéhez nem is feltétlenül kell szakértőnek lenni. Kezdetnek tökéletesen megteszi az, ha pisiléskor szándékosan megállítod néhány alkalommal a vizelet útját. Tartsd összeszorítva ezeket az izmokat három másodpercig, majd lazítsd el őket. Ennyi az egész. Amikor ráéreztél ezeknek az izmoknak a működésére, akkor a mosdón kívül, akár az irodában ülve is nagyon jól fogod tudni aktivizálni őket: napi ötször érdemes egy 10 ismétlésből álló szettet lenyomni. Nagyon haladó nők fokozhatják az edzést a vaginába helyezhető súlyokkal és gésagolyókkal is. Az életkor előrehaladtával különösen nagy jelentősége lesz a szexben annak, hogy mennyire vagy jó karban alul. Az izmok kitartó és rendszeres edzésével valamelyest kompenzálni tudod a szövetek rugalmasságvesztését és lanyhuló vérellátását. 

#9 Csináljatok valamit közösen

Bizonyára nagyon elfoglaltak vagytok: munka, gyerekek, barátok, sport, de az nagyon ritkán szokott menni, hogy egész nap egymáshoz sem szóltok, este viszont gond nélkül megy a heveskedés. Ahhoz, hogy fennmaradjon a vágy és az elköteleződés, nagyon fontos, hogy érdekes és izgalmas dolgokat csináljatok együtt, vagy legalább arra teremtsetek lehetőséget, hogy a gondosan megtervezett együttlét előtt tudjatok beszélgetni vagy vacsorázni, borozgatni egy jót. Így sokkal könnyebb.

#10 Negyvenes nő vagy? Legyen egy vibrátorod!

És nemcsak azért, mert a Szex és New Yorkban mindenkinek van, hanem azért, mert egy ilyen szerkentyű messze nemcsak pótszer, hanem szexegészségügyi alapfelszerelés. Segít, hogy még pontosabban megértsd, mire hogyan reagál a tested, mi esik jól. Tapasztalataidból nemcsak szingliként építkezhetsz: a partnered is örülni fog, ha segítségével konkrétabb tudsz lenni abban, mit szeretnél, sőt, az sem kizárt, hogy közös ágyatokban is szívesen látja az eszközt. 

#11 Ne hagyd annyiban, tuti, hogy lehet jobb

Ha a fenti erőfeszítések nem vezetnek eredményre, azért ne törődj még bele, hogy laposka és kissé kellemetlen lesz a szexuális életed most már. Még mindig el lehet menni orvoshoz, aki bizonyára tud majd hathatós kezelést ajánlani. Az is lehet, hogy összekapcsol egy szexterapeutával, és egészen komplex módon fognak tudni veletek foglalkozni.

Mindig összerándulok, amikor AZT csinálod, tudod, OTT, lent... Mindig összerándulok, amikor AZT csinálod, tudod, OTT, lent... Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Érdekességek