Rákellenes növényi kiegészítőket szedni nem kell félnetek jó lesz

Egyes rákellenes növényi kiegészítő gyógymódok sajnos nemcsak hogy nem használnak, de sokszor ártanak is a betegnek, ezért nagyon veszélyes, ha valaki nem hallgat az orvosára – hangsúlyozzák a szakemberek.

Az orvosok által alkalmazott kezelés és felírt gyógyszerek mellett számos rákbeteg alternatív módokon is próbál segíteni az állapotán, például növényi alapú készítményeket szed, esetleg gyógynövény-terápiát alkalmaz. Dr. Maria Joao Cardoso portugál onkológus azonban úgy véli, ezek inkább csak hátráltatják a gyógyulást – számol be a BBC.

Akadályozzák a gyógykezelés hatásait

Cardoso a Lisszabonban rendezett, ötödik Nemzetközi Mellrákkutatási Konferencián számolt be vizsgálatának eredményeiről, amelyek azt mutatták, hogy a növényi készítmények, például a fokhagyma-, gyömbér- és gingkokapszula akadályozzák a bőr sebeinek gyógyulását mellrák esetén. Mellrákos pácienseknél ötből egy esetben terjed át a betegség a bőrre, más daganatos megbetegedéseknél valamelyest alacsonyabb ez az arány.

Az orvosok nem ajánlják
Az orvosok nem ajánljákjoannawnuk / Getty Images Hungary

A növényi készítmények befolyásolják a kemoterápiás vagy hormonkezelés hatását, bizonyos termékek pedig a véralvadást gátolják, ezért a sebek sokkal hosszabb idő alatt hegednek be. A véralvadást lassító gyógynövények között van például a fokhagyma, a gingko, a ginzeng, a gyomorkeserű, az őszi margitvirág, a galagonya, a kurkuma és a vadgesztenye.

Bár az efféle készítmények gyógyhatásaira máig nincsen semmilyen tudományos bizonyíték, sokan mégis bíznak bennük és gyógyulást remélnek tőlük. A legfontosabb – magyarázza a kutató –, hogy a betegek mindig beszámoljanak az orvosuknak, ha valamilyen alternatív terápiás módszerrel élnek, a szakemberek pedig tisztában legyenek azok esetleges negatív hatásaival, és leállíthassák a szedésüket, ha szükséges.

Az orvosoknak kellően tájékozottnak kell lenniük, hogy megfelelő információval lássák el a pácienseiket. Ellensúlyozniuk kell a rengeteg téves információt és álhírt, amely az interneten kering, hiszen azok könnyen becsaphatják a gyanútlan gyógyulni vágyókat – véli Grete Brauten-Smith klinikai szakápoló, a Breast Cancer Now szervezet munkatársa. A betegek csakis akkor képesek megfelelően döntést hozni, ha korrektül tájékoztatva vannak az őket érintő kérdésekben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek