Három fontos lecke az önbizalomról

Hány olyan embert ismersz, aki bátran belevágott a céljai megvalósításába, pedig nálad lényegesen kevesebb tudással rendelkezik az adott területen? Lehet, hogy gátlástalannak tartod őket, te viszont évek óta egy helyben toporogsz. Ez pedig senkinek sem jó.

Susie Moore az önbizalom témájára specializálódott coach, rendszeresen jelennek meg írásai többek között a The Huffington Post, a Business Insider, illetve a Forbes magazinokban. Úgy tartja, hogy a magabiztosság bizonyos helyzetekben fontosabb lehet, mint a kompetencia.

Noha a kettő együttállása természetesen a legideálisabb, az önbizalom két dolgot tud, amit a kompetencia nem feltétlenül: cselekvésre sarkall és arra ösztönöz, hogy döntéseket hozzunk. A magabiztosság az elrugaszkodáshoz szükséges mentális lendület. Ezt a három dolgot tanulta meg róla munkája során a szakember.

#1 Nem születünk önbizalommal

Senki sem születik úgy, hogy magas az önbizalma. Noha a minket érő (gyerekkori!) élmények alakítják azt, hogy mennyire tartjuk képesnek magunkat kihívások kezelésére, az önbizalom fejlesztése melletti elköteleződés sokszor döntés kérdése. Érdemes szakemberrel együtt dolgozni azon, hogy az önismereted növelésével magabiztosabb, sikeresebb, boldogabb legyél.

#2 Gyakorolj minden nap!

Az önbizalom nem egy olyan dolog, amit egyszer elérünk, onnantól kezdve pedig állandóan van. Ugyanúgy, ahogy minden nap zuhanyzunk, a magabiztosságunknak is rendszeres frissítésre van szüksége. Még egy olyan ember is, aki évek óta ezen a területen dolgozik, szükségét érzi annak, hogy minden áldott nap fogyasszon inspiráló tartalmakat. Ha egy napot is kihagy, Susie Moore azt éli meg, hogy csökken a fizikai és pszichés energiája. Fontos hozzátennünk, hogy az ilyen típusú termékek gyártása nyilván óriási bizniszt jelent a lelki önfejlesztés dinamikusan duzzadó piacán. Ettől függetlenül érdemes lehet időről időre meghallgatnod egy-egy izgalmas podcastot, előadást a témában, vagy motivációs könyveket, blogokat olvasnod, hogy új szempontokat kapj.  

Néha csak egy végső nekirugaszkodásra van szükség
Néha csak egy végső nekirugaszkodásra van szükségVisualCommunications / Getty Images Hungary

#3 Fókuszálj a győzelmeidre!

Néha könnyű elfelejteni, hogy honnan indultál, mennyi mindent elértél már az életben. Különösen, amikor aktuálisan el vagy akadva, ezért nem tudod, merre, hogyan indulj tovább. Talán úgy érzed, neked soha semmi nem sikerül, te nem vagy elég jó. Ha képes vagy tudatosan reflektálni a múltbeli győzelmeidre, pozitívabb véleményt alkothatsz magadról. Végezd el például a következő rövid gyakorlatot:

  • Oszd fel harmadokra az eddigi életedet. Ha például 30 éves vagy, akkor 0-10; 10-20; 20-30 év között lesznek a szakaszok. Ha mondjuk, 45 éves vagy, akkor értelemszerűen 0-15; 15-30; 30-45 éves időtartamokban gondolkodj.
  • Mindegyik szakaszról írj le három-három dolgot, amire a legbüszkébb vagy.
  • Gondolatban időzz el ennél a 9 dolognál. Hogy érezted magad, amikor elérted ezeket a sikereket? Mindegyik előtt hezitáltál, izgultál, féltél? Bizonyára. Talán akkor is kételkedtél magadban, mégis kimagasló teljesítményt nyújtottál.
  • Hogyan hatott rád a siker? Mivel gazdagodtál tőle?
  • Hagyd, hogy ezek az emlékek feltöltsék az önbizalomtáradat. Tudatosítsd magadban, hogy sokkal jobb vagy, mint gondolnád!
Építsd tudatosan az önbizalmadat!
Építsd tudatosan az önbizalmadat!baloon111 / Getty Images Hungary

A coachingban sok szó esik az önbizalom-kompetencia spirálról. Ez azt jelenti, hogy a két dolog egymást erősítve működik. Ha hiszel magadban és belevágsz valamibe, megtapasztalhatod, hogy képes vagy megtenni az első lépéseket: ezáltal fokozódik a kompetenciaérzésed, ami további önbizalommal tölt el, hogy a következő akadálynak is bátran nekirugaszkodj.

Oszd meg másokkal is!
Mustra