10 gyakori és súlyos tévhit az önbizalomról

Az nem tévhit az önbizalomról, hogy jó, ha van. Akik nem elég magabiztosak, sokat szoronganak a teljesítményükön vagy a megítélésükön, azok pontosan tudják, hogy önbizalomra lenne szükségük. Hitre abban, hogy ők rendben vannak, teljesen okék olyannak, amilyenek. Van viszont pár mítoszként élő gondolat az önbizalomról, mely egész egyszerűen nem igaz. Ha ezeket táplálgatja valaki magában, akkor ahelyett, hogy közelebb kerülne a vágyott, önbizalommal teli állapothoz, egyre távolodni fog tőle.

Az önbizalom jó hasznodra válik a munkahelyeden, a szerelemben, és úgy általában az élet minden területén. Persze a jó értelemben vett magabiztosságról beszélünk itt, ami energiát ad ahhoz, hogy kipróbáld magad új dolgokban, kitartóvá tesz, ha nehézségeket tapasztalsz, és hitet ad, hogy elérd céljaidat.

Írj nekünk

Szerzőnk, Szalay Ágnes pszichológus, több mint 15 év szervezetfejlesztési tanácsadói tapasztalattal. A SelfGuide pszichológiai műhely egyik alapítója. Coachként támogatja ügyfeleit céljaik megtalálásában és elérésében, legyen szó munkahelyi, vezetői vagy személyes fejlődési igényről. Motivációs elakadással, karrierváltással, stresszkezeléssel, szakmai, vezetői fejlődéssel kapcsolatban lehet hozzá fordulni személyesen, vagy olvasói levélben, melyre (a névtelenséget megőrizve) a Dívány.hu-n is szívesen válaszol.

Meg Selig, a Changepowercímű könyv szerzője összeszedett tíz tipikus gondolkodási hibát, amit azok szoktak gondolni az önbizalomról, akiknek nincs, vagy nem annyi van, mint szeretnék. Ezek önkorlátozó hiedelmek, éppen, hogy útjában állnak a magabiztosságod kialakításának.

1. Tévhit: ha magabiztos leszek, sosem fogok félni vagy izgulni

Ha arra az állapotra vársz, amikor sosem fogsz félni vagy izgulni, akkor magabiztosság helyett valami pszichopátiaféle lehet a célzott állapot. Minden ember, a legegészségesebb önbizalommal rendelkezők is félnek néha. Ez egyszerű biológia: ha fenyegető a környezet, és legyen az egy dudálva feléd robogó kamion, esetleg ezer ember a nézőtéren, akkor beindul a stresszreakció, a harcolj vagy menekülj válasz. Ne törekedj arra, hogy mentesítsd magad az izgalomtól.

Hasznosabb gondolat:

Félni, aggodalmat érezni teljesen normális, ha valami újat próbálok ki, vagy nagy a tét. A félelem érzése hasznos jel lehet számodra, hogy itt valami olyasmiről van szó, ami igazán számít neked.

A magabiztosság nem a félelem hiánya
A magabiztosság nem a félelem hiányaZero Creatives / Getty Images Hungary

2. tévhit: önbizalmad vagy van, vagy nincs

Ez nem ilyen bináris dolog, és nem is veleszületett tulajdonság. Önbizalmunk egy részét meghatározhatja a genetikai örökségünk, jó részét viszont életünk tapasztalataiból építjük fel. Ha többször megméreted magad új területeken, sok kihívás sikeres vételéről van tapasztalatod, akkor ezek automatikusan beépülnek, erősítik hitedet magadban. (No persze itt a szülők és a kora gyerekkori tapasztalatok sokat jelentenek, az önbizalomra nézve nagy károkat tudnak okozni a szüleink – de felnőttként megvan a lehetőség változtatni ezen.)

Hasznosabb gondolat:

Az önbizalom érzése hullámzik. Egy nap akár többféle erősségben is jelentkezhet, ráadásul nincs olyan ember, akinek minden területen ugyanolyan lenne az önbizalma. Ott van például Will Smith figurája A randiguruban. Nála nagyszájúbb, bizonyos szempontból joggal magabiztosabb alakot keveset látsz, és csodálatos nézni, ahogy a „szakterületén” balfácánkodik, amikor a dolog személyessé válik, és nagy lesz a kockázata. Ne várd el magadtól, hogy mindig, mindenben magabiztos legyél!

3. tévhit: önbizalom egyféle van, mindenkinél ugyanazt jelenti

Ha magabiztosságra gondolsz, akkor egy vezéregyéniséget képzelsz magad elé, aki mindenről kifejti a véleményét, domináns, már-már erőszakos? Hát, nem csak nekik lehet önbizalmuk. Vannak például a magabiztos introvertáltak, akik kevésbé mutatják meg magukat, viszont hisznek saját képességeikben, világos értékrendjükben, és bíznak abban, hogy ezek megteremtik nekik a többiek megbecsülését.

Hasznosabb gondolat:

A magad módján lehetsz magabiztos. Carolyn Webb szerint az önbizalom érzésének legjobb leírása, hogy az az érzés, amikor a legjobb önmagad vagy.

Az önbizalom sokféle
Az önbizalom sokfélemartin-dm / Getty Images Hungary

4. tévhit: biztosnak kell lennem magamban, mielőtt belevágok a fontos „projektbe”

Ha ebben hiszel, akkor ez visszafele fog elsülni: mivel nem érzel magabiztosságot, van csomó kételyed, ezért bele sem vágsz. Russ Harrist idézve az önbizalomra utaló tettek vannak előbb, ezekből alakul ki az önbizalom érzése. Minél többet tesz valaki olyat, ami fontos számára, annál inkább megerősödik a magabiztossága.

Hasznosabb gondolat:

„Nem kell azt éreznem, hogy biztos vagyok magamban, mielőtt belevágok valamibe, ami fontos nekem. Ha azt csinálom, ami nekem sokat számít, attól fog megjönni az önbizalmam.”

5. tévhit: akkor lehetek magabiztos, ha valami nagy dolgot viszek véghez

Persze jó lenne megírni azt a könyvet, beindítani a saját start upod, feltalálni valami korszakalkotót. Addig is érdemes napi szinten építeni az önbizalmad. Jól teszed, ha minden nap visszatekintesz arra, hogy mit csináltál jól. Kedves voltál egy kollégáddal, nagyot léptél előre a feladataid elvégzésében, nem jöttél ki a sodrodból egy idegesítő helyzetben – ezeket mind nyugtázd magadnak. Az ilyen kis dolgokból épül fel az önbizalom.

Hasznosabb gondolat:

Legtöbbünk életében sosem történik meg, hogy Nobel- vagy Oscar-díjat nyerünk, és többnyire világrekordokat sem döntünk meg. Ettől még lehetünk elégedettek, és élvezhetjük azt, amit viszont elérünk. „A napi, kisebb sikerekből építsem magam”.

Építsd magad minden nap!
Építsd magad minden nap!LightFieldStudios / Getty Images Hungary

6. tévhit: a kritika és a negatív visszajelzés tönkreteszi az önbizalmam

Ebben van némi igazság. Vannak gonosz, rosszindulatú és ártalmas emberek, akik tényleg megrengethetik az ember hitét önmagában. Érdemes őket elkerülni. Többször viszont az fordul elő, hogy kollégáktól, barátoktól olyan kritikát kapsz, amik nagyon hasznosak a fejlődésed szempontjából. Nem kell kétségbeesni, ha valamit lehetne jobban is csinálni, mint ahogy most teszed. Ezzel is mindenki így van.

Hasznosabb gondolat:

Döntsd el magadban, hogy a kritikus visszajelzéseket nyitottan fogadod. Válaszold azt, hogy köszönöm, majd gondolkozom rajta. És tedd is meg. Keresd meg, hogyan fordíthatod az elhangzottakat személyes hasznodra, arra, hogy jobb legyél valamiben.

7. tévhit: keménynek kell lennem magamhoz, hogy sokra vigyem

Ez már egy gondolatvonat: akkor lesz önbizalmam, ha sokra viszem, és úgy vihetem sokra, ha kemény vagyok magamhoz. Sokan hiszik azt, hogy sokkal többet kell teljesíteniük, mint másoknak, hogy sosem nyugodhatnak meg, mert mindig lehet még többet, még jobban… Ők általában nem restek szidni magukat különféle módokon. Sokan sokkal durvábbak önmagukhoz, mint bárki más rájuk vonatkozó kritikája. Pedig ettől nem jön ám meg az önbizalom. Egyenes út viszont a kedvetlenséghez, motiválatlansághoz, netán a depresszióhoz.

Hasznosabb gondolat:

Tanulj meg nagylelkű lenni önmagad irányában. Vedd észre a sikereidet, azt, hogy milyen nehéz helyzeteket meg tudtál oldani. A nagylelkűség, kíméletesség önmagunkhoz szoros kapcsolatban van az önbizalommal.

8. tévhit: tökéletesnek kell lennem, hogy magabiztos lehessek

A nőkre úgy en bloc jellemző, hogy csak akkor mernek pályázni egy állásra, ha minden egyes, még a jó, ha van elemek között felsorolt kívánalmaknak is megfelelnek, sőt túl is tesznek rajtuk.

Hasznosabb gondolat:

Tökéletesség nem létezik. Mondd azt magadnak: „kiválóságra törekszem, tökéletességre nem”.

Vedd észre a sikereidet!
Vedd észre a sikereidet!Philipp Nemenz / Getty Images Hungary

9. tévhit: a hibák és a kudarcok tönkreteszik az önbizalmamat

Igen, ez nagyon rossz gondolat. Mindenki hibázik. Aki hisz abban, hogy képes a fejlődésre, az tudja, hogy a hibák normális részei a tanulási, fejlődési folyamatnak.

Hasznosabb gondolat:

Egy hiba vagy egy kudarc nem katasztrófa. Akár sikerül, akár nem, lehetek kitartó, tanulhatok a hibáimból és fejlődhetek.

10. tévhit: ha túl sok az önbizalmam, egy narcisztikus önimádóvá válok

Ha ez a gondolat megfogalmazódott benned, akkor nincs ok aggodalomra. Akiket érint, azok nem aggódnak ezen. Ráadásul az is igaz, hogy a túl kevés narcizmus is ártalmas lehet. Ha valaki egyáltalán nem tartja fontosnak, különlegesnek magát, akkor annyira alárendelődik a környezetének, hogy elfogy bele. Ez pedig megint csak kiüti a motivációt és a cselekvőkészséget.

Hasznosabb gondolat:

„Normális, hogy az ember különlegesnek érezze magát.” „A munkámért, a tetteimért jogom van mások megbecsülésére.” „Az elért eredményeimről beszélni nem hiú önreklámozás egész addig, amíg nem viszem túlzásba.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra