Így gyalulják le az anyák a lányaik önbizalmát

A "hogy nézel ki, kislányom?" típusú kérdések a lányok esetében sokkal többet ártanak, mint az aktuális szépségideált reklámozó média. De miért fáj annyira, ha az anyád piszkál?

Egy amerikai kutatás szerint az önbizalmat és az önbecsülést legyaluló, a kinézettel és a testtel kapcsolatos negatív megjegyzések egyik leggyakoribb forrását a csipkelődő anyák jelentik. Legalábbis a nők esetében, a férfiakat ugyanis inkább a barátaik csesztetik a külsejük miatt - számolt be a felmérésről a Popsugar.

Hogy nézel ki, kislányom?

A testünk kinézetével kapcsolatos negatív megjegyzések, azaz a body-shaming leggyakoribb forrásaira rákérdező Fitrated szerint a megkérdezett 1046 nő és férfi túlnyomó többségét (92.7 és 86.5 százalékát) inzultálták már a külseje miatt. Az érintettek ugyanakkor nem az épp aktuális szépségideált propagáló médiát, hanem a szüleiket és a barátaikat jelölték meg a probléma leggyakoribb forrásaként.

shutterstock 627423326

Az apák egy fokkal kedvesebbek

Egészen pontosan a nők 62.7 százaléka válaszolta azt, hogy többnyire az anyjuk szekálja őket. A barátnők sem sokkal toleránsabbak egyébként: majdnem ugyanannyian (61.7%) panaszkodtak rájuk. A férfiaknak ezzel szemben csak a harmadát csúfolta ki a saját anyja. Belőlük ugyanis inkább a barátaik, a munkatársaik é a partnerük szokott csúfot űzni.

Az apák kicsit toleránsabbak ugyanakkor, mint az anyák: „csak” a nők 41 és a férfiak 26 százaléka panaszkodott rájuk.

A testképzavarok és a táplálkozási zavarok kialakulásában is szerepet játszó body-shaming forrását a Fitrated szerint tehát sok esetben az érintettekhez legközelebb állók jelentik. A teljes lista itt tekinthető meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek