A spárgatökfélék családjába tartozó, Európa déli részéről származó cukkini besorolását tekintve gyümölcsnek számít, mi azonban mégis zöldségként fogyasztjuk. Rengeteg felhasználási módja ismert, a salátáktól a főzelékig, sütve, rántva, grillezve – sokan mégis nyersen szeretik legjobban. Egyes források azonban a nyers cukkini bizonyos mellékhatásaira hívják fel figyelmünket. A Healthline cikke utánajárt, vajon mennyiben van igazuk.
Hasznos és ártalmatlan, de figyeljünk oda
A cukkini számtalan, egészségünkre hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Telis-tele van például vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett természetes növényi antioxidánsokban is dúskál. A benne található zsírsavak segítik emésztésünket, ezzel gátat vetnek a székrekedésnek is. Mivel vízben és növényi rostokban gazdag, ellenben kalóriákban igencsak szegény, a cukkini fogyókúrázók számára is kiváló. Szénhidrátokat is csupán elvétve tartalmaz, ezért a cukorbetegek részére is hasznos lehet, a vízben oldódó rostok, a C-vitamin és a kálium pedig szívünk egészségét is javíthatja. Végezetül, a béta-karotinnak és a C-vitaminnak köszönhetően a cukkini a megfelelő látás megőrzésében is segít, a lutein és zeaxantin antioxidánsok pedig csökkentik az időskorral járó szembetegségek kialakulásának kockázatát.
A nyers cukkini fogyasztása a legtöbb esetben teljesen veszélytelen, káros mellékhatásoktól mentes. Néhány esetben azonban akadhatnak gondok. Előfordulhat például, hogy egy különösen keserű ízű cukkinira bukkanunk. A kellemetlen ízélményt a növényben felhalmozódott kukorbitacin okozza. Ezt a tökfélékben megtalálható anyagot a növények a rovarok, illetve gombás kártevők elleni méreganyagként termelik, az emberi szervezetbe kerülve pedig hányás-hasmenést, émelygést, hajhullást, legsúlyosabb esetben pedig akár halált is okozhat. Nem kell azonban megijednünk, hiszen a boltok polcain található cukkinikat gondosan válogatták, amivel alaposan kiszűrték a potenciálisan veszélyes darabokat. Mégis, ha úgy éreznénk, túlságosan keserű cukkiniba haraptunk, jobb kiköpni a falatot, mintsem lenyelni.
A nyers cukkini puffadásérzetet is okozhat, mivel tele van például cellulózzal, mely szénhidrát a növényi sejtfal alapanyaga, illetve oldódó zsírsavakkal, melyek erjesztik bélbaktériumainkat és bélgázt termelnek. Végezetül a nyers cukkiniban rejtőzhetnek olyan baktériumok, illetve egyéb fertőző anyagok, melyek a főzés-sütéssel eltűnnek a növényből. Összességében tehát a boltok polcain található cukkini szinte minden esetben ártalmatlan, de nem árt az óvatosság. Érdemes fogyasztás előtt mindig alaposan megmosnunk. Ha mégis bármilyen káros utóhatással találkoznánk, ne habozzunk orvoshoz fordulni segítségért.