18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jobb-e spiccesen a szex?

Az alkohol és a marihuána a leggyakrabban használt pszichoaktív szerek közé tartoznak, sokan nemcsak lazuláshoz, de szexuális életük felpezsdítésére is bevetik ezeket. Több kockázatot vállalunk, ha nem teljesen tisztán vágunk neki az éjszakának? Jobb lesz a szex ezektől a szerektől?

A témához kapcsolódó, az Archives of Sexual Behaviorban tavaly leközölt tanulmány által bemutatott vizsgálat legfontosabb eredményeit Dr. Justin Lehmiller összegzi saját blogján.

A kutatók 24 fiatal felnőtt bevonásával vizsgálódtak, és bár az így szerzett információk általánosításával már csak a minta kis száma miatt is óvatosan kell bánnunk, a résztvevői beszámolókon alapuló megfigyelések érdekes szempontokat adhatnak a témával kapcsolatos további kutatásokhoz.

A vizsgálatban 12-12 heteroszexuális férfi és nő vett részt. Személyes beszámolóik alapján a kutatók azt hasonlították össze, hogyan változtak szexuális szokásaik alkohol vagy marihuána általi befolyásoltság alatt.

Nézzük, mik voltak a vizsgálat legfontosabb megfigyelései!

  • Bár a megkérdezettek többsége úgy nyilatkozott, hogy mind az alkohol, mind a marihuána segítette őket abban, hogy szexinek és vonzóbbnak érezzék magukat, ezáltal pedig könnyebben teremtsenek kapcsolatot, összességében az alkoholnál tapasztalták erősebben ezt a hatást.
  • Mindkét szer hatott arra, ahogyan szexuális partnert választottak maguknak egy-egy görbe estén, és ez esetben az alkohol volt a rosszabb tanácsadó. Az ivás kapcsán többen számoltak be arról, hogy olyan (jellemzően idegen) partnerrel voltak együtt, akivel egyébként nem létesítettek volna szexuális kapcsolatot (mondjuk, fényre csúnyuló lánnyal voltak együtt), míg marihuánát fogyasztva inkább olyannak gabalyodtak össze, akit egyébként is ismertek. Ez összefügg azzal is, hogy míg alkoholt elsősorban nyilvános helyen, marihuánát inkább – bár nem kizárólag – otthon, baráti körben fogyasztottak. (Fontos megjegyezni, hogy az USA 10 tagállamában megengedett a rekreációs célú marihuánafogyasztás.)
  • A fenti adattal összefügg, hogy alkoholos befolyásoltság alatt több olyan dolgot tettek a vizsgálati alanyok, amit másnap vagy később megbántak. Ez lehetett elhamarkodott partnerválasztás vagy valamilyen nem átgondolt szexuális viselkedés, például az óvszerhasználat mellőzése.
  • Az alkohol több esetben okozott szexuális zavart, például merevedési problémát, hüvelyszárazságot vagy akár aktus közbeni elalvást, míg a marihuána inkább pszichésen nehezített: szorongást, paranoiát generálva.
  • Az adagolás kulcsfontosságú volt mindkét szer esetében. A résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy a nagyobb mértékű fogyasztás hasonló arányú meggondolatlanságot és több zavart eredményezett.
  • Mindkét szer erősen hatott arra is, hogyan érezték magukat, és hogyan tudtak „teljesíteni” szex közben a megkérdezettek. Az orgazmuskészség egyes esetekben fokozódott, másoknál éppen csökkent mindkét szer hatása alatt: voltak, akik gyorsabban és mélyebb orgazmust értek el, mások számára éppen megnyúlt a folyamat.
  • A füvezéshez az érzékek kiélesedését, míg az ivászathoz azok tompulását kötötték a résztvevők. Ez rímel arra is, hogy a marihuána mellett átélt szexuális aktust „érzékibbnek, gyengédebbnek”, az alkoholos befolyásoltság közben átéltet pedig hevesebbnek, vadabbnak értékelték.
  • Alkoholfogyasztáskor a szex hosszabbra nyúlt (van, aki pozitív, van, aki negatív jelenségként élte ezt meg), marihuána mellett viszont jellemzően csak hosszabbnak tűnt (az időérzékelés megváltozása miatt) egy-egy együttlét.

A fenti tanulságok esősorban a további vizsgálatoknak nyújthatnak alapot, mert a minta kicsi volt, és a résztvevők önkéntes alapon számoltak be mind az általuk fogyasztott szerek mennyiségéről, mind az ehhez kapcsolódó érzéseikről és tapasztalataikról. A következő lépés a könnyű drogok/alkohol és a szex kapcsolatának laboratóriumi, pontosan szabályozott keretek között történő, és meghatározott referenciaértékek mentén zajló vizsgálata lehet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek