Így gondoskodik a királynő a hosszú életről

Képzelj el egy anyagot, aminek a fogyasztása negyvenszeres élettartam-növekedést, sokszoros méretbeli többletet és extrém termékenységet eredményez, gyorsítja a sebgyógyulást, sőt még az agyi tevékenységet is felturbózza! Bár az elgondolás szinte sci-fibe vagy mesébe illő, az anyag nagyon is valóságos. Bemutatjuk a méhpempőt.

A méhektől kapott jótékony hatású anyagok közül a mézet használjuk a legszélesebb körben, pedig a propolisz és a méhpempő sem kell, hogy szégyenkezzenek előnyös tulajdonságaik felsorolásakor. Nézzük, mire és hogyan hat az utóbbi. 

Mi is az a méhpempő?

A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő, tápanyagokban hipergazdag váladék, mely elsősorban a méhkirálynő táplálását szolgálja. A "közönséges" méhek is kapnak belőle, de csak életük első három napján, hosszú élete végéig csak a méhkirálynő élvezi áldásos hatásait.

És abból bizony van bőven. A méhpempőt bizonyos szempontból az anyatejhez hasonlíthatjuk, mert mindkettő esetében olyan immunizáló, tápanyagokban gazdag váladékról van szó, amely az adott faj életének legelső szakaszában pótolhatatlan. Csakhogy míg az anyatej összetétele többé-kevésbé fajspecifikus, vagyis az adott fajra jellemző csodafegyver, addig a méhpempő általános roboráló szer lehet több állatfaj és az ember számra is. Egy 2011-ben publikált tanulmány arról számolt be, hogy a méhpempő extra méretnövekedést eredményezett a kísérletbe bevont gyümölcslegyeknél is, vagyis egy másik fajnál is ki tudta váltani a méheknél megjelenő hatást.

Mitől ilyen menő?

A méhpempő közel kétszáz biológiailag aktív anyagot és rengeteg tápanyagot tartalmaz, megtalálhatóak benne cukrok, zsírok, fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok, enzimek és sok-sok flavonoid, vagyis már magas tápanyagtartalma okán is nagyon fontos élelmi anyag. Emellett pedig számos egészen rendkívüli gyógyhatással rendelkező roboráló és erősítő szer. Gondolj csak bele: ezt az anyagot tényleg arra fejlesztette ki a természet, hogy növeljen és a végletekig termékennyé tegyen egy élőlényt. 

Nem véletlenül etette ezzel hízni nem akaró csecsemőjét Roald Dahl Szuperpempőjének főhőse is. A rövid írásból készült filmet is érdemes megnézni. Vigyázat, elég para a vége!

De nézzük meg azt is, milyen pozitív egészségügyi hatásokat remélhetünk  a méhpempőtől.

Szaporítószervek egészségvédője

Ami petegyárat nevel a méhlárvából, az az emberi szaporító szervrendszerre is pozitívan hat.  Kutatások igazolják, hogy segít karban tartani a nemi hormonokat (egyfajta kiegyenlítő hatással rendelkezik), csökkenti a premenstruációs tüneteket, átsegít a menopauza időszakának nehézségein, sőt a húgyutak egészségéért is felel. És nem csak a nők profitálhatnak a méhpempőből. Állatkísérletekben a hím emlősök nagyon jól reagáltak erre az anyagra: hímivarsejtjeik mennyisége nőtt, minősége javult, valamint megnövekedett az állatok tesztoszteronszintje is. Mindkét nem esetében véd a szaporítószerveket is károsító oxidatív stressz ellen és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Idegrendszer és időskori betegségek

Az Alzheimer-kóroz hasonló, gyengülő mentális teljesítménnyel járó betegségek sok idősödő embert érintenek. Jó hír, hogy a méhpempő az időseknek is sokat tud adni, mivel serkenti agyi vérellátásukat és növeli az étvágyukat is, ezáltal segít egy-egy betegség után megerősödni, súlyt felszedni. Kísérletek tanúsága szerint a propolisszal élő állatok élettartama és időskori életminősége is javult, ráadásul a fenti eredmények egy részét már embereken is sikerült kimutatni.

Sebgyógyulás:

Antimikrobális tulajdonsága miatt a méhpempő képes megakadályozni a sebek felülfertőződését, ezzel is lerövidítve a gyógyulási folyamatot, ráadásul véd az UVB-sugarak öregítő hatásától is. A cukorbetegség egyik kísérő tünete, a diabéteszes láb kezelésében is igen hatékony, ezenkívül lassítja az érelmeszesedést és serkenti a véráramlást is. 

Gyógyír a sebre.
Gyógyír a sebre.Shutterstock

Jóból keveset adnak

Na igen, a propolisz a méhek körében a királynő kiváltsága, így nem is termelik olyan mennyiségben, mint a mézet. (Kisebb méhészetekben nem is foglalkoznak a pempőzéssel.) És ez megmutatkozik árában is: egy egészen aprócska tégely körülbelül 5000 forintba kerül. Akik viszont veszik, esküsznek rá, legújabban éppen a teherbeesés segítését remélik tőle. 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra