Ha állandóan pittyeg, az a baj, ha lenémítom, az a baj!

Attól is szoronghatunk, ha mindenről értesít a telefonunk, és attól is, ha semmiről. De akkor mi a megoldás?

Az idei I/O fejlesztői konferenciáján a Google egy rakás olyan újítással rukkolt elő, melyek segíthetnek a techfüggőség orvoslásában. Az egyik ilyen funkció lényege az értesítések kikapcsolása az okostelefonokon, egyesek szerint ugyanis a gyakori jelzések szorongást váltanak ki a felhasználóban, miközben csökkentik a produktivitását.

Árt vagy segít, ha blokkolom az értesítéseket?
Árt vagy segít, ha blokkolom az értesítéseket?Shutterstock

Ígéretesen hangzik az újonnan bevezetett “digitális jóllét” fogalom, ám eddig egyetlen kutatás sem támasztotta alá, hogy az értesítések lenémításától valóban jobban érezné magát az ember, vagy jobban tudna figyelni arra, amit éppen csinál(nia kellene).

Sőt, abban a vizsgálatban, mely arra irányult, hogy megoldja az úgynevezett FoMO, illetve az értesítések okozta szorongás problémáját, az alanyok stressz-szintje éppen a jelzések kikapcsolása után nőtt.

A FoMO az angol „Fear of Missing Out” kifejezés betűiből tevődik össze, egy mozaikszó ami magyarul nagyjából annyi tesz „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. Andrew Przybylski brit pszichológus, a téma egyik legelső kutatója, valamint a speciális FoMO kérdőív megalkotója így definiálja a fogalmat: átható félelem attól, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk.

Forrás: www.mindset.co.hu

Jó hír, hogy a tanulmány rávilágít egy köztes megoldásra, azoknál az alanyoknál ugyanis, akik elhalasztva kapták meg az értesítéseket, sokkal kisebb mértékű szorongást mutattak ki, mint azoknál, akiknek a valós időben jelzett a kütyüjük, vagy mint azoknál, akiknek teljesen le volt némítva a telefonjuk.

Apropó, az megvan, hogy a kikapcsolt okostelefon puszta jelenléte milyen hatással van a szellemi teljesítményre?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek