A leghorrorisztikusabb eseteket összegyűjtő Lifehackernek nyilatkozó fül-orr-gégész szerint kifejezetten ritka persze, hogy átégjen valakinek a nyelőcsövén – vagy a húgyhólyagján?! –a csili, de úgy tűnik ilyesmire is volt már példa. A kezelhetetlenül csípős paprikákra általában persze csak egy kis gyulladással és hányással reagál a csilivel menőzők szervezete – állítja Dr. Paul Rozin.
Pár napig villámok csapkodtak a fejében
Egy nemrég napvilágot látott esettanulmány szerint azért ennél drasztikusabb reakciókat is feljegyeztek már az orvosok. Ez a tanulmány egy 34 éves, „villámcsapásszerű” fejfájásra panaszkodó férfi esetét részletezte. Ő egy paprikaevő verseny során fogyasztott el egy egész paprikát. A sokáig a legerősebb paprika címét is magáénak tudó Carolina Reaper hatására hirtelen összehúzódtak az agy vérellátásáért felelős erek, ami az orvosok szerint a Scoville-féle erősségi skálán akár a 2.2 milliós erősségi egységet is elérő paprikának volt köszönhető. Csak az összehasonlítás végett: a Tabasco szósz 2000 egységgel dicsekedhet.
De miért csináljuk?!
A fájdalom persze nagyon is részét képezi a paprikamániának: a sok fagyit és tejet kikészítő YouTube harcos általában nem lesz hasonló esettanulmányok főszereplője. Ami a legsúlyosabb eseteket listázó Lifehacker szerint nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelen lenne az attrakció.
„Intubáljuk!”
A fejfájós férfi mellett egy olyan 46 éves amerikairól is készült már hasonló tanulmány, aki szintén egy versenyen vállalta túl magát. Ő egy Szellem paprikából készült pürével felturbózott hamburgert falt be, aminek következtében egy 2.5 centis nyílás nyílt a nyelőcsövén, és két hetet kellett intubálva, egy kórházi ágyban eltöltenie.
Paprikát pisilt!
Egy 2014-es eset még durvább tüneteket rögzített. A 45 éves férfi ugyanis arra panaszkodott, hogy „piros paprikákat pisilt, ha csípős ételeket evett”. Ez a férfi húgyhólyagján keletkezett lyuknak volt köszönhető az orvosok szerint, aminek következtében ételmaradékok kerültek a férfi vizeletébe.