Ha nem eszel, zsírt égetsz? Csak hiszed!

Az alvással, étrenddel és edzéssel kapcsolatos irányelvek gyakran napról napra változnak, most tisztázzuk, mi igaz, és mi nem.

Amiről egyik nap az olvasható, hogy egészséges, sokszor néhány napon belül a pokol legmélyebb bugyraiból előgyűrűző gonosszá avanzsál, nem egyszerű tehát eldönteni, mi az, amihez tényleg érdemes ragaszkodni. Az Iflscience gyűjtéséből kiderül, mik a leggyakoribb alvással, étrenddel és egészséggel kapcsolatos tévhitek.

1. Hétvégén is simán pótolható az alváshiány

Az alvásszakértő Chris Brantner szerint nem ilyen egyszerű a dolog, az alváshiányos hétköznapokat követő átaludt hétvégék ugyanis gyakran egy egész hétre megborítják a kényes egyensúlyt.

Az eredménye mindennek az, hogy vasárnap este sokkal nehezebben fogsz csak tudni elaludni, ami teljesen tönkreteszi majd a hétfődet, és akár egy egész hétre felboríthatja az alvási menetrendedet

– így a szakértő.

Brantner szerint ehelyett javasolt egy hétközben és a hétvégén is könnyen betartható ébresztéssel és lámpaoltással operáló menetrendet kialakítani, amelyhez a hétvégén tartani tudjuk magunkat.

shutterstock 272861360

2. Nem, nem leszel influenzás az oltástól

Az allergológus és belgyógyász Dr. Tania Elliott szerint az oltások inaktív vírusai nem okozhatnak influenzás megbetegedéseket. A potenciális mellékhatások között szerepel ugyanakkor az izomfájdalom és a viszonylag alacsony láz is, és mivel ezek az influenza tünetei között is szerepelnek, könnyű összekeverni a kettőt.

3. Aki napközben is szundikál, nem fog tudni aludni

Gyakoriak az ellenvetések a rövid sziesztákkal szemben is, sokszor hallani, hogy a napközben szunyókálók nem fognak tudni elaludni éjszaka. Brantner szerint azonban kifejezetten egészséges is lehet egy rövid alvás a nap folyamán. Szerinte vagy egy 20 perces szundit, vagy egy mély alvást is lehetővé tevő másfélórás sziesztát érdemes beillesztenünk a napunkba. Mindkettő kifejezetten frissítően hathat, az időtartam szempontjából a kettő közé eső szundik viszont többet ártanak, mint használnak.

4. Mindenképp szükséged van sportitalokra

A többnyire cukorral is jól telepakolt sportitalokra csak a tényleg rendkívül megterhelő és kimerítő sportesemények, például egy maraton után van szüksége a szervezetnek, szó sincs tehát arról, hogy az edzés típusától függetlenül kék és sárga italokra van szükséged, ha aktív életet élsz. Ha szomjas vagy dehidratált valaki, általában a sima víz a legjobb megoldás.

shutterstock 286082849

5. A szénhidrátoktól elhízol

A rengeteg cukor persze nincs túl jó hatással a szervezet működésére, ez azonban nem jelenti azt, hogy erre a szénhidrátok teljes elhagyásával kéne reagálni. A rostokat is tartalmazó, komplex szénhidrátokra továbbra is szükség van a szervezet megfelelő energiaellátásnak biztosítása érdekében, az elhagyásuk pedig a hangulatunkra, a koncentrálóképességünkre és a teljesítményünkre is rossz hatással lehet.

6. A fogyáshoz alacsony zsírtartalmú ételek kellenek

Tény, hogy a zsírban gazdag ételek több kalóriát jelentenek, mint a fehérjék, a telítetlen zsírsavakra azonban mindenképp szükséged lesz. Ezek a szervezet energiaellátására, a hangulatodra, a kognitív funkciók és a szív működésére, valamint az edzések során nyújtott teljesítményre és a regenerálódásra is pozitív hatással vannak, a teljes megvonásuk a szénhidrátokhoz hasonlóan könnyen visszás eredményekhez vezethet tehát.

shutterstock 224737129

7. Ha koplalsz, több zsírt égetsz majd el

Akik sokat edzenek úgy, hogy megvonják maguktól az üzemanyagot és üres gyomorral próbálnak szerencsét. Az izomtömeg fenntartásához ugyanakkor mindenképp szükség van a megfelelő tápanyagokra. A több izom hosszú távon az anyagcsere felgyorsulását és több kalória elégetését is maga után vonja majd, arról nem is beszélve, hogy ha eleget eszel edzés előtt, a teljesítményed is jobb lesz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra