Ezt kaptad anyádtól és apádtól

Az AsapSCIENCE videójából az is kiderül, miért előnyösebb, ha az apjára hasonlít valaki gyerekként.

A színtévesztő fiúk az anyjuknak köszönhetik a látászavart és a kopaszodás genetikai komponense is a tőlük származó X-kromoszóma útján öröklődik tovább. Az AsapSCIENCE videójából kiderül, mi az még, amit többnyire az anyádnak köszönhetsz. És néhány olyan sajátosságra is fényre derül, amelyek esetében jobban jársz, ha az apádra ütsz.

A kopaszodás esetében persze a környezeti tényezők és sok minden más is befolyással lehetnek a folyamatra, nem kell tehát örökre ferde (vagy színtévesztő) szemmel nézned az anyádra, ha kopaszodni kezdesz. A színtévesztés szintén azért gyakoribb a fiúk esetében, mert a két X-kromoszómával rendelkező lányoknak mindkét szülőtől örökölnie kell a problémát. Ezzel szemben a fiúk egyetlen, az anyjuktól származó X-kromoszómát örökölnek csak, sokkal sebezhetőbbek tehát.

És ez mind semmi. Gondoltad volna, hogy az agyunk felépítése szintén inkább az anyákéra emlékeztet  Mivel különösen a lányok esetébe nagy a hasonlóság a saját és az anyjuk agya között, könnyen lehet, hogy a hangulatzavaraikért is az anyák génjei a felelősek.

Mivel az apák ivarsejtjében megtalálható mitokondriális DNS a megtermékenyítés után elveszik, a mitokondrium által hordozott genetikai információ kizárólag az anyáktól származhat. A mitokondriális DNS mutációjával összefüggésbe hozott 2-es típusú cukorbetegség és Parkinson-kór örökletes komponense éppen ezért szintén nagyobb valószínűséggel köthető az anyákhoz, mint az apákhoz.

Emellett az orrunk végét, az ajkak alatti és feletti területek formáját, valamint az arccsontokat és a szemünk sarkát megformázó gének is jobb, ha az apádtól származnak. Amennyiben ugyanis ezek miatt az arcvonások miatt jobban hasonlít valaki az apjára, a fellelkesült apák több időt töltenek a gyerekükkel, akik emiatt egészségesebbek lesznek – állítja egy kutatás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek