A túlzott sófogyasztás jelentősen megemeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A svéd és finn kutatók nevéhez köthető tanulmány a 2-es típusú cukorbetegség és a felnőttkori rejtett autoimmun cukorbetegség (LADA) kialakulása és a napi sófogyasztás mértéke közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet.

A só a 40 százalékos nátrium tartalma miatt került célkeresztbe, de természetesen a többi nátriumot tartalmazó élelmiszert is figyelembe vették a kutatók. Az étrendjükkel kapcsolatos kérdőívet kitöltő közel 3000 ember válaszai alapján úgy néz ki, minden egyes gramm nátrium 43 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a felnőtteket érintő, a szokásosnál lassabban kialakuló LADA esetén ez a szám még nagyobb, 73 százalék - adta hírül a ScienceDaily.  

355 a LADA által érintett, 1136 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő és ugyanennyi véletlenszerűen kiválasztott résztvevő segítségével készült egyébként a tanulmány, amely során a genetikai tényezőket, a betegek nemét, életkorát, testtömegindexét és számos egyéb tényezőt is figyelembe vettek a kutatók, hogy minden külső tényezőt kizárjanak és a lehető legegyértelműbb eredményekkel szolgálhassanak.

shutterstock 402073258

A kevés, csak napi 2.4 g nátriumot fogyasztókhoz képest a legalább 3.15 grammot (sóra lefordítva ez 7.9 g) fogyasztók esetében már 58 százalékkal volt magasabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, a LADA esetében pedig az utóbbi kategóriába tartozóknál akár négyszer nagyobb is lehet a kockázat, ha valaki genetikailag is veszélyeztetett.

A kutatók szerint a magas nátriumfogyasztás rizikófaktorként való azonosítása fontos lépés, és segíthet a jövőben a betegségek megelőzésében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek