Azért van menopauza, hogy a nagyik gondoskodni tudjanak az unokákról

Mi célt szolgál a menopauza? Egy számítógépes hálózat segítségével tesztelték le kutatók, vajon helytálló lehet-e a nagyik az unokák felnevelésében játszott szerepét kiemelő elmélet.

Számos elmélet létezik arra, pontosan mi is a menopauza evolúciós jelentősége. Az egyik viszonylag kézenfekvő magyarázat szerint a veszélyes és potenciálisan sikertelen terhességek kiküszöbölését szolgálja a női klimax. Több olyan elmélet is létezik azonban, amely a nagyszülőknek az unokák felnevelésében betöltött szerepét emeli ki a jelenséggel kapcsolatban. A Popular Science szerint egy nemrég megjelent kutatás is ezeknek az elméleteknek a helytállóságát látszik alátámasztani. 

Nagymama-hipotézis

Az egyik ilyen elmélet a nagymama-hipotézis: eszerint azért kerül sor a menopauzára, hogy a nagymamák teljes erőbedobással tudják segíteni az unokáik túlélését. A friss tanulmány azonban nem ezt az elméletet, hanem mindennek egy szűkebb verzióját, a nagyik kognitív képességeinek átadását sejti a jelenség mögött. Eszerint a nagymamák szerepe az, hogy fejlesszék az unokáik azon készségeit, amelyek azok fejlődését és túlélését szolgálhatják. A Montpellier-i Egyetem kutatója, Carla Aime szerint a menopauza ez az aspektusa rendkívül fontos, hisz a kognitív képességek fejlesztése nélkülözhetetlen a tekintetben, hogy egy-egy gyerek érvényesülni tudjon egy adott környezetben.

shutterstock 172154489

A kutatás során egy evolúciós folyamatokat szimuláló számítógépes hálózat segítségével próbálták modellezni a kutatók, hogy működött e tekintetben a természetes kiválasztódás. A számítógépes arcfelismerés során is használt neurális hálózatok szerepe itt az volt, hogy megtalálják a leglogikusabb összefüggéseket, amik egy adott következmény, ez esetben a menopauza kialakulásához vezettek. A szimuláció során megadták a kutatók, milyen fizikai és agyi képességekkel rendelkezik egy-egy nő, illetve hogy hány gyerekkel és unokával rendelkezik, majd hagyták, hogy a hálózat határozza meg, milyen fiziológia változásokat eredményez mindez egy adott anya/nagymama esetében.

Nem ketrecharcosok létrehozása a cél

Aime-ék szerint az eredmények azt mutatják, hogy hosszú távon az utódok agyi képességeinek fejlesztése a legkifizetődőbb a gyerekek túlélése szempontjából, nagy valószínűséggel ennek az elősegítésére jött tehát létre a menopauza is. Ez annyiban tér el a nagymama-hipotézistől, hogy egyértelműen a kognitív képességek fontosságát helyezi előtérbe, nem pedig a fizikális képességek fejlesztését.

Persze van, aki szkeptikusabb hangot ütött meg a kutatás eredményeivel kapcsolatban. A Dél-Floridai Egyetem professzora, Lorena Madrigal például azt emelte ki, hogy a rendszer nem veszi figyelembe az evolúciós folyamatok szempontjából meghatározó környezeti hatásokat és a különböző társadalmak közötti kulturális különbségeket sem, azaz azt, hogy hol mennyi gyereket vállal egy átlaganya.

Oszd meg másokkal is!
Mustra