Edzőteremteszt: így ismerkedtem meg a rúdtánccal

2016-os sorozatunk újraéled, budapesti edzőtermeket veszek sorra. De nem csak termeket, mint eddig, hanem kicsit feszegetem a saját határaimat is: most például rúdtáncolni mentem, mert All You Can Move kártyával azt is lehet!

Elég sok edzőteremben jártam már ahhoz, hogy ne okozzon meglepetést egy szűk öltöző vagy egy kicsit álmos recepciós, úgyhogy úgy döntöttem, feldobom az idei tesztelős sorozatot és kipróbálok olyan mozgásformákat is, amiket eddig soha. Mivel nem vagyok egy táncfenomém, eddig erősen kerültem a balettot, dance aerobicot és társaikat, de most azt adta a gép, hogy bele kell vágnom ebbe is, végül is az eddigi emberkísérleteim is remekül sültek el: kezdtem hát a rúdtánccal.

A rúdtánc régi divat már, nem is értem, eddig hogy maradhatott ki az életemből. Több ismerősöm is űzi, én meg csak csodálom a közösségi oldalaikon, amikor teljesen kifacsart pózban, de elegánsan lógnak egy függőleges rúdról. Kicsit mindig érdekelt a dolog: egyfelől olyan könnyűnek tűnik, ahogy egy-egy bemutatón dinamikusan tekeregnek a csajok, másfelől még emlékszem arra, mekkora karót kaptam kötélmászásra általánosban, és ehhez valószínűleg nem árt, ha mondjuk az jól ment.

A puding próbája az evés, szóval elmentem a Dollhouse Budába, mely a Móricztól egy köpésre található és AYCM kártyával is működik. Az egyik legfontosabb: olvasd el, mit ajánlanak azoknak, akik első órára mennének! Én persze nem olvastam el, mert minek, aztán ott álltam, hogy simán vehettem volna fel pólót is, nem kellett volna csak sportmelltartót és shortot viselnem. A másik legfontosabb: jelentkezz be mindenképp! Ehhez először regisztrálni kell a Dollhouse rendszerébe, de máshogy nem fog menni, ezen túl kell esni. Aztán már csak imádkozni kell, hogy legyen hely. Egy órára elég kevesen férnek be, mi is körülbelül öten-hatan voltunk.

14359197 1103249036436556 7398240293827489290 n
Dollhouse

Kétféle rúdtáncórát láttam a rendszerben (de persze nem csak rúdtánc van), az 1-2. szintű és 3-4.-es szintű. Kezdőként még nyilván az egyes is kihívás, és a szintek között egyébként csak vizsgák után van átjárás, amit a Dollhouse tanárai tartanak.

Valamiért azt gondoltam, a kezdőknek unalmas erősítések lesznek és csak messziről nézegetjük a rudat, de szerencsére azonnal belecsaptunk a lecsóba, és pár lépés után már az egyik "tűzoltó" pózt gyakorolhattuk, ami baromi egyszerűnek tűnik, aztán mégis nagyon nehéz. Merthogy a rúd hideg, vastag és nagyon függőleges, nincs rajta semmi fogás, húzza az ember bőrét, a vállam meg túl gyenge, hogy megtartsam magam, beverem a térdem, és a tükörben sajnos egyáltalán nem az a kecses mozdulat köszön vissza, mint amit az oktató bemutat. Szóval ez itt nem én vagyok és nem is így nézett ki, amit csináltam, hanem inkább egy kétségbeesett lajhárra emlékeztethetett a produkcióm:

Kemény műfaj a rúdtánc, de nekem tetszik. Egy-egy mozdulatot a végtelenségig lehet gyakorolni, míg kicsit jobb nem lesz, tökéletes valószínűleg meg soha. Az első órán nagyon megfájdult a bőr a tenyeremen és a vádlim tájékán is, állítólag ez majd elmúlik és más fog fájni. Nekem a kettes szint is nagyon távolinak tűnik, de állítólag heti két órával már tök jól lehet fejlődni, erősödni, és nem utolsó sorban az alakot is remekül formálja ez a sport. (Akikkel találkoztam, kábé fél év alatt ugrottak szintet).

Mivel ebből egy óra nyilván semmire nem elég, visszamentem, és második órán tovább gyakoroltuk Manyi vezetésével az alapmozdulatokat, és meglepetésemre máris mintha jobban ment volna, mint elsőre, mintha a tükörben se egy lajhár nézett volna vissza rám – és tényleg kevésbé fájt a bőröm is. Persze még rengeteget kell gyakorolnom, de szerencsére kihívásokkal teli és érdekes sport a rúdtánc, úgyhogy a gyakorlás egy percig sem unalmas. Ez itt én lennék, amint óra végén az "ülő macska" pózt próbálgatom, elég gyenge szinten:

Burst Cover GIF Action 20170419202432.gif

Ha most a gép előtt ülve azon röhögsz, hogy ""de ez tök egyszerű", menj el és próbáld ki te is! A rúdtáncot tényleg bárkinek bátran ajánlom, akiben van egy kis kísérletező kedv és szeretne kicsit erősödni, nőiesebben mozogni. Nekem az első órák után a vállamban, hátamban, fenekemben volt izomláz, méghozzá nem is kicsi, de ez teljesen normális. Ha nem szeretnél rúdon pörögni, a Dollhouse-ban vannak más mozgásformák is, például beautyrobic vagy jóga, de az Aerial Silk sem lehet semmi.

Cím: Budapest XI. kerület, Villányi út 6. I/9.

Honlap: www.buda.rudtanc.hu

Nyitva tartás: órarend szerint

Összességében így éreztem magam: 5/5 pont

Árak: 2650 forint az órajegy, 10.200 forint egy ötalkalmas bérlet. További részletek itt!

L, XL-es és XXL-es All You Can Move kártyával is igénybe vehető a terem, azaz havi 10.900 forinttól.

Recepció: 5/5 pont

Terem berendezése, stílusa: 5/5 pont

Öltöző: 4/5 pont

Tisztaság: 5/5 pont

Hiredtés
Hiredtés
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek