18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így ne pornózza szét a párkapcsolatát!

A rendszeres pornónézés súlyos párkapcsolati problémákat okozhat, erre sok különböző tanulmány rámutatott már. A párokkal végzett kutatásokban azonban egy különös kivétel mindig akadt: a közös használat.

A pornófilmek és erotikus vágyaink egymáshoz való viszonya mindig kettős: egyrészt a szexuális fantázia megjelenhet, ábrázolást nyerhet, alakot kaphat a filmeken, másrészt azonban a videón szereplő erotika újabb vágyakat, újabb igényeket generálhat, a szexualitás eddig nem ismert, nem gyakorolt formáira mutathat rá, azokra teremthet igényt. Ezzel párhuzamosan a szexualitás megélésének egyre nagyobb spektruma válik ismertebbé, elfogadottabbá. Az emberek nagy része kisebb-nagyobb gyakorisággal nézi is a pornót, ahhoz azonban, hogy egy kapcsolatban ennek minél inkább a pozitívumait tapasztalhassuk meg, nem mindegy, milyenek a fogyasztási szokásaink, vagyis hogy hogyan nézzük.

shutterstock 568392577

Közös vágyak, magányos kielégülés

A szexuális élet tönkrepornózására ugyanis a leginkább az a jellemző, hogy a triplaikszes tartalmak a vágy felkeltése helyett a kielégülést szolgálják. Az adott videó egy rövid időre felkelti ugyan a vágyat, ami azután magányos maszturbálásban vezetődik le. A konkrét arányok nyilván egyéntől függenek, de annyi mindenképp bizonyos, hogy minél több a magányos kielégülés, hosszabb távon annál nehezebben kelthető fel a vágy - társas helyzetben, a párunkkal is. A pornóvideók így ugyanis a fogyasztó személyes terében jelennek meg, az ő szexualitásával kerülnek valamilyen kapcsolatba. Akár saját belső erotikus vágyait látja valaki megtestesülni, akár új vágyakat talál, a folyamat önmagán belül zajlik. A pornót együtt néző pároknál ezzel szemben mindez a közös térben jelenik meg, a közös térben formálódhat, így ahelyett, hogy az egyik fél eltűnne a kapcsolatból, a két résztvevőt egymás felé közelíti.

Közelebb egymáshoz

Mindehhez a kölcsönösségen túl tudni kell tisztán és nyíltan beszélni egymással, ahogy egyébként a szexuális élet minősége is nagyban a kommunikáción múlik. Egy norvég kutatás szerint például a közösen pornózók oldottabban beszélnek egymással a szexről és kevesebb szexuális problémával is találkoznak, mint az egyedül nézők. Ennek egyik oldala, hogy a szexualitás nem egyszerűen tabu, de sokszor szavaink sincsenek dolgokra. Körül kell írni, azt a másiknak meg kell érteni, akkor meg már nem ugyanolyan. Sokszor egyszerűbb egy videón megmutatni, na meg egyáltalán szóba hozni. A pornóhasználat kereteinek közös kialakítása befolyásolja természetesen azt is, hogy a pár tagjai konkrétan milyen filmet, videót, jelenetet választanak. A konkrét tartalmak közötti böngészés, válogatás, illetve azok összehangolása egy olyan kommunikációs és visszajelzési folyamat, amely a valóság helyett egy absztrakt térben zajlik.

Szerzőnkről

Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, kutató, a SelfGuide pszichológiai műhely alapítója. Kész fantázia című első könyvében a pornóhasználat pszichológiai hatásaival foglalkozik – a gyerekkori pornónézéstől a párkapcsolati nehézségeken át a pornófüggőségig.

A nyitottabb kommunikáció másik oldala az elutasítás. Nehéz téma, hiszen az elutasítás önmagában is fájdalmas dolog, a szexuális elutasítás meg főleg. Egy ilyen bensőséges, intim helyzetben az ember én-határai jóval lazábbak, érzelmileg sokkal sérülékenyebb, így egy kritikára vagy visszautasításra gyakran a teljes lényét érzi nem kívánatosnak. Még akkor is, ha az egyébként csak mondjuk egy adott mozdulatra vonatkozik. Ha viszont ez egy külső térben, a pornófilm jelenetében történik, az sokkal egyértelműbben és konkrétabban szól az adott tevékenységnek, és sokkal kevésbé vonatkoztatható a másik személyére. Azzal tehát, ha az egyik fél két idegen tevékenységét, nem pedig a másik felet minősíti, elkerülhetők lehetnek azok a sértettségek, amelyek később a közöttük lévő szexuális vágyra telepszenek.

Titkok nélkül, őszintén

Sértettséghez, megalázottsághoz, bizalmatlansághoz vezethet a pornónézéssel kapcsolatos őszintétlenség is. Ez derül ki a tanulmányokból (például ebből és ebből), amelyekben partnerük pornóhasználatáról tudomást szerző nők negatív érzéseit vizsgálták. Tudjuk azt is, hogy azoknak a pároknak a tagjai, akik néznek közösen pornót, általában tisztában vannak partnerük egyedüli pornóhasználatával is. Az ilyen irányú őszinteség és nyitottság pedig sokat segíthet abban is, hogy az ebből adódó esetleges problémák - amilyen például a kielégülésre irányuló használat és az abból fakadó vágycsökkenés - felszínre kerülhessenek és megoldás szülessen rá.

shutterstock 407833696

A közös pornónézés gazdagíthatja tehát a párkapcsolatot, míg a magányos használat alapvetően kivesz belőle, a cél azonban az egyensúly megtalálása. Vannak ugyan esetek, amikor ennek az egyensúlynak a kialakításához elsősorban kivenni kell a kapcsolatból, ilyenek lehetnek például az olyan időszakok, amikor a valós szexuális érintkezésre valamiért nincs lehetőség, alaphelyzetben azonban nem érdemes a szexuális együttlétet magányos pornónézésre cserélni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra