Ezért kell pisilnie, ha folyó víz hangját hallja

A SciShow egyik új videójának címére azért kaptunk fel a fejünket, mert mindig is kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a válasz a benne megfogalmazott kérdésre. Biztosan ön számára sem ismeretlen a jelenség, hogy a csobogó víz hangjára azonnal ingerenciája támad. De miért van ez így? A hajtás után kiderül! 

A videó elég autentikusan indul, rögtön láthatunk pár fotót egy csapról, egy vízesésről és az esőről is – ezek ugyanis a leggyakoribb kiváltó okai annak, hogy valakinek hirtelen vizelni támad ingere. A kisfilm szerint pszichológusok és urológusok arra jutottak, hogy a Pavlovtól ismerős feltételes reflex áll a dolog mögött: a folyó víz ugyanis pont ugyanolyan hangot ad ki, mint a vizelés, a kettőt pedig egy idő után összekötjük és jön az inger, mint a csengő hatására kiváltott nyálcsorgás a kutyáknál. Ha ez nem elég, vannak olyanok, akiknél már egy vízesésről készült fotó is hasonló reakciókat vált ki.

Persze ez csak egy feltételezés, és további, részletekbe menő kutatásra lenne szükség, de a   jelenséget már régóta használja a tudomány, például a szégyenlős hólyag szindrómában (paruresis) szenvedőknél, akik nem tudnak úgy pisilni, ha van körülöttük valaki, valamint a prosztataproblémákkal küzdő betegeknél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra