7 ok, amiért fogfájás gyötörheti

A fogfájásnál kevés kellemetlenebb és idegesítőbb dolog létezik, hiszen a fájdalom mellett azzal a ténnyel is meg kell barátkozni, hogy fogorvoshoz kell menni, ahol jobb esetben csak egy tömés, rosszabb esetben egy hosszú, fájdalmas procedúra vár az emberre. De még mielőtt felkészül a legrosszabbra, a Women's Health összeszedett néhány okot, amik szintén kiválthatnak fogfájást úgy is, hogy nincs lyukas foga.  

A fogorvosok azt tanácsolják, hogy mielőtt kétségbeesik, próbálja megfigyelni, hogy milyen gyakori, hol jelentkezik és mennyire erős a fájdalom pontosan. És jobb ha tudja, hogy a fogfájással nem érdemes viccelni, ugyanis sokkal komolyabb bajokat is okozhat, például egy fertőzés az egész testében elterjedhet. Ezért érdemes félévente felkeresni a fogorvosát, ha pedig fájdalmat érez, azonnal kérjen időpontot. 

1. Túl erősen mos fogat

Ha túl erősen vagy túl nagy lelkesedéssel sikálja a fogait, az nem használ. Felsértheti az ínyt, tönkreteheti a fog felszínét és a fognyakat. Ettől rendkívül érzékennyé válik a foga, mikor eszik vagy iszik, és ha megtörtént a baj, annyit tehet, hogy elmegy a fogorvosához, aki pótolja az elkopott részeket, és még akkor is segíteni tud a helyzeten, ha az ínye is megsínylette a túl intenzív tisztítást. Hogy mindezt elkerülje, érdemes puha fogkefét választania, vagy éppen egy jobb minőségű elektromos fogkefét, ami jelzi ha túl keményen bánik a fogaival. 

2. Ínygyulladása van

Sok minden okozhat ínygyulladást: az egyik például a lepedék, de bizonyos gyógyszerek és a vitaminhiány is ilyen problémához vezethet, meg persze az is, ha valamilyen kórokozó megtelepszik az ínynél és szaporodni kezd, és eljöhet az a pont, amikor a szervezet már nem bír el velük külső segítség nélkül. "A fertőzés fájdalmat és duzzanatot okozhat, kis, pattanásszerű képződmények jelenhetnek meg az ínynél, és a rossz szájíz is gyanúra adhat okot" - mondta Melissa Thompson fogorvos. Hozzátette, ha ezeket tapasztalja, legjobb ha felkeresi az orvosát, ugyanis tályog alakulhat ki, ami még nagyobb fájdalommal jár. A fogorvos ilyenkor meg kell tisztítania az érintett területet, és a páciens nem valószínű, hogy megússza az antibiotikumok szedését és a rendszeres öblögetést. 

shutterstock 131929364
Fotó: Shutterstock

3. Éjjeli fogcsikorgatás

Talán a párja már felvilágosította a problémáról, ami több mint egy idegesítő szokás. " A krónikus fogcsikorgatás letört foghoz vagy a fogak elvesztéséhez is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy egy szakember felmérje a helyzetet" - mondta Handschuh. A csikorgatás egyébként nem csak a fogakat teszi tönkre, hanem izom- és ízületi fájdalomhoz is vezethet. Az egyik megoldás erre a problémára az éjszakai fogsín lehet - tette hozzá a szakértő. 

4. Orrmelléküreg-gyulladása lehet

Allergia vagy megfázás esetén érezheti úgy, mintha a fogai fájnának. "Mivel néhány fog gyökere egészen az orrmelléküregnél található, ezért a gyulladással járó duzzanat miatt érezheti azt, hogy a foga fáj. Ilyenkor fogászat helyett a háziorvosát kell felkeresni" - tanácsolta Handschuh. 

5. Fogsérülés

Téved, aki azt hiszi, hogy az ember azonnal észreveszi, ha baj van, lehet, hogy csak évekkel azután jelentkeznek a kellemetlen tünetek, hogy a fogát, állkapcsát beütötte vagy ráharapott valami keményre. Ha ezek miatt megsérült a fog, akkor érzékeny lehet harapáskor, de komoly fájdalom is jelentkezhet, és ilyenkor orvosának folyamatosan ellenőrizni kell, hogy nincs-e bármilyen fertőzés, illetve hogy a fogideggel minden rendben van-e. Ha a fogideg elhalt, az elszíneződéssel és hőérzékenységgel jár, a gyökérkezelés ilyenkor elkerülhetetlen, de az is lehet, hogy ki kell húzni, majd a fogat.  

shutterstock 98106119
Fotó: Shutterstock

6. Már fúrták/tömték azt a fogát

Teljesen természetes, ha a kezelés után néhány hétig egy kicsit érzékenyebbé válik a foga, de ha nemcsak akkor fáj, ha valami hideggel érintkezik, hanem akkor is ha valamire ráharap, akkor lehet, hogy egy kicsit igazítani kell a tömésen, ezért mindenképpen kérjen új időpontot. Ha pedig csak a hideggel/meleggel van gond, akkor használjon fognál alkalmazható érzéstelenítő zselét, de a Women's Health szerint a helyi fluorid kezelés is segíthet.

7. Repedt a foga

Számtalan oka lehet annak, hogy egy fog megreped: elég ha ráharap valami keményre vagy csikorgatja fogát, vagy elesik és beveri a fejét valahova. "Ha repedés van a fogán, érzékennyé válhat, mikor harap vagy rág, vagy ha túl forró, esetleg túl hideg italt fogyaszt. Ha az elülső fogakon van, akkor talán szabad szemmel is láthatja, de hátulsó fogakon nagyon nehéz észrevenni. Azonnal látogassa meg a fogorvosát, hogy még időben be tudjon avatkozni, és kerülje az olyan ételeket, amiket nagyon meg kel rágni" - nyilatkozta Thompson.

Mustra