A fogkrémje és a párnája miatt is lehet ragyás

A pattanások az élet egyik nagy csapásai közé tartoznak, éppen ezért a legtöbben tudni szeretnénk, hogy mi állhat a hátterükben. Merthogy a hormonális okokon kívűl még rengeteg lehetséges bűnös van, ezekről Marie Claire nemrég közölt is egy gyűjtést. Ha kíváncsi, miként hat a pattanásokra a fogkrém vagy a párnahuzat, olvasson tovább.

1. Fogkrém

Ha gyakran fordul elő, hogy kiütések jelennek meg a szája körül, akkor önnek valószínűleg periorális dermatitisze van. Bár még nem teljesen bizonyított, valószínűleg a fogkrémben található fluorid a ludas. „A jobbkezes embereknek szinte mindig a szájuk bal oldalán jelennek meg a pattanások, míg azoknak, akik a bal kezükkel fogják a fogkefét, fordítva" - mondta Renée Rouleaul. 

Javaslat: Próbáljon ki pár hétig egy fluoridmentes fogkrémet.

GettyImages-151065206
Bsip / Europress / Getty

2. Mobiltelefon

A mobiltelefonok önmagukban nem okoznak pattanásokat, a rajtuk található kórokozók viszont annál inkább, amik a pórusokba jutva aknéhoz vezetnek. 

Javaslat: Alkoholmentes törlőkendővel törölje át a telefonját naponta vagy ahogy szükségét érzi

3. Fejhallgatók

A mobiltelefonhoz hasonlóan a fejhallgatókat is elég változatos helyekre pakolja az ember, így azok is könnyen összegyűjtik a baktériumokat, amikor pedig fel- illetve leveszi, hozzáérhetnek a bőrhöz.  

Javaslat: Antibakteriális kendővel tisztítsa meg naponta.

4. Párnahuzat

Az alvás mindenképpen jót tesz a szervezetünknek, viszont forgolódás közben a hajunkról a párnahuzatra került szennyeződések az arcunkon landolnak. Ha pedig rendszeresen összenyálazza a párnáját, az csak ront a helyzeten. 

Javaslat: Cserélje/tisztítsa a párnahuzatát olyan gyakran, amennyire csak lehetséges.

GettyImages-169157531
Media For Medical / Europress / Getty

5. Partnere

Bár 2016-ra a szakáll kikopott a divatból, így valószínűleg csak azok fogják majd hordani, akik a hype előtt is viselték, azt jó, ha tudja, hogy arcszőrzet irritálhatja az ön bőrét, és a szakállon, akárcsak a hajon, nagyon sok minden megtapadhat. 

Javaslat: Szeretgetés után alaposan tisztítsa meg az arcát.

6. Kézkrém

Azt már mi is tapasztaltuk (és valószínűleg ön is), hogy ha krémes kézzel érintjük meg az arcunkat, akkor rövid időn belül eltömített pórusok és pattanások hadával találjuk magunkat szembe.

Javaslat: Mivel itt a tél, a kézkrémekről ne mondjon le, csak figyeljen arra, hogy ha nem szükséges, ne érjen az arcához.

7. Parfüm

Jobb, ha tudja, hogy nem csak az illat tartóssága miatt érdemes tesztelnie a kiszemeltet a vásárlás előtt, egy részük ugyanis kiütéseket okoz. Ugyanez igaz az öblítőben és mosószerekben található parfümökre is, így ha a testén is apró pöttyök jelennek meg, érdemes elgondolkodni egy cserén.

Javaslat: Ha mindenképpen el akarja kerülni, hogy az arcára is jusson a parfümből, akkor fújja a csuklójára, majd azzal dörzsölje be a nyakát.

8. Fejpánt

Bár a fejpánt hasznos dolog edzés során, sajnos olyan bőrprobléma okoz, amiknek külön nevet is adtak a bőrgyógyászok: ez az acne mechanica és a nyomás, illetve irritáció váltja ki. 

Javaslat: Minden alkalommal mossa ki a fejpántját, illetve a gépeket is takarítsa le az edzőteremben, mielőtt használja őket, az izzadtság segítségével ugyanis még gyorsabban terjednek a baktériumok.

Oszd meg másokkal is!
Mustra